Pretužna priča dečaka Marka: Živi u kući od 200 godina, ima tumore na glavi i telu, i samo 1 želju

Marku možete pomoći uplatom novca Dinarski žiro račun: 325-9300600148800-74 Vojvođanska banka

  • 15
Marko Smiljkovic

Foto-kolaž: Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

Marko Smiljković, 16 godina, iz sela Gornja Ržanica kod Aleksandrovca, posle 6 godina je imao dve operacije od ukupno 5. Prvi put je operisan sa samo 7 meseci, drugi put sa nepune dve godine. Potkožni tumori glave na vratu, tumori desne strane trupa, operacija testisa, ugradnja čelične šipke u kičmeni stub, operacija skolioze, mider, problemi sa zubima, teška zdravstvena slika za jedno dete.

Pre šest godina učiteljica srpskog jezika u Osnovnoj školi Aca Aleksić, zadala je učenicima temu "Moj život na selu", objavile su Nezavinse Narodne Novine Rasinskog Okruga na svom Fejsbuk profilu.

Jedan dečak napisao je tri rečenice: - Moj život na selu je težak, voleo bih da imam kupatilo sa bojlerom da grejemo vodu za kupanje. Voleo bih da imam svoju sobu, da imaju gde drugari da mi dođu. Voleo bih da ozdravim i da ne idem više u bolnicu, jer bolje mi je u mojoj kući koja je stara i oronula, nego u bolnici.

Marko živi sa ocem, majkom, sestrom i babom u kući koja je stara preko 200 godina i koja preti da se uruši. Prošle godine pao je plafon u sobi gde su Marko i sestra Milica spavali, srećom pala je sredina plafona, pa su deca ostala nepovređena. U kući 4 sijalice i jedna česma, stari smederevac na koji se kuva i greje voda za kupanje, stari televizor i kreveti duplo stariji od Marka.

Malo je lepih trenutaka kojih Marko može da se seti u prošlosti, najdraže mu je kada su za njega igrali navijači Zvezde i Partizana, kada je dobio biciklu od Neleta iz Holandije, kada je išao u zoološki vrt. Sada ima drugare u srednjoj školi koji ga vole i pomažu, voli da se druži sa njima ali ne izlazi u grad.

Porodica je u više navrata pisala Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, 2016. i 2017. godine, odgovor nikada nisu dobili, a kopije pisma zavedene na pisarnici ministrastva stoje.

Naše društvo treba da stidi od ovog dečaka koji 16 godina živi od očeve minimalne plate i socijalne pomoći. Starija sestra se zaposlila u Vrnjačkoj banji u ugostitestvu i polovinu svoje plate daje Marku za školovanje, doručak i garderobu.

Možda se neko i seti malog dečaka, njegovog pismenog rada i nedosanjanog sna.

Apelujemo na ljude dobre volje, udruženja, medije, političare, sportska društva, dijasporu, da se uključe jer ovaj dečak to zaslužuje.

Pored svih nedaća, Marko ne skida osmeh sa lica, u duši kako mu je jedino on zna.

Marko Smiljković Ržanica - Aleksandrovac

Dinarski žiro račun: 325-9300600148800-74 Vojvođanska banka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pižon

    26. oktobar 2021 | 13:02

    Dušo napaćena! Eh junaku mali! Treba svi da se stidimo i da naucimo da budemo hrabri kao ti!

  • 🌞

    26. oktobar 2021 | 12:57

    Bravo redakcijo za ovake priče.👍🙏🌹❤️

  • Krle

    26. oktobar 2021 | 17:48

    GDE STE SADA VI IZ RAZNIH "produkcija"DA POMOGNETE? NEGO TAMO NEKOJ voditeljci (namerno malim slovima jer jr minorno mala!!!!) POKLANJATE STAN DA BI "PODIGLI REJTING" DA VIDI DA LI ĆE TE OBJAVITI OVU PRETUŽNU PRIČU I NEŠTO DONIRATI!!!! BAREM OSNOVNO ZA ŽIVOT!!!! A NE DA PRAVITE LETEĆE AVIONE I KAMIONE!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA