Nikoli srce stalo u naručju majke: Lekari roditeljima rekli da će živeti kao biljka, sada mu treba ovo hitno

Nikola je više puta izbegao smrt, a za dalje lečenje nema dovoljno novca

  • 2
Nikola Stakić, humano Foto: Privatna arhiva

Malog Nikolu Stakića (6) iz Šapca su po rođenju prevezli na Institut za neonatologiju, gde je zbog srčane mane posumnjano, a kasnije uz pomoć kariotipa ustanovljeno, da ima Daunov sindrom. Prvu operaciju imao je sa šest meseci, a čeka ga još operacija i intervencija, dok vreme za njihovo obavljanje, zbog nedostatka novca, ističe.

Operacija Vertikularog septum defekta je obavljena u UDK Tiršova u šestom mesecu života. Već posle par dana je ustanovljeno da se na mestu gde je operisan VSD pojavila pukotina i da je ostala veća plućna hipertenzija, zbog čega je Nikola često imao respiratorne infekcije. Međutim, njega to nije mnogo sprečavalo, pa je on potpuno normalno napredovao, rastao, razvijao se, razumno pričao u skladu sa njegovim uzrastom, sedeo, hodao i bio hiperaktivno, veselo dete.

U martu 2018. godine primljen je na odeljenje kardiologije, gde je ustanovljeno da se, posle sedme upale pluća koju je imao, stvorio edem pluća. Tada se znalo da kateterizacija mora da se odradi što pre. Mišljenje lekara je bilo da je on na sigurnom, da je bolje i da se sačeka kako bi se oporavio. Međutim, 10. aprila Nikola je u majčinom naručju doživeo srčani zastoj i svi organi su stali sa radom. Reanimacija je trajala oko petnaest minuta, a oštećenje mozga je nastalo kao posledica reanimacije, nakon čega je počeo da dobija česte i jake epileptične napade.

Mesec dana je bio u komi. Kada se probudio roditeljima je saopšteno da je njegov mozak oštećen i da će da živi kao biljka. Pored svih muka koje su ga snašle, kao i posledice nedostatka kiseonika u mozgu, stvorio se Hydrocephalus i ugrađen mu je VP šant, traheostoma preko koje diše i aspirira se, kao i gastrostoma - peg preko kog se hrani.

- Nikoli je srce stalo sa radom, mozak mu je ostao bez kiseonika. Došlo je do oštećenja mozga. Trebalo bi da idemo u Tursku, sakupljamo novac za Nikoliko operaciju rukica i matične ćelije. To prikupljanje prilično sporo ide. Trenutno smo u banji, Nikola ima fizikalne terapije jer nemamo novac da odemo u Tursku. U prethodnoj poseti smo išli na transplantaciju matičnih ćelija, a nakon toga je išao na operaciju mišića nogu. Operacija je trajala oko pet sati i odrađena je uspešno. Korak po korak, došlo je do nekog napretka. Sad ima osećaj u nogama, sam ih savija, ali su mišići dosta pretrpeli jer je imao kontrakture. Naravno, ne može odmah posle operacije da se vežba, ali smo išli postepeno i napredak je vidan - priča za Telegraf.rs Nikolin tata Darko.

Kako dodaje, napretkom mališana su zadovoljni i oni kao roditelji, ali i doktori. Ipak, pred svima njima je dug put. Nikola bi trebalo da ide na narednu transplantaciju matičnih ćelija, a što pre bi trebalo da se uradi i operacija ruku.

- Operacija je hitna. Nikola zbog kontraktura mišića stiska ruke u pesnice i doktor je rekao da operacija rukica što pre trebalo da se uradi. To je takođe operacija koja traje pet-šest sati i rade je da bi mogao da ispruži šake. Zbog stezanja pesnica i kontraktura, kosti u rukama kreću da mu iskaču - dodaje.

Nikola je terapiju matičnim ćelijama i operaciju trebalo da imaju u januaru. Međutim, dečak se zarazio virusom korona i njegovo stanje bilo je neizvesno, te je operacija otkazana.

- Nismo ni pokretali apel za prikupljanje novca ranije jer je Nidža imao koronu. Završio je u Dragiše Mišovića. Imao je i operaciju glave, pošto ima šant u glavi. Otkucaji srca pali su mu na 30 i morala je da bude odrađena hitna operacija, bez obzira na to što je zaražen. Nismo ni apelovali na prikupljanje novca jer nismo znali šta će da se desi sa njim, da li će da preživi. Kad se oporavio i došao kući, krenuli smo u banju zbog nedostatka sredstava za Tursku - priča otac.

Za matične ćelije i operaciju, kao i put smeštaj i lekove potrebno im je 45.000 evra, a novac bi trebalo da se prikupi do kraja marta ili eventualno sredine aprila.

- Ne možemo da odemo da manjkom novca, nikada se ne zna šta može da se desi. Kad smo bili u Turskoj na matičnim ćelijama, Nikola je odjednom onemoćao. Prebledeo je, onesvestio se, završio je na intenzivnoj. Sreća da smo tad već bili u bolnici, inače ne znam šta bi bilo. Kada se ide na matične ćelije, u Turskoj se ostaje oko 20 dana jer se pri jednom odlasku rade dve terapije matičnim ćelijama u razmaku od 15 dana - objašnjava Darko, koji neretko pomaže i drugoj deci koja odlaze na lečenje u Tursku. U maju je kako kaže, odveo šest porodica.

Iako je više puta bio na ivici smrti, Nikola se lavovski bori za svoj život. On sada prati pogledom, reaguje na svuk, iskazuje emocije. Kad mu priđe neko od medicinskog osoblja vidi se da je u strahu i grču. Počeo je da se opušta i pomera rukice, operacija mu je omogućila da savija noge.

Nikolino stanje se dosta popravilo u odnosu na to kakvo je bio na početku, što porodici daje nadu da će se on uz adekvatnu terapiju oporaviti. Nikoli je potrebno lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu za koje roditelji nemaju sredstava, kao i za terapije i za aparate koji ga održavaju u životu.

Omogućimo da Nikola manje vremena provodi po zdravstvenim ustanovama, a više sa svojom sestrom. Potrebni su mu aparati, finansijska pomoć za dalje lečenje, operacije, logopedske i defektološke tretmane, dalje transplantacije matičnih ćelija, rehabilitacije, medikamenti, medicinski potrošni materijal, kao i novac za putne troškove i smeštaj, jer je porodica imala velike novčane izdatke zbog njegovog nepredvidivog zdravstvenog stanja.

Pomozimo Nikoli!

Uplatom na dinarski račun: 205-9011007541834-80

Devizni račun: Nikola Stakić - Prnjavor Kralja Aleksandra 199 Broj pošte 15306

IBAN/RS35205903102600176024

SWIFT-BIC/KOBBRSBG

Paypal: darkostakic87@gmail.com

Western union: Darko Stakic, mesto: Prnjavor, Mob: +381612036880

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    3. mart 2022 | 18:39

    Ovo je teško i čitati, mogu samo zamisliti kako je mališanu i roditeljima. Kako je život okrutan prema nedužnom biću. Želim ti mališa da istraješ u svojoj borbi.

  • Lajoni

    3. mart 2022 | 19:48

    Dragi roditelji, želim vam svu snagu i sreću ovog sveta. Kroz sličnu situaciju i mi prolazimo sa našim sinom Nikolom. Borite se i verujte..... Sve najbolje od srca vam želimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA