≫ 

Uroš (12) je dobio još jednu priliku za život: Jedva prebrodio koronu, čeka lečenje u Austriji

Za Uroševo lečenje u Austriji potrebno je skupiti 14.000 evra

  • 2

Uroš Karapandžić (12), dečak koji boluje od cerebralne paralize, nedavno je dobio još jednu priliku za život. Tokom septembra meseca oboleo je od korone, sa kojom se jedva izborio. Sada se oporavlja i čeka put u Austriju, gde bi trebalo da bude opesrisan i lečen.

Prema prvobitnim planovima, odlazak u Austriju je već trebalo da se desi, ali se situacija sa pandemijom isprečila.

- Nismo još bili u Austriji zbog situacije sa virusom, ali se nadamo da ćemo ovog leta uspeti da odemo. U međuvremenu je Uroš imao koronu i bio je na ivici života i smrti, u strašnom stanu. Izgubio je pet kilograma. Mislila sam samo da ovo prođe i nećemo više nigde ići, samo da ostane živ. I onda to prođe i čovek mora čovek da krene dalje - kaže Uroševa mama Jelena za Telegraf.

Uroš je oslabio, pa sada ima svega 27 kilograma. Ipak, roditelji ne odstaju i sve nade polažu na lečenje u inostranstvu. Majka napominje kako su izdaci na dnevnom nivou veoma veliki, a posebno je problematično to što novac za lečenej treba sakupiti što pre.

- U prethonih šest meseci, od jula do janurua, samo na rehabilitacije na koje smo išli, na sprave za vežbanje, lekove, suplemente, utrošeno je 1.623.000 dinara. Zahvaljujući uplatima preko fondacije uspeli smo da iznesemo to. Potreban nam je i novac za odlazak na lečenje u Austriju, oko 14.000 evra sa troškovima puta i semštaja - dodaje ona.

Ipak, kako nam je Uroševa mama ranije objasnila, uplate idu sporo kako on postaje stariji.

- Kada smo se priključili fondaciji, bili smo drugi po redu korisnici, tu smo od kad je Uroš bio sasvim mali. Zaista su nam mnogi uticajni ljudi pomagali oko humantiranih akcija, ali sad se javio i veliki broj druge dece kojima takođe treba pomoć. Isto, kada je Uroš bio beba, bilo je više uplata, sada je sve manje toga kako je stariji. Čak čujemo i zlonamerene komentare "šta više traže". Ipak, mi nikada nećemo odustati od svoga deteta - rekla je Jelena ranije za Telegraf.rs.

Inače, Uroš je bio dugo željeno dete. Majka ga je rodila na putu ka porodilištu, u sanitetskim kolima, u 36. nedelji trdunoće.

Iako je rođen kao zdrava beba, Urošu je ubrzo ustanovljeno da je zaražen Citomegalovirusom (CMV).

- Dugo smo želeli dete, trebalo je da prođe vremena i da uzimam terapije dok nisam ostala trudna. Nisam mogla da pomislim šta će uslediti. Ne umem da objasnim taj osećaj kada su nam saopštili da je Uroš bolestan. Zamišljala sam njegovo detinjstvo i odrastanje samo na osnovu onoga što sam slušala nekad iz nekih priča, kako rastu deca koja su bolesna. Ali morala sam da prihvatim to.

Tako je krenula borba koja traje i danas.

- Od strata je bilo teško. Odlazak na terapije, prikupljanje novca... Pred jedan Urošev rođendan, kada smo ležali zajedno u bolnici zbog fizikalnih terapija, bio je prehlađen. Doktori su mi govorili da bezveze dižem paniku i da je to obična prehlada. Međutim, pozlilo mu je, hitno je odvezen na Urgentni centar gde su ga reanimirali i jedva vratili u život. Tada smo muž i ja rešili da uzmemo stvari u svoje ruke.

Uroš je u međuvremenu mu je dijagnostifikovana i epielpsija.

- Pre dve godine dobili smo bliznakinje. Tada nam je kuća, za koju inače još otplaćujemo kredit, postala tesna. Urošu su potrebna razna pomagala, kolica i ostale stvari, zbog čega bismo voleli da ima neku svoju prostoriju. On sada spava sa mnom u krevetu, muž u dnevnoj sobi, a devojčice u svojoj sobi. Ne može doživotno spavati pored mene, treba mu prostor - navela je ona tada.

Omiljeno društvo predstavljaju mu i njegove dve sestre.

- Kao da su se svo troje zajedno rodili. One uopšte na njega ne gledaju kao da ima neku manu. Već su počele da pitaju da li treba da pomognu da ga obujemo ili da dodaju pelene. Ipak, iako moramo dosta vremena Urošu da posvetimo, ne zapostavljamo i njih. Gledamo da svima njima damo određen prostor i pažnju.

Urošu su sada potrebna sredstva za lečenje u Austriji, za koje je potrebno skupiti 14.000 evra.

Naše malo Urošu je sve! Budimo humani!

Pomozimo Urošu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 19 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human19 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-403141-49

Uplatom na devizni račun: 00-540-0000751.2

IBAN: RS35160005400000751265

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    12. februar 2022 | 08:50

    Срце мало Душа ме боли кад ово видим

  • Toza NS

    12. februar 2022 | 07:58

    Pretpostavljam da tim iz tih sanitetskih kola i danas radi, samo pod drugom stranačkom zastavom. Naškrabali neki izveštaj i to je to. Pojeo vuk magarca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA