≫ 

Sreća i nada jedne majke na početku godine: "Oliver je opet kod kuće, sviđa mu se, svi smo sretniji"

U utorak je sa odeljenja pulmologije Oliver Pal Gajodi sa mamom poslat kući

  • 3
Oliver Pal Gajodi Foto: privatna arhiva

Iako svoj prvi rođendan maleni Oliver Pal Gajodi nije proslavio u svom domu, bar je Novu godinu dočekao okružen porodicom. Od utorka je dečak konačno kod kuće u Bajmoku. Kako nam je rekla njegova mama Timea, on je još na aparatu za disanje, ali bez kiseonika. Za Olivera se, podsetimo, trenutno prikuplja novac za skupoceni lek "zolgensma", koji košta 2,1 milion dolara. Pitanje je dana kada će svota biti sakupljena, jer nedostaje još oko 35.000 evra da bi maleni otišao na lečenje u Budimpeštu. Za samo jedan dan skupljeno je više od 100.000 evra, od našeg razgovora sa njegovom mamom.

Svu sreću zbog rođenja prvog deteta, Gajodijevima je posle samo mesec dana zamenio strah i neizvesnost. Lekar je, kada je Oliver otišao na prvu vakcinu, primetio da beba ne pomera ni ruke ni noge.

Sa mamom smo pričali dok je Oliver spavao.

Kada je Oliver prebačen sa intenzivne nege Dečije bolnice u Novom Sadu na odeljenje pulmologije, mogla je i majka da mu se pridruži. Do odlaska kući, tokom dve nedelje, mama je obučavana za rad sa aparatima koji su neophodni Oliveru. Od 17. aprila je, manje-više, bio sam. Ona je mogla da ga posećuje na svaka tri sata po pola sata, ukupno tri sata dnevno.

- Od kako je stigao kući čudno mu je sve, onako samo gleda oko sebe, ali sviđa mu se kod kuće, i naravno, svi smo mi sretniji što je posle toliko meseci Oliver opet kod kuće - kaže njegova mama.

Oliver se hrani preko PEG sonde i kada je kilaža u pitanju sporije napreduje, trenutno ima oko šest i po kilograma. Kako kaže, sve je bolja u snalaženju sa aparatima koji su neophodni Oliveru, uhodala se, aspirira ga, kad je to potrebno, koriste aparat za iskašljavanje da mu bude lakše. Kaže da je stalno uz njega, prati ga. Zbog sekreta koji ima u plućima, dobija terapiju da ne bi došlo do upale. Kaže u kontaktu je sa doktorima sad kad su kod kuće, a oni se i sami javljaju da pitaju kako je Oliver. Stvarno su divni ljudi, i sestre i tehničari i lekari, kaže Timea.

Prema rečima Oliverove mame, odavno su stupili u kontakt sa bolnicom u Budimpešti u kojoj će se Oliver lečiti. Ona napominje da će tri meseca posle primanja leka provesti u Mađarskoj, na terapiji i kontrolama.

Posle Sofije, Lane, Anike, Minje, četiri devojčice za koje je prikupljen novac za isti, spasonosni lek, deluje kao da su se sad svi okrenuli dečaku najkrupnijih okica na svetu. Da može prvi put da zakorači, da proba hranu koju neće uzeti preko sonde, da zagrli mamu i tatu, da nauči prvu reč i da mu ne bude čudno što je kod kuće, okružen voljenima.

Do cilja je ostalo još 35.000 evra. Oliveru možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 848 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human848 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732419-36

Uplatom na devizni račun: 160600000073285198

IBAN: RS35160600000073285198

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Lazar Marković pripremio dres sa potpisima svih igrača crno-belih za predstojeću licitaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela 2

    2. januar 2021 | 10:11

    Ovi sto dislajkuju,sram vas bilo...stidite se,bezdusnici....od sveg srca Oli,uz Tebe sam duso mala i cela moja porodica...svi saljemo SMS-ove i evo ovog trenutka opet cu... 🙏🙏🙏♥️

  • Zemunac

    2. januar 2021 | 00:35

    Znam da će dobri ljudi pobediti. Želeli smo da to bude 17.12.2020.ali biće za neki dan što pre to bolje. Hajde sada u finišu da pobedimo.

  • Surduk

    2. januar 2021 | 02:08

    Zar je teško objaviti poziv da se podrže ovi mali heroji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA