Mali Vukan, dečak oluja, za 10 dana ide u Tursku: Potrebno još 5.000 evra da ga ne bi vratili kući

Upišimo 990 i pošaljimo SMS na 3030

  • 1
Vukan Vidojević Printskrin: Budi human

Mali Vukan Vidojević rođen je 8. juna 2020. godine u Beogradu. Na rođenju je ocenjen ocenom devet, ali su lekari posumnjali da ima Daunov sindrom zbog takozvanih facijalnih malformacija - spuštenih učiju, kosih očiju, bez rupice između nosa i usana. Ispostavilo se ipak da ima sindrom toliko redak da je jedini ovakav slučaj u Srbiji. Njemu je zakazan odlazak na pregled u Tursku, a rok za prikupljanje ostatka novca je kratak.

Vukana su roditelji nazvali "dečak oluja" - dečak koji je mamu i tatu naveo da zbog njega okrenu svet naopačke.

Zbog sumnji da ima Daunov sindrom urađena je genetička analiza koja je pokazala genetski poremećaj  Anomalia chromosomatica non specificata Q99.9, odnosno nebalansirani hromozomski rearanžman - sindrom distalne trizomije 10 q.

Ovo je prvi i jedini takav slučaj u Srbiji. Šanse da dete dobije ovaj genetski poremećaj su jedan naprema šest miliona. U celom svetu zabeleženo je svega 40 ovakvih slučajeva. U pitanju je izuzetno redak, ali veoma dobro istražen genetski poremećaj.

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i mnogi drugi zdravstveni problemi, kao što su problemi sa gutanjem zbog kratkog vrata, varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta - 11 umesto 12 parova rebara, nerazvijenost kosti potkolenice. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

Vukanu je, zajedno sa mnogim drugim tretmanima, potrebna transplantacija ćelija zbog koje treba da putuje u Tursku. Njegova majka marija danas je podelila lepe vesti.

"Drugari, jedna lepa vest! Danas je Sv. Vasilije Ostroški i konacno je stigao odgovor doktora iz Turske u vezi sa matičnim ćelijama i situacija je sledeca: zbog same Vukanove dijagnoze sa kojom niko nema iskustva, pozvani smo da odvedemo Vukana na dodatne preglede i analize nakon kojih ćemo odmah znati da li i u kom domenu mogu da pomognu Vukanu. Na put se kreće sledece nedelje, tačnije 22. maja, sa još četiri porodice iz Srbije, kako bismo bezbedno putovali i imali dobru organizaciju sa pregledima u bolnici, organizaciju prevodioca, puta i svega. Ukoliko nakon pregleda potvrde ono što je viđeno na magnetnoj rezonansi, Vukana bi odmah stavili na protokol za matične ćelije", napisala je na Fejsbuku.

Zbog toga je porodici zaista potrebna podrška svih humanih ljudi. Vukanu za troškove pregleda i smeštaja fali još oko 5.000 evra a, kako ističe majka, ako do pregleda ne skupe tu sumu, Vukana će vratiti kući.

"Ako sve ostane kao po planu, Vukan će prvi rođendn 8. juna proslaviti daleko od naše domovine, ali mnogo napredniji", dodala je mama Marina.

Za Vukanovo lepše sutra! Budimo humni!

Pomizimo Vukanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 990 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human990 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856467-81

Uplatom na devizni račun: 160600000085705563

IBAN: RS35160600000085705563

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA