Preslatka Ana (5) rođena je sa 780 grama: Imala 8 intervencija za godinu dana, tečnost u glavi, epilepsiju

Na rođenju je imala sepsu, brojne bakterije pa prekomernu tečnost u glavi, što je dovelo do teškog oštećenja mozga

  • 1
Ana Kostić Printskrin: Budi human

Petogodišnja Ana Kostić rođena je u Nišu iz viskokorizične trudnoće prirodnim putem sa svega 780 grama i 33 centimetra dužine. Naknadno je utvrđeno da njena mama ima urođenu trombofiliju, povećanu sklonost ka nastanku krvnog ugruška, tromba.

Na rođenju je imala sepsu izazvanu ešerihijom koju su lekari brzo sanirali. Kasnije, u 5. nedelji života, dobija teško zapaljenje CNS-a Encephalitis, a onda ponovo sepsu, krvarenje drugog stepena, sve to uzrokovano Klebsiella bakterijom koja je dospela u organizam kao respiratorna infekcija koja se zatim proširila u krvotok i posle toga u likvor.

Zbog dugog zadržavanja te bakterije, kod Ane se razvio hidrocefalus (prekomerna tečnost u glavi), zbog čega joj se u 3. mesecu života plasira VP šant.

Ana je posle 5 meseci boravka na Institutu za neonatologiju otpuštena kući uz loše prognoze lekara. U toku prve godine života imala je 8 intervencija na mozgu (revizija šantova, bušenje cisti, ekternu drenažu). Sa 11 meseci je preležala morbile, zatim varičele. Borila se i sa koksaki virusom. Dijagnostikovan joj je West sindrom (najteži oblik epilepsije), cerebralna paraliza, hemipareza leve strane.

Ana ima veliku cistu u levoj komori, teško oštećenje mozga i atrofiju moždanog stabla. Ne prati pogledom, nema potpunu kontrolu glave, ne sedi, ne hoda, ne priča. Ne komunicira, ne razume kada joj se neko obraća, ali prepoznaje mamin i tatin glas kao i glas svojih baka koje neizmerno voli.

Ana se leči na Klinici za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Beogradu i u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Dr Subotića.

Uz sve nedaće koje su je zadesile, Ana je jedna vesela devojčica. Da bi joj olakšali život, potrebni smo joj svi mi.

Ani su sredstva potrebna za lečenje, specijalističke i kontrolne preglede, dijagnostiku, za rehabilitaciju, fizikalne tretmane, stomatološke intervencije, za ortopedska i medicinska pomagala, medicinski potrošni materijal za tretmane matičnim ćelijama kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Anino bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Ani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1081 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1081 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216325-20

Uplatom na devizni račun: 160600000121638437

IBAN: RS35160600000121638437

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA