• 1

2. april - Svetski dan osoba sa Autizmom

Humanitarno udruženje SVICI U MRAKU, 2. aprila, obeležiće Svetski dan osoba sa Autizmom na Trgu Slobode u Aranđelovcu

  • 1
Svici u mraku

Foto: Privatna arhiva

Simbolično u 11h i 55 minuta, želimo da ukažemo na probleme osoba sa Autizmom.

Problemi su uglavnom poznati.

Nepostojanje strategije od strane državnih organa, evidencija tačnog broja dece i osoba sa Autizmom.Od velike važnosti je i rano  dijagnostikovanje autizma a odmah potom i sistemska podrška roditeljima.

Posebno  je potrebno angažovanja svih relevantnih institucija kako bi se ostvarila istinska i realna inkluzija u društvo, od njihovog školovanja pa do prava na rad i zapošljavanje.

Od krucijalne važnosti za život osoba sa Autizmom je i stvaranje mini zajednica gde bi se obezbedilo i organizovalo njihovo stanovanje uz neophodnu podršku.

Svici u mraku

Foto: Privatna arhiva

- Upravo iz tog razloga osnovali smo humanitarno udruženje SVICI U MRAKU - kaže za Telegraf predsednik i osnivač glumac Mikica Petronijević i dodaje:

- Želimo da aktivno učestvujemo u kreiranju pozitivnih rešenje u najboljem interesu naše dece. To se može ostvariti samo u saradnji sa  roditeljima dece i svim srodnim udruženjima i državnim institucijama. Očekujemo i pomoć od svih stručnih i drugih činilaca da uz obostranu saradnju, dođemo do zajedničkih ideja ka iznalaženju rešenja za dostojanstven život osoba sa posebnim potrebama.

- U selu Venčane na seoskim domaćinstvu početkom juna, započećemo sa prvim aktivnostima našeg dnevnog boravka. Zahvaljujući pomoći donatora, volonterima i nadamo se pomoći lokalne samouprave i podršci od čitave zajednice svi programi i aktivnosti će biti besplatne. U planu je stvaranje kapaciteta za ostvarivanje ideje "Predah roditeljstvu" i stvaranje mini zajednice za stanovanje uz podršku. Brojnim slobodnim aktivnostima, umetničkim radionicama, ZOO i radnom terapijom želimo da život dece i osoba sa Autizmom učinimo zadržajnijim i kvalitetnijim.

- Sa puno posvećenosti i ljubavi smo pristupili ovom projektu. Smatramo da su upravo ljubav i podrška, najbitniji sadržaj naše ideje, da u jednoj zdravoj prirodnoj  sredini na čistom vazduhu učinimo da njihovo sveukupno psihofizičko stanje bude bolje. Poseban akcenat naših aktivnosti biće na edukaciji roditelja i punoj podršci.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by SVICI U MRAKU (@sviciumraku)

Postanite Svitac OSVETLITE MRAK!

Svi privredni subjekti i fizička lica koja žele i mogu pomoći novčanim sredstvima ili donacijama u građevinskom materijalu i drugoj robi mogu nas kontaktirati.
U ime naših velikih i malih Svitaca, HVALA!!!

Kontakt telefon: 061/32-55-553

ug.sviciumraku@gmail.com

Uplate izvršiti na:

Udruženje Svici u mraku

Venčane bb 34306 Venčane, Aranđelovac

Dinarski račun:

330-0000004020996-21

Za uplate iz inostranstva:

IBAN: RS35330007080000398783

MEMBARS22

Venčani BB, Aranđelovac

Republika Srbija

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima