Da li znate šta je "Plavi balon"?

Izazov "Plavi balon", koji je podigao svet na noge i pokrenuo ljude da na lak i kreativan način pomognu deci oboleloj od dijabetesa tip 1 iz zemalja u razvoju, stigao je i u Srbiju

  • 1
Plavi balon Foto: Medtronic

Uz pomoć samo jedne fotografije ili video zapisa sa plavim balonom svako od nas može da pomogne organizaciji "Život za dete" koja najstoji da svakom detetu obezbedi adekvatnu terapiju za lečenje dijabetesa tipa 1.

Dijabetes tip 1, od kojeg u Srbiji trenutno boluje više od 30.000 ljudi, izaziva apsolutni nedostatak insulina i obično se javlja tokom detinjstva ili adolescencije, ali ponekad i u zrelim godinama. Održavanje optimalnih nivoa glukoze u krvi kod obolelih nalik je konstantnom balansiranju balona pri izvođenju svakodnevnih aktivnosti, te je ovaj izazov pravi način da se skrene pažnja na nevidljivi balon s kojim osobe sa dijabetesom žive.

Video "Plavi balon"

Izazov "Plavi balon" pokrenut je početkom godine širom sveta, i do sada je u njemu učestvovalo preko 70 influensera samo iz Evrope. Izazov je u Srbiji startovao sa našom poznatom influenserkom i voditeljkom Jelenom Nikolić, koja je poznata i kao Kontrakulturna, a uz nju su izazov podržali i pevačica Ida Prester, influenseri Janka Budimir, Milan Vučićević (Nichimizazvan) i Nela Bunčić, poznatija kao Yugoslovenka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by KONTRAKULTURNA (@kontrakulturna)

-Iskreno verujem u moć pojedinca i na svakom od nas leži odgovornost da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Dijabetes je visokorasprostranjena bolest, ali u isto vreme i bolest koja može da se drži pod kontrolom uz pravu terapiju. Stoga je bitno da i deca u zemljama u razvoju imaju podjednake šanse za terapiju kao i ostatak sveta. Svi imamo društvene mreže i vreme je da ih iskoristimo na pravi način – da pomognemo nekome- izjavila je Nela Bunčić i pozvala sve da se priključe izazovu i na svoj Instagram profil okače fotografiju ili video u kojem balansiraju plavi balon sa haštagom #blueballoonchallenge.

Osim velikog broja poznatih, izazov "Plavi balon" je podržalo i 19 udruženja pacijenata iz Evrope, dok su u Srbiji važnost ovakvog vida podizanja svesti prepoznali članovi Dijabetološkog Saveza Srbije, a u okviru njega i Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda "Plavi krug".

-Važno je podići svest društva o životu osoba sa dijabetesom i učiniti ovu bolest vidljivijom jer iako se sa dijabetesom može kvalitetno živeti, to ne znači da ona sa sobom ne donosi i svakodnevno mnogobrojne izazove. Pojedine osobe sa dijabetesom svakodnevno su izložene stigmatizaciji društva i to isključivo zbog nedovoljne edukacije o dijabetesu- istakao je Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

Uz razvoj novih tehnologija u poslednjih 20 godina napredovala je i medicina, pa je u poređenju sa načinima regulacije nivoa šećera u krvi od pre dve decenije današnja terapija na veoma visokom nivou. Osobama sa dijabetesom su dostupni razni načini praćenja i kontrolisanja šećera, kao i sva neophodna sredstva, poput merača, trakica i pumpi. Međutim, u zemljama u razvoju, koje su manje bogate od ostatka sveta, još uvek nema dovoljno sredstava za obezbeđivanje celokupne terapije za osobe sa dijabetesom tip 1. Stoga je izazov "Plavi balon" pravi način da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su deca.

Ako i vi hoćete da se priključite izazovu "Plavi balon" sve što treba da uradite jeste da napravite fotografiju ili snimite video u kom obavljate svoje svakodnevne obaveze balansirajući plavi balon i postavite ga na svoj Instagram profil sa haštagom #blueballoonchallenge. Za svaku objavu kompanija "Medtronic" doniraće pet evra organizaciji "Život za dete" (Life for a Child), koja podržava lečenje dece insulinom u zemljama u razvoju.

Video: Šta je stalni monitoring nivoa šećera u krvi ili (CGM)?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. novembar 2021 | 17:38

    Necu da pravim budalu od sebe. Kakvi bre influenseri. Uplatim kada mogu i to je to. Ima dosta dobrih organizacija koje pomažu deci. Spasi nas boze od raznoraznih lezilebovica i pametnjakovica. Svi treba da pomognemo onima kojima treba a nemaju. Ali ne moramo da se snimamo i blejimo po internetu da bi to uradili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA