≫ 

Pred Aleksom (12) su najteža 3 dana, ima tačno toliko da skupi 14.000 evra za transplantaciju

Upišimo 71 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Aleksa Mutić, Budi human Foto: Privatna arhiva

Aleksa Mutić (12) dete je iz treće blizanačke trudnoće. Dok je njegova sestra bliznakinja potpuno zdrava, njemu je, kao posledica sepse i krvarenja u mozgu, već treći dan života ustanovljena cerebralna paraliza.

On ne sedi samostalno, ne hoda i još ne govori.

- Išao je na brojne fizikalne terapije u Beogradu i Italiji. Nije mogao da jede na usta, pa mu je u Italiji plarisana gastrostoma i hrani se preko nje. Za operaciju rizotomije u uskoj smo čuli 2017. godine. Tamo prihvataju decu koja imaju bar neku motornu funkciju, ali su njega primili zbog jakog spazma. Rekli su da u suprotnom ne bi poživeo još godinu dana - priča Aleksina majka Katica.

Operacija je Aleksi smanjila spazam, ali on mora da ima konstantne fizikalne terapije.

- Nakon operacije su mu se opustili mišići, ali zbog anestezije nije imao snage da izbaci sekret na usta. Imao je tih problema i ranije. To ga je dovelo u životnu opasnost i zato su mu napravili otvor na grlu i plasirali trahealnu kanilu koju i sada ima - dodaje majka.

Održavanje trahealne kanile na mesečnom nivou zahteva dosta novca, jer su svakodnevno potrebne gaze, kateteri, fiziološki rastvor.

- Aleksa nema motorne funkcije, tako da spazam počinje da se vraća i, ako ne reagujemo, sve će da se vrati na staro. Sa klinike su rekli da operacija može da se ponovi, ali da je prvo potrebno nekoliko transplantacija matičnih ćelija. I dalje se ne zna koliko tačno, to zavisi od njegovog napretka - objašnjava Katica.

Za prvih pet transplantacija, koliko je gotovo izvesno da će mu biti potrebno, treba da se sakupi suma novca od oko 100.000 evra.

- Jedna transplantacija matičnih ćelija košta 18.000 evra, uz smeštaj i putne troškove to je oko 20.000 evra, mada nas ova prva košta i više. Samo za magnet smo morali da izdvojimo 2.700 evra. Da bi imale efekta, transplantacije treba da se rade na mesec do mesec i po dana. Ako budemo čekali duže, onda svaka prethodna neće imati efekta - priča ona.

Aleksi je prva transplantacija matičnih ćelija zakazana za 1. april. Porodici je do 26. marta, što je dan kada putuju u Tursku, potrebno još 14.000 evra.

Olakšajmo Aleksi život i omogućimo mu sredstva za napredak i potrepštine koje njemu život znače, a porodica nije u mogućnosti da izdvoji.

Naše malo Aleksi je sve! Budimo humani!

Pomozimo Aleksi!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 71 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human71 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-419166-86

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001028.9

IBAN: RS35160005400001028976

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem IPS QR kod-a na vašoj E-banking aplikaciji: IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA