Kosta (7) ceo život provodi u izolaciji, jer svakog trenutka može da proradi strašna bolest

Novčana sredstva su potrebna kako bi Kosti pružili adekvatnu negu, podsticaj za dalji razvoj i poboljšanje opštih uslova života

  • 0
Kosta Josipović Foto: Budi Human

Kosta Josipović (7) boluje od teškog i retkog oblika mioklonične epilepsije, Dravet syndrome, SMEI, izazvane mutacijom SCN1A gena.

Rođen je kao dete iz uredne trudnoće i njegov razvoj je tekao potpuno normalno do petog meseca života, kada se pojavljuju prvi epi napadi.

Ovu vrstu epilepsije karakterišu različite vrste napada različitog inteziteta i trajanja, od kojih neki mog trajati i po nekoliko sati i biti životno ugrožavajući, zbog čega je Kosta često bio u bolnici, na Odeljenju za intenzivnu negu. Kontrola napada lekovima je vrlo slaba, ili nikakva, obzirom na farmakorezistentni karakter ove bolesti.

Okidač za napade može biti bilo šta iz spoljne sredine, a zbog nepredvidivosti, učestalosti i intenziteta napada, Kosta detinjstvo provodi u ograničavajućim i strogo kontrolisanim uslovima, praktično živeći u izolaciji visokog stepena.

Pored osnovne bolesti, kod Koste se javila i blaga duševna zaostalost, kao i šabloni ponašanja iz autističnog spektra, što je dovelo do razvojnih smetnji i otežanog obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Novčana sredstva su potrebna kako bi Kosti pružili adekvatnu negu, podsticaj za dalji razvoj i poboljšanje opštih uslova života, za šta su mu neophodni specijalistički pregledi, tretmani i terapije kroz kontinuirani i intezivni rad sa defektologom, logopedom, psihologom, fizijatrom, stomatologom i nutricionistom.

Pomozimo Kosti:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 836 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human836 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000070073-29

Uplatom na devizni račun: 160600000007013925

IBAN: RS35160600000007013925

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA