Nađina mama je borac, kao i njena bolesna ćerka: "Bude dana kad je teško, ali ne razmišljam šta sve ne može"

"Mi se trudimo da maksimalno, koliko je moguće, živimo sa tim problemom. Naravno da u potpunosti nije moguće"

  • 0
Nađa Đurović, cerebral a paraliza, Foto: Privatna arhiva

Nađa Đerović (4) iz Čačka je dete rođeno prevremeno u tridesetoj nedelji, hitnim carskim rezom. Kako se navodi, zbog prevremenog rođenja i neadekvatnog transporta dijagnostifikovana joj je cerebralna paraliza. Nađa ide na fizikalne terapije u zemlji i inostranstvu, u jako je lošem motoričkom stanju i ne može da sedne samostalno. Potrebno joj je 70.000 evra za SDR operaciju u Americi.

- Od njenog rođenja pa do današnjih dana sve vreme je na terapijama. Leči se u Slovačkoj kao i u Vukovom centru u Novom Sadu. Veći deo godine zajedno provodimo na terapijama. Ona svaki dan vežba, kada nismo na terapijama. U tim centrima gde ide vežba se po nekoliko sati, tako da mi praktikujemo da tu budemo tri nedelje, a onda dođemo kući na tri nedelje, pa onda ponovo na vežbe. Mi u toku godine odemo na nekih sedam do osam intenzivnih rehabilitacija - kaže za Telegraf.rs Nađina majka Milica Đerović.

Cene terapija koje Nađa koristi u Vukovom centru u Novom Sadu koštaju 1800 evra i odnose se na tri nedelje vežbanja. Takođe Milica mora i da plaća stan u Novom Sadu dok je sa svojom ćerkom na terapijama u Novom Sadu, što im pravi dodatne troškove.

Nađine vežbe moraju da traju intenzivno još dve godine. Njeno stanje nalaže da mora da bude konstatno na terapijama.

- Mi ne znamo kojom će brzinom Nađa napredovati. Nađa je intelektualno očuvana i nema neurološke smetnje. Ide u vrtić. To je nešto što meni kao majci da je snagu i nadu da će se ona oporaviti. Nema epi napade. Međutim, jako joj je loša motorika. Još nije učvrstila sedeći položaj jer joj je struk u jako lošem stanju. Ona ne može samostalno da se dovede u sedeći položaj. Ima povišen tonus u rukama i nogama, krv se povuče i ona pada - kaže Milica i dodaje:

- Mi se trudimo da gledamo pozitivno na stvari. Nađa i pored problema koje ima je zaista srećna devojčica. Mi se trudimo da maksimalno, koliko je moguće, živimo sa tim problemom. Naravno da u potpunosti nije moguće. Bude dana kada vam je zaista teško, ali se trudim da ne razmišljam o tome šta je sve što ona ne može. Prilagađavamo se stvarima koje ona može da radi.

Milica kaže da Nađa treba terapijama da dovede svoje telo u stanje da može da ode na operaciju. I kada to uspeju, operacijom će se rešiti problem povišenog tonusa koji ona ima i koji nju ograničava u pravljenju pokreta.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 946 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human946 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823232-70

Uplatom na devizni račun: 160600000082357996

IBAN: RS35160600000082357996

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA