≫ 

"Plašim se da zaspim, srušiće se plafon": Saša (23) je teško bolestan, a preko noći je ostao sam

Ostao je da živi usamljen, zarobljen u udžerici sa dva sobička sa zemljani, podovima, plafonima kroz koje vire grede...

  • 33
Saša Simić Foto: Dragan Grujić

Pre osam meseci smo pisali o teškim uslovima u kojima živi Saša Simić (23), mladić iz Crne Bare kod Bogatića, koji je zbog oštećenja mozga i multipla skleroze skoro nepokretan i bez tuđe pomoći ne može da se hrani i održava ličnu higijenu.

Na ovog momka se svalila sva tuga i nesreća, a malo nedostaje da se sruši oronula kuća u kojoj je ostao da živi sam nakon što je majka poginula u saobraćajnoj nezgodi, a deka čija je kuća iznenada preminuo. Razboleo se posle ova dva stresna gubitka i od tada su se srušili njegovi snovi i životni planovi koje je imao kao svaki zdrav i vredan mladić.

Ostao je da živi usamljen, zarobljen u udžerici sa dva sobička sa zemljani, podovima, plafonima kroz koje vire grede i u kojima su klimavi nameštaj i stari šporet na koji se greje. Nemoćan da sam zaradi, Saša je tažio pomoć da bi mu život bar malo bio lakši.

- Bar jedna sobica da se preuredi. Ne smem pošteno ni da zaspim, plašim se pašće plafon. Neophodno mi je i kupatilo, ovako polupokretan nemam gde ni da se umijem, a kupam se vodom iz lavora uz pomoć ujaka i ujne - molio je Saša.

Posle nekoliko meseci, u septembru, pred Sašinu kuću je stigao kompletan građevinski materijal za rekonstrukciju kuće. Cigla, crep, cement, vrata, prozori, pločice, sanitarije - stiglo je sve. Saša gleda materijal ispred svoje kuće, sa nadom da će do zime njegova kućica biti renovirana.

- Materijal je poklonila organizacija Help, sve je stiglo što je potrebno i koštalo je 10.000 evra, ali od tada i pored brojnih zahteva i apela da se Saši pomogne, nismo uspeli da pronađemo majstore koji bi dobrovoljno renovirali kuću - kaže Aleksandar Kokić iz udruženja Cetar za romske inicijative, koji se najviše angažovao da Saši stigne pomoć.

Svi majstori bi, prema računici, koštali oko 3.500 evra koje Saša nema i samo toliko ga deli od osmeha na licu i uslova za život dostojnih čoveka.

Jedini stalni prihod koji Saša ima tokom meseca je naknada za tuđu negu i pomoć što je malo za hranu i lekove. Vreme prolazi, bliži se zima, pa je potrebno što pre završiti renoviranje stare kuće.

Pomoć Saši može da se uplati na njegov račun 205-9011008299581-34, a majstori - zidari, keramičari, moleri, parketari ukoliko žele da pomognu bez naknade mogu da mu se jave na telefon 061/2848239.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imamo mi i dijasporu jaku

    6. novembar 2021 | 18:19

    Molim napravite racun za uplatu iz inostranstva ima nas koji bi pomogli rado

  • Užas

    6. novembar 2021 | 19:30

    Bitno da Lepa Lukić prima tri penzije, od kojih najmanja iznosi 60.000 din. Mnogo mi je žao što nemam više para, pa da pomognem koliko mogu. Ne mogu ni da zamislim koliko mu je teško, koliko je usamljen i nesrećan... Kamo sreće da imam pristojnu platu pa da mogu da pomognem, sa ovim glupim minimalcem i troškovima koje imam jedva pošaljem jedan sms mesečno...

  • Marina

    6. novembar 2021 | 18:27

    Ovo je strašno. Sve, sve ali bolest. Nije mi jasno kako je bolest tako brzo napredovala. Da li se ovo dete uopšte leči. Imam u okruženju obolele od ove bolesti, al niko nije u ovakvom stanju. Napravite sms pomoć. Mnogo više nas će moći da pomogne. E Srbijo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA