Vasa ima najteži oblik epilepsije, ne može da govori, ne vidi: Njegov brat samo želi da se igraju

Upišimo 247 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Vasilije Milunović, Vestov sindrom, apel za pomoć Foto: Privatna arhiva

Vasilije Milunović (6) se od rođenja bori sa najtežim oblikom Vestovog sindroma i drugim oblicima retardacije mozga, koje mu ne dozvoljavaju da bude normalno dete. Uprkos svemu, on je veseo i nemiran dečak i skoro uvek ima osmeh na licu, što sve koji ga pogledaju potpuno razoružava.

Vestov sindom je najteži oblik dečje epilepsije. Vasa ima teško oštećenje mozga, pije antiepileptike. Uz to ima cerebralnu paralizu i autizam. Takođe, kod njega postoji jedan vid slepila. On nije potpuo slep, oko mu je zdravo, ali ima oštećenje očnih nerava, koji su jako istanjeni.

Vasilije je rođen prevremeno, nisu mi bila dovoljno razvijena pluća. Mesec dana je proveo na apraratu za disanje, usled čega je došlo do otoka i krvarenja na mozgu, uvećale su se bočne komore.

Kući je stigao tek tri i po meseca nakon rođenja, da se zvanično upozna sa bratom i oseti ljubav porodičnog doma.

Dijagnozu Vestovog sindroma zvanično je dobio sa šest meseci. Kako je u jednom video prilogu ispričala majka, dešavalo se da ima i 100 epileptičnih napada dnevno. Mesec dana je u bolnici primao injekcije za sprečavanje napada. Uz pomoć lekova, tokom godina uspeo je da se smanji broj napada.

Najveća želja Vasine majke Dragane je da joj kaže "mama" i da ga vidi kako trči i uživa u svom detinjsvtu. Da njen stariji sin može da se igra sa svojim bratom, što je trenutno nemoguće.

- Ne tražim čudo, samo da uspostavim komunikaciju sa njim, da može da bude kao sva normalna deca. Ništa drugo - rekla je majka.

Svoju mamu Draganu, oca Dejana i starijeg brata Strahinju najviše obraduje kada vide mali, ali ipak napredak u njegovom psihičkom, ali i fizičkom stanju.

Vasilije Milunović, Vestov sindrom, apel za pomoć Foto: Privatna arhiva

On ih sve razume, zna gde mu je uvo, gde mu je nosić i sve ih pomazi uveče pred spavanje, ali još uvek ne može sam da sedi, da drži glavu, da govori ili hoda, a sigurno je da bi najradije trčao kao njegovi vršnjaci.

Majka je objasnila da sa njim "komunicira putem pogleda". Zajedničim snagama, mama, tata i brat naučili su ga da pošalje poljubac, pokaže koji je koji deo tela.

Emotivna poruka majke

"Ti se nećeš sećati one noći kada sam sama ležala u bolnici, u najstrašnijim i ujedno najdivnijim bolovima, gledala u mesec i tiho šaputala, tebi i sebi: 'Možemo mi ovo!' Ti se nećeš sećati kako si me pogledao samo nekoliko sekundi nakon što si došao na ovaj svet, kao ni mene koja te privlačim na svoje grudi i šapućem ti na uho 'Hej, dušo'. Nećeš se sećati kako si u trenu, kao čarobnim štapićem, izlečio moj slomljeni duh, zacelio moje srce i u potpunosti ispunio moj život. Bila sam potpuno slomljena pre nego si se rodio, a ti si me ponovno sastavio. Nećeš se sećati kako sam te uvek gledala s ponosom, gde god išli. Uvek si bio najlepši dečak u prostoriji. Uvek i svuda", objavila je Dragana na svom Fejsbuk profilu.

Ti se nećeš sećati one noći kada sam sama ležala u bolnici, u najstrašnijim i ujedno najdivnijim bolovima, gledala u...Posted by Dragana Gajic on Четвртак, 22. април 2021.

"Nećeš se sećati kako su me tvoje gluposti uvek činile nasmejanom, ali samo još kad si bio beba shvatila sam da imaš divno srce. Nećeš se sećati kako sam te češljala i pomerala ti kosu s čela i tvog pogleda tada. Bez ijedne reči, naše duše su se dodirivale i govorile ono što sve reči ovoga sveta ne bi mogle izreći. Nećeš se sećati ni beskrajnih igri koje smo najviše voleli, ni toga kako sam uvek 'varala' samo kako bih te držala što bliže sebi i tvoje lice prekrivala poljupcima. Nećeš se sećati svih onih noći kada sam odlazila na spavanje u strahu. Strah od majčinstva. Jesam li dovoljno dobra? Jesam li već bezbroj puta zabrljala? Mogu li uopšte biti majka kakvu zaslužuješ? Nećeš se sećati kako se moje srce svaki puta raspalo i sastavilo još veće sa svakom tvojom važnom prekretnicom u razvoju. Gledajući kako pesak prolazi kroz peščani sat, bila sam srećna kada sam videla da rasteš i razvijaš se. Nećeš se sećati kako sam tvoja sićušna stopala držala u rukama i zamišljala kako će jednog dana porasti, postati veća od mojih i kako ću ih morati pustiti da odu. Ti se nećeš sećati, ali ja hoću. Čuvaću te uspomene u srcu dovoljno čvrsto za oboje!", dodala je.

Potrebna sredstva za terapije

Fizikalne terapije i lekovi koji mu kontrolišu epileptične napade su jedine stvari koje mu mogu pomoći. To je dugotrajan i mukotrpan proces, u kome on trpi i određene bolove, ali sve izdržava sa osmehom, kao da je i sam svestan da je to jedini način da mu bude bolje.

Kada vide kakav je borac, njegovi roditelji dobijaju snagu da se bore za njega, da se raduju svakom novom danu u kome će Vasilije uraditi nešto što ranije nije mogao.

Nažalost, oni nemaju dovoljno sredstava da njegovo lečenje isprate u celosti. Neophodna im je pomoć dobrih ljudi, na kojoj su neizmerno zahvalni. Udruženim snagama Vasilije može biti samo bolje.

Neophodna su mu novčana sredstva za tretmane matičnim ćelijama, operaciju očiju, fizikalne terapije, specijalističke preglede, medikamente, medicinski potrošni materijal, ortopedska pomagala, dioptrijske naočare, kao i za putne troškove i troškove smeštaja.

To je jedina opcija za njega i za radost njegove porodice i njegovog brata koji ga nestrpljivo čeka da se igraju, razgovaraju i rastu kao sva druga braća.

Da Vasilije ima normalan život! Budimo humani!

Pomozimo Vasiliju!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 247 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human247 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-463442-51

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001935.9

IBAN: RS35160005400001935926

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA