≫ 

Ana (11) živi u kući "strave i užasa", koja samo što se ne sruši: "Volela bih da mogu da se okupam"

Porodica živi od socijalne pomoći u iznosu od 12.000 dinara, dečijeg dodatka u iznosu od 3.000 i male dedine penzije

  • 24
Bujanovac, pomoc maloj ani, humanitarna akcija Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Bujanovac je jedna od najnerazvijenijih opština u našoj zemlji. Čini se kao da je vreme odavno stalo i da je težak život "nagazio" sve ljude koji žive na ovom području. Ipak, sumorno-siva atmosfera u domu porodice Janjić, izaziva šok i nevericu, piše portal srbizasrbe.org.

Kuća strave i užasa – najkraći je opis onoga što može da se zatekne pri ulasku u dvorište. Frontalni pogled na nju izaziva osećaj straha jer centralni stubovi izgledaju kao da će svakog trenutka "pući" usled pritisaka koji trpe od krova i nestabilnih temelja koji su, protokom vremena, oslabili.

Kuća je stara preko sto godina.

- Tu smo se pre pedesetak godina doselili iz ulice nedaleko odavde. Nažalost, nemamo nikakvih mogućnosti da sredimo kuću – govori na početku razgovora Ivica Janjić.

Porodicu Janjić, osim Ivice, čine i njegova sestra Dušica, njena ćerka Ana (11) i najstariji član porodicededa Dragić. Porodica živi od socijalne pomoći u iznosu od 12.000 dinara, dečijeg dodatka u iznosu od 3.000 i male dedine penzije. Od životinja čuvaju kokoške i piliće.

- Radim šta stignem. Uglavnom idem u nadnicu kada me ljudi pozovu, kada ima posla. Otac nam je star i ima velikih problema sa pritiskom, dok, kao što vidite, sestra Dušica ima problema sa lopaticama i kičmom od malih nogu – nastavlja Ivica.

Ako je spoljašnjost kuće izazvala sva ona osećanja, unutrašnjost kuće ih je samo dodatno pojačala. Umesto parketa – goli beton, umesto PVC stolarije – stari, naprsli prozori, umesto ravnog plafona – trule daske koje stvaraju osećaj da će da se plafon uruši svakog trenutka.

- Kada pada kiša, krov nam prokišnjava i onda se plafon natopi vodom. Zvali smo električara da nam drugačije poveže struju jer se najviše plašimo da zbog takvih okolnosti ne dođe do kratkog spoja i velike tragedije. Kao što vidite sve u kući je dotrajalo, a što se tiče kupatila, u njemu nemamo čak ni vodu – govori Ivica o uslovima u kojima žive.

Da nije sve tako crno u ovoj priči, pokazuje devojčica Ana. Zagledana u školske knjige i fokusirana na domaći zadatak ljubazno priča o svojim školskim uspesima jer je, i pored situacije u kakvoj se nalazi – odličan đak. Osmeh gotovo da ne skida sa lica, iako se u očima i na licu prepoznaju obrisi teškog života i velikog krsta koji, na svojim nejakim plećima, ova devojčica nosi.

- Volela bih da imam vodu u kupatilu da mogu da se okupam kao sva ostala deca – skromnim glasom odgovara mala Ana.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku božićnu akciju pomoći porodici Janjić. U planu je izgradnja nove kuće, pa pozivamo sve donatore i ljude da se uključe, kako bi maloj Ani obezbedili uslove za bolje i srećnije odrastanje!

Na ovoj stranici možete pogledate brojeve računa kako biste pomogli porodici Janjić.

Video: Baka Božana živi u nehumanim uslovima: Nema šporet, ni krevet u trošnoj kuća od blata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. januar 2021 | 19:09

    Bila je ovo nekada lepa kuca tj ispred svog vremena .Nazalost sad je jadna i oronula .Steta .I ovim ljudima treba pomoci ,ko koliko moze .

  • Nišlija

    3. januar 2021 | 19:03

    Bitno da je milijon € dato hrvojima.

  • Krlja

    3. januar 2021 | 20:05

    A politicari hoce da migrantima daju napustene kuce...ccc e nasta smo mi spali 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA