Uroš je rođen u kolima Hitne pomoći, roditeljima rekli da će postati biljka: Ima nade za oporavak

Novac je potreban i za sredstva za pokrivanje troškova puta i smeštaja, fizikalne terapije, ortopedska pomogala, banjsko lečenje, potrošni medicinski materijal, medikamenti i suplementi

  • 4
Uroš Karapandžić Foto: Privatna arhiva

Apel za pomoć Urošu Karapandžiću (11), dečaku koji boluje od hidrocefalusa i cerebralne paralize, ponovo je osvanuo na društvenim mrežama. Budući da su prethodne terapije imale dejstvo, za dalji oporavak mu je potrebna transplantacija matičnih ćelija u Beču, za koju je što pre potrebno skupiti novac.

Na Fejsbuk postu kojim se apeluje za pomoć Urošu, navodi se da je Uroš prvo, dugoočekivano željeno dete. Rođen je u kolima hitne pomoći, na putu ka porodilištu, u 36. nedelji trudnoće. Međutim, tokom rođenja biva zaražen Citomegalovirusom (CMV).

- Tada kreće agonija i borba za život. Uroš je 76 dana proveo na Institutu za neonatologiju u Beogradu. Mama i tata su ga mesec dana viđali samo kroz staklo, tek sa mesec dana prvi put ga dodirnuli. Bio je na respiratoru, primao jako tešku terapiju i borio se za život - navodi se.

Prilikom porođaja došlo je do oštećenja mozga. Tako je u četvrtom mesecu života operisan i ugrađen mu je šant u glavu. Roditeljima je saopšteno da će Uroš postati "biljka".

Na svoj prvi rođendan završio je u Urgentnom centru zbog gubitka daha, gde je reanimiran zbog gubitka svesti i daha.

Kako piše, roditelji malog Uroša odlučili su da pomoć za svog sina potraže u jednoj klinici u Beču, te je sa svoje dve godine opet operisan. Tada je došlo do pomaka, te je nastavljeno sa fizikalnim terapijama.

Dečak je počeo da polako kontroliše pokrete glave, uspostavlja kontakt sa okolinom.

Godine 2017. dobio je i epilepsiju.

Danas Uroš ima 11 godina, a iza sebe 9 operacija. Sačuvao je refleks gutanja, delimično kontrolu glave i funkciju desne ruke. Međutim, još uvek je u kolicima.

Roditelji ne gube nadu, te sada ovaj mališa ima kućnu nastavu. Završio je i treći razred.

"Uroš ne govori. Uroš nosi pelene. Jede pasiranu hranu, jer ne može da žvaće. Ali Uroš nije biljka. Uroš napreduje u skladu sa težinom svog stanja", stoji u postu.

Iako je došlo do izvesnih pomaka, za značajan napredak Urošu je potrebna transplantacija matičnih ćelija u Beču, što je veoma zahteva i skup tretman. Novac je potreban i za sredstva za pokrivanje troškova puta i smeštaja, fizikalne terapije, ortopedska pomogala, banjsko lečenje, potrošni medicinski materijal, medikamenti i suplementi. Porodica je već finansijski iscrpljena i potrebna im je pomoć.

Takođe, ono što ovom dečaku fali, jessu i dve dodatne prostorije u njegovom domu gde bi spavao i vežbao, budući da ima dve seste bliznakinje koje su u njegovoj sobi, te je prinuđen da spava u istoj prostoriji sa roditeljima.

Što pre je neophodno prikupiti oko 16.000 evra.

Naše malo Urošu je sve! Budimo humani!

Pomozimo Urošu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 19 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human19 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-403141-49

Uplatom na devizni račun: 00-540-0000751.2

IBAN: RS35160005400000751265

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stuka

    10. maj 2021 | 09:47

    Drzava daje silne evre i robijasima i narkomanima i onima kome te pare ne trebaju iz budžeta znači novac gradjana ,Umesto da daj naš novac preusmere za ovakve slučajeve i slične.

  • L

    11. maj 2021 | 11:30

    Ludi dajte za nasu decu

  • Nele

    10. maj 2021 | 10:27

    Drži se momcino...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA