≫ 

"Više vremena nema": Srna slavi 1. rođendan u bolnici, neće otići na lečenje u Italiju, nema novca

Devojčica smeštena na Institutu za majku i dete u Beogradu, stanje joj se pogoršalo početkom avgusta

  • 7
Srna Dragojević Foto: Privatna arhiva

Srna Dragojević iz Gornjeg Milanovca danas slavi svoj prvi rođendan. Dočekuje ga u Institutu za majku i dete, 120 kilometara od svoje kuće. Mama je napravila fotografiju nekoliko dana ranije. U putu za Beograd, gde je čekaju ćerka i suprug, prima telefonske čestitke.

- Ne znam - odgovara na pitanje kako je: - Nisu neki dani. Mora tako.

U junu je počelo prikupljanje novca za bebu kojoj je na rođenju dijagnostikovan Daunov sindrom, a šest meseci kasnije i mijelodisplastični sindrom. Roditeljima je tada rečeno da je u riziku da dobije leukemiju, da leka nema i da je jedino rešenje transplantacija koštane srži. Rekli su im i da je transfuzija trombocita nužda, ali ne i najbolje rešenje, jer se time dodatno dovodi u pitanje prihvatanje presađene koštane srži.

Kako majka Marija navodi, u poslednje vreme transfuziju trombocita prima bar jednom nedeljno. Objašnjava da se stanje devojčice pogoršalo početkom avgusta. Tada su učestali i odlaci na Institut za majku i dete.

- Međutim, poslednjih 15 dana rade joj transfuziju na četiri, pet dana po dve boce. U ponedeljak su je primili na bolničko lečenje. Sa tatom u roditeljskoj kući. Ja sada idem kod njih. Kreću pripreme, analize, juče je imala rendgen, primala je trombocite. Tako će svaki dan biti, do kraja meseca. U međuvremenu ulazi u sterilni blok, kreće sa citostatitcima i negde krajem meseca, ne zna se još tačan datum, moraće da se uradi transplantacija. Bukvalno više vremena nema - kaže u razgovoru za Telegraf.rs navodeći da su planovi za lečenje u Italiji propali.

Roditeljima je ranije rečeno da u Srbiji nije rađena transplantacija detetu koje ima Daunov i mijelodisplastični sindrom. To im je bio okidač da potraže pomoć u inostranstvu. Lekari u Italiji su bili spremni da je prime i leče, međutim, za taj medicinski poduhvat bilo im je potrebno 250.000 evra.

- Za gotovo tri meseca prikupljeno je 70.000 evra. Ovim tempom bi mogla da ode tek za šest meseci, možda i više. Ona tih šest meseci nema, jedina opcija joj je sada Institut. Prosto nemamo izbora - kaže majka.

Kako ističe, donor je pronađen.

- Sredstva se prihvataju i dalje jer mi ne znamo da li će joj u nekom trenutku novac biti hitno potreban, da ode na lečenje u inostranstvo. Ne znamo da li će transplantacija uspeti, jer taj neizvesni period traje dve godine od dana transplantacije. To se prosto ne zna - navodi majka.

Srni možemo da pomognemo na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1050 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1050 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131128-16

Uplatom na devizni račun: 160600000113387132

IBAN: RS35160600000113387132

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    8. septembar 2021 | 12:18

    Ajmo opet dobri ljudi, svako po malo....to je isto nasa beba !!!

  • Komsinica Cica

    8. septembar 2021 | 12:39

    Najbolnije su ovakve vesti. Tek nastanu na zivot i odmah ih bolest spreci. Neka se ne ceka nista, deca da se sto pre lece, a pare ce se skupiti. Zdravlje nema cenu..

  • Anđa

    8. septembar 2021 | 13:54

    Idemo, Srbijo! Nemamo decu za gubljenje. Imaće Srna vremena, samo da nam Bog pomogne, da sakupimo novac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA