2. april - Svetski dan osoba sa Autizmom

Humanitarno udruženje SVICI U MRAKU, 2. aprila, obeležiće Svetski dan osoba sa Autizmom na Trgu Slobode u Aranđelovcu

  • 1
Svici u mraku Foto: Privatna arhiva

Simbolično u 11h i 55 minuta, želimo da ukažemo na probleme osoba sa Autizmom.

Problemi su uglavnom poznati.

Nepostojanje strategije od strane državnih organa, evidencija tačnog broja dece i osoba sa Autizmom.Od velike važnosti je i rano  dijagnostikovanje autizma a odmah potom i sistemska podrška roditeljima.

Posebno  je potrebno angažovanja svih relevantnih institucija kako bi se ostvarila istinska i realna inkluzija u društvo, od njihovog školovanja pa do prava na rad i zapošljavanje.

Od krucijalne važnosti za život osoba sa Autizmom je i stvaranje mini zajednica gde bi se obezbedilo i organizovalo njihovo stanovanje uz neophodnu podršku.

Svici u mraku Foto: Privatna arhiva

- Upravo iz tog razloga osnovali smo humanitarno udruženje SVICI U MRAKU - kaže za Telegraf predsednik i osnivač glumac Mikica Petronijević i dodaje:

- Želimo da aktivno učestvujemo u kreiranju pozitivnih rešenje u najboljem interesu naše dece. To se može ostvariti samo u saradnji sa  roditeljima dece i svim srodnim udruženjima i državnim institucijama. Očekujemo i pomoć od svih stručnih i drugih činilaca da uz obostranu saradnju, dođemo do zajedničkih ideja ka iznalaženju rešenja za dostojanstven život osoba sa posebnim potrebama.

- U selu Venčane na seoskim domaćinstvu početkom juna, započećemo sa prvim aktivnostima našeg dnevnog boravka. Zahvaljujući pomoći donatora, volonterima i nadamo se pomoći lokalne samouprave i podršci od čitave zajednice svi programi i aktivnosti će biti besplatne. U planu je stvaranje kapaciteta za ostvarivanje ideje "Predah roditeljstvu" i stvaranje mini zajednice za stanovanje uz podršku. Brojnim slobodnim aktivnostima, umetničkim radionicama, ZOO i radnom terapijom želimo da život dece i osoba sa Autizmom učinimo zadržajnijim i kvalitetnijim.

- Sa puno posvećenosti i ljubavi smo pristupili ovom projektu. Smatramo da su upravo ljubav i podrška, najbitniji sadržaj naše ideje, da u jednoj zdravoj prirodnoj  sredini na čistom vazduhu učinimo da njihovo sveukupno psihofizičko stanje bude bolje. Poseban akcenat naših aktivnosti biće na edukaciji roditelja i punoj podršci.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by SVICI U MRAKU (@sviciumraku)

Postanite Svitac OSVETLITE MRAK!

Svi privredni subjekti i fizička lica koja žele i mogu pomoći novčanim sredstvima ili donacijama u građevinskom materijalu i drugoj robi mogu nas kontaktirati.

U ime naših velikih i malih Svitaca, HVALA!!!

Kontakt telefon: 061/32-55-553

ug.sviciumraku@gmail.com

Uplate izvršiti na:

Udruženje Svici u mraku

Venčane bb 34306 Venčane, Aranđelovac

Dinarski račun:

330-0000004020996-21

Za uplate iz inostranstva:

IBAN: RS35330007080000398783

MEMBARS22

Venčani BB, Aranđelovac

Republika Srbija

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA