Mala Nika (3) ne čuje mamin glas, ni graju svojih drugara: Pomozimo joj da izađe iz sveta tišine

Upišimo 1166 i pošaljimo na 3030

  • 1
Nikolina Grujin Printskrin: Budi human

Preslatka trogodišnjakinja Nikolina Grujin iz Novog Sada nažalost nema detinjstvo poput većine svojih vršnjaka. Mala Nika ne može da se uspavljuje uz bajke niti uspavanke, i ne može da čuje graju druge dece jer se, posle dugih ispitivanja lekara, ustanovilo da ova divna devojčica ne čuje.

Nikolina je bila potpuno zdravo dete sve do navršenih 18 meseci -  izgovarala je prve reči, odazivala se na svoje ime, igrala uz muziku, prohodala na vreme. Njene psihomotorne funkcije bile su u skladu sa razvojem dece njenog uzrasta. U međuvremenu je imala dva puta zapaljenje oba uha. Uredno je odvođena kod pedijatra gde je nakon datih terapija bilo sve u redu.

Međutim, posle izvesnog vremena, roditelji su primetili da ipak nešto nije kako treba jer je Nikolina prestala da se odaziva na svoje ime, da govori, povlačila se u sebe, postajala razdražljiva, plačljiva.

Po savetu pedijatra oni je odvode kod dečijeg ORL gde nije ustanovljeno da Nikolina zapravo ne čuje, već je dalje bila upućena kod psihologa.

Nakon nekoliko meseci intenzivnog rada sa psihologom i defektologom Nikolina je od strane istih bila upućena kod psihijatra i kod neurologa. Psihijatar Nikolini nije uspostavio dijagnozu, po navodima roditelja, lekar je smatrao da je samo razmažena. Kod neurologa je rađen EEG glave koji je bio uredan.

Lekari i psiholozi dijagnostikovli su joj takozvanu alaliju (nerazvijenost govora), a roditeljima je objašnjeno da je ona na dobrom putu jer već mesecima svakodnevno ide na logopedske i defekološke tretmane.

Rečeno im je da uz alaliju ide takozvani selektivan sluh i da iz tog razloga dete slabo napreduje, ali da nema potrebe za brigom i da će Nikolina progovoriti.

Roditelji su samoinicijativno odveli dete na kontrolu sluha u drugu ustanovu gde se, nažalost, utvrdilo da Nikolina ima potpuno oštećenje sluha i to na oba uha. Nikolini je sad jedino rešenje takozvani kohlearni implant kako bi mogla ponovo da čuje. Jedan će joj se ugraditi o trošku "Fonda" do kraja sledeće godine, ali pošto ona nema toliko vremena jer već kasni u razvoju, jedan joj je potreban što pre.

Zato su se njeni drugari iz vrtića već okupili i organizovali humanitarni bazar na kojem je, uz pomoć divnih roditelja druge dece prikupljene su 162.000 dinara. Ali, nažalost, to nije dovoljno. Ukupno je za Niku dosad prikupljeno 55 odsto od ukupnog iznosa koji joj je potreban.

Upišimo 1166 da Nika ponovo čuje

A sredstva su joj potrebna za lečenje, specijalističke i kontrolne preglede, kohlearni implant i dodatnu opremu, za logopedske, defektološke i surdološke tretmane, za troškove apoteke, medicinska pomagala, tetmane u hiperbaričnoj komori kao i za putne troškove.

Roditelji su do sada sve troškove sami finansirali. Sada se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu kako bi što pre sakupili sredstva i omogućili Nikolini normalno detinjstvo.

Pomozimo joj da ne bude više u svetu tišine, vratimo joj osmeh na lice, pomozimo joj da ponovo čuje.

Budimo humani!

Pomozimo Nikolini!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1166 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1166 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001248378-85

Uplatom na devizni račun: 160600000124859128

IBAN: RS35160600000124859128

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA