≫ 

David (9) se mučki bori protiv Golijata - leukemije: Sestrica mu donirala ćelije, potrebni su mu trombociti

Iako je tek započeo svoj život, devetogodišnjak ponovo, po drugi put, mora da se bori za njega

  • 0
David Petrović, leukemija, Svilajnac Foto: Privatna arhiva

Zove se David Petrović. Ima 9 godina i leukemiju. Prošle godine je uspeo da preživi bolest i transplantaciju koštane srži. Bila je to Davidova borba protiv Golijata. I pobedio je, ali se sada ponovo bori sa istim neprijateljem.

Ovim emotivnim rečima započeo je Predrag Slijepčević, osnivač Udruženja Leuka, priču o predivnom dečaku iz Svilajnca. Predrag je naveo da se David sada nalazi na Institutu za majku i dete, kao i da mu je u petak ponovo transplantirana koštana srž.

- Sada je Golijat jači, opasniji... neumoljiv. Iako je tek započeo svoj život, ponovo mora da se bori za njega. Pre godinu dana, matične ćelije za transplantaciju dobio je od jedne petogodišnje devojčice. Davidove sestre. Danas je to njegova majka. U četvrtak su joj uzeli matične ćelije - kaže Slijepčević.

Predrag je ispričao i da je putem telefona pozvao Davidovu majku koja se nije javila na telefon. Umesto njenog, čuo je dečiji glas. Davidov.

- To je prvi moj kontakt sa njim. Kao i svako drugo dete, bio je srećan što se javio na mamin telefon, ponosan što mu je poverena tako važna stvar. Ne, on ne zna gde mu je majka, zna da će doći oko četiri i da, reći će joj da je čika Peđa zvao. Veseo i razdragan, kao i svako drugo dete. I sada mi je to u svesti. Ponašao se kao da se ništa ne dešava. Kao da je sve u potpunom redu. Kao da nije smrtno bolestan - navodi Peđa.

Davida, dodaje, leukemija ubija brže nego prošli put. Hemioterapija je oslabila svaki deo njegovog malog bića, dok pokušava da zaustavi napredovanje bolesti.

- Ponovo smo u istom problemu kao prošle godine. Opet nam trebaju trombociti krvne grupe A, Rh negativna. David može samo takve trombocite da prima. Problem je još veći nego prošle godine. Tada je primao po pola doze trombocita, sada će primati celu. Trebaće nam najmanje desetak davalaca od ponedeljka. Za ponedeljak je obezbeđeno, ali za dalje nismo sigurni. David svoj deo posla obavlja, sa svojih 9 godina, on radi ono što je do njega. Golijat je velik i strašan, ali David se bori, vredan je on svog imena. Sam ne može. Potrebna mu je naša pomoć - apeluje osnivač Leuke, udruženja koje pomaže obolelima od leukemije.

Kako je dodao, Davidov život je u pitanju, a mi ga možemo sačuvati.

- Njegov život bukvalno zavisi od vaših trombocita. Toliko je prosto, trombociti = život. David sa pravom nosi svoje ime. Zaslužio ga je. Leukini dosadašnji apeli su pokazali da se uvek do sada javio dovoljan broj vas, koji se mogu nazvati tim imenom - čovek. Svaki put smo uz vašu pomoć pronašli dovoljno davalaca. Verujem da će tako biti i ovog puta - optimističan je Slijepčević.

Potrebni uslovi

On je naveo i koji su uslovi da biste mogli da pomognete malom Davidu.

- Ako ste krvna gripa A, Rh negativni. Ako ste potpuno zdravi, ako ne pijete nikakve, apsolutno nikakve lekove, ako je prošlo 10 dana od kada ste pili antibiotike, 5 dana od kada ste pili analgetike i aspirine, 7 dana od kada ste pili antihistaminike. Ako u poslednjih 6 meseci niste imali nikakvu operaciju, ranu koja je morala da se šije, vadili umnjak ili se tetovirali - nabraja Peđa.

Dodaje da je uslov i da je prošlo 20 dana od kada ste imali koronu, kao i da se osećate potpuno zdravo.

Ako niste rađali ili bili trudni, imate bar 60 kilograma, od 18 do 60 godina, javite se Predragovim koleginicama Isidori Milošević na broj telefona 064/4904-677 i Jeleni Ivanović na 063/30-99-59 i one će vam objasniti celu proceduru i organizovati testiranje.

Video: Borba sa leukemijom Aleksandri je promenila detinjstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA