≫ 

Dušana pogodila bolesna deca i godinama je za njih puštao kosu: Kad ju je odsekao, neki su zaplakali

Majka ponosna, ispod objave više od 1.000 komentara sa rečima podrške

  • 12
Gordana Lišanin Ex Vukosavljević, Dušan, Minja Matić Foto: Gordana Lišanin Ex Vukosavljević

Dušan (13) iz Pančeva tokom dve i po godine puštao je svoju kosu za plemenit cilj. Želeo je da se nađe onoj deci koju je život ostavio na cedilu. Njegova majka Gordana otkrila je za Telegraf.rs šta ga je podstaklo, čemu se posvetio i kako se neki sličan, ali novi cilj sam našao na njegovom putu.

Počelo je kada je imao deset i po godina.

- Bila je reportaža na TV-u, o deci koja su u bolnici bez kose. On je bio u čudu. Prosto se nije susretao sa tim. Onda su usledila pitanja. Ja sam rekla da su to deca obolela od raka, od leukemije, da im od hemioterapije otpada kosa. Između ostalog se pričalo i o perikama za tu decu, da se skupljaju novčana sredstva za lečenje... - objašnjava majka dodajući da je tada odlučio da pusti kosu.

Želeo je da je donira za periku nekom obolelom detetu.

Prošlo je dve i po godine, a u međuvremenu se otvorila i Fejsbuk grupa za humanitarne licitacije, u kojoj se pokreću brojne akcije prikupljanja sredstava za one kojima je najteže.

- Onda smo se dogovorili da svoju kosu ponudi na licitaciju jer to nekako direktno ide za lečenje dece. Potrebna je i perika, ali ovo je nekako bio prioritet - kaže Gordana dodajući da je to bio njen predlog, ali da su se lako usaglasili, te da je odluka o tome kome će novac nameniti pala na Minju Matić (1), obolelu od teške neuromiščne bolesti za čije je lečenje potrebno 2,1 milion evra.

Ova objava od ponoći je komentarisana više od hiljadu puta. Toliko je reči podrške i divljenja za dečaka i majku, da su zatrpale ponude za otkup kose. Početna cena je bila 2,5 hilajda dinara, simbolično - za dve i po godine koliko je dečak puštao kosu.

- Neko mi je odgovorio da je poslednja ponuda 20 hiljada. Ima mnogo poruka - odgovara Gordana na pitanje o tome koliko se početna cifra povećala i koliko je teško snaći se među 1.100 komentara u kojima odrasli skidaju kapu za velikog čoveka u telu 13-godišnjaka.

- Bravo, Dušane, bravo za ponosne roditelje koji imaju takvo dete - jedan je od komentara.

- Bravoooo, dobra dušice!

- Nadam se da će i moj sin biti isti čovek sa tako velikim srcem kao ti.

- Ja ću ipak da kažem - Bravo, mama!

- Rasplaka me.... Dušane, svako dobro u životu!

- Na ponos majci svojoj i čitavom čovečanstvu! Moj naklon velikom čoveku!

Sin je, kaže, Gordana radostan. Iako neobičan sebi, u mislima je sa drugim.

- On stalno pita: 'Koliko smo skupili, koliko smo skupili'. Sad ga zanima rezultat njegovog rada - kaže kroz osmeh: - Stalno se ogleda, sam je sebi neobičan.

Minja proslavila 1. rođendan

Nakon brojnih vesti o teškom odrastanju četvoro dece - Lane, Minje, Olivera i Anike - 5. oktobra obeležen je i jedan lep datum. Teško obolela Minja za koju se mesecima unazad sakuplja uznemirujućih 2,1 miliona evra, tog dana proslavila je svoj prvi rođendan.

Iako se bori sa slabošću u mišićima koji joj otežavaju kretanje, disanje, gutanje... jedna njena nasmejana fotografija toga dana obišla je medije.

Pomozimo Minji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Frizer na točkovima kod kojeg je svako dete mirno kao bubica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA