Stefan je pretučen bejzbolkom ispred škole: Ponovo učio da hoda i govori, porodica se 7 godina bori

Upišimo 244 i pošaljimo SMS na 3030

  • 13
Stefan Jovanović, Kragujevac, budi human Foto: budihuman.rs

Stefan Jovanović (28) iz Kragujevca razgovarao je sa drugaricom ispred škole, kada ga je jedan mladić napao sa leđa i udarao bejzbol palicom po glavi. Njegova borba za oporavak traje od marta 2013. godine.

Nakon 120 dana provedenih u komi, ovaj mladić se probudio i svesno krenuo u sopstveni oporavak. Kao posledice prebijanja imao ozbiljne povrede mozga, ponovo je učio da hoda i govori. Izgubio je pamćenje, koje se vremenom povratilo.

Njemu je atrofirao desni očni živac zbog otoka mozga i vremena provedenog u komi, na levom oku vidi samo u centralnom delu vidnog polja, ali, kako bi mogao da živi i napreduje kao i svi njegovi vršnjaci i kako bi pobedio slepilo, neophodni su mu brojni medicinski tretmani i operacije za koje je njegova porodica pronašla rešenje, u Rusiji. Ali, do ostvarenja tog cilja ih deli nekoliko desetina hiljada evra.

- Srpski lekari rekli su nam da za njegovo stanje sa vidom nema spasa. Međutim, prijatelj koji je otorinolaringolog je čuo za mesto Ufa u Rusiji, gde Stefanu mogu da pomognu. Jedna operacija, sa putovanjem do Rusije i nazad košta 6.000 evra. On ih je do sada imao šest - priča Stefanov otac Nebojša za Telegraf.

Kako kaže, njemu je ovim operacijama vraćen deo vida, on može da vidi telefon ili kompjuter, ali ne vidi dovoljno kako bi mogao da se kreće bez pratnje. Operacije su prvo rađene na šest meseci, a potom na godinu dana, ali je trenutno sve obustavljeno zbog pandemije virusa korona.

- Tamo su zadovoljni njegovim napretkon posle operacija, ali nije poznato koliko će još morati da ih ima. Takođe, osetio je neku nervozu u očima i doktorka u bolnici u Novom Sadu je rekla da je dobio neku vrstu konjuktivitisa. Kapi za to mogu da se nađu samo u Hrvatskoj i koštaju oko 30.000 dinara. To fondacija ne može da pokrije, te nam znači i novac na računu - dodaje on.

Porodica je Stefanu uspela da plati prve dve operacije, dok su mu za ostale pomogli humani ljudi. Ovde svakako nije kraj njegovom lečenju, te je svaka pomoć dobrodošla.

Za Stefanovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Stefanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 244 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human244 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-463425-05

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001932.4

IBAN: RS35160005400001932434

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    13. januar 2021 | 22:47

    Treba pomoći momku... A ovom što ga je upropastio, ne zatvorska kazna, izvaditi bubreg i prodati pa uplatiti za Stefana...

  • Velja

    13. januar 2021 | 23:20

    Robija a nakon robije izdržavanje oštećenog.

  • Ana

    13. januar 2021 | 23:25

    Ljudi posaljite SMS poruku. Ja sam sad poslala 3 poruke. Momku zelim da se oporavi a njegovim roditeljima da izdrze. Onima koji su povredili decka, zelim da ih stigne Bozija kazna, na zemlji i na nebu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA