≫ 

Stefan ima otvorene rane usled metastaze, majci rekli da se ne nada čudu i leku: "Morate da naučite da šijete"

Mladić iz Beograda, Stefan Avakumović (24) mora što pre na operaciju u Turskoj, a da bi otišao na ovo životno putovanje, potrebni smo mu mi

  • 16
Stefan Avakumović Foto: Privatna arhiva

Kada je dobio rak debelog creva, iako mlad, sa svega 19 godina, Stefan Avakumović (24) iz Beograda nije prestajao da bude optimističan. Da igra folklor, peva, da zbog mnogih razloga bude omiljen u društvu.

Stefan je borac koji je uspeo da pobedi bolest, ali se ona pre dve godine vratila u vidu metastaze u gluteusnom delu. Roditelji i lekari mislili su da je to samo kvržica, kuglica... a onda se ispostavilo da je ono od čega su najviše strahovali. Tako je jedna bezbrižna mladost ponovo prekinuta.

Po dobijanju dijagnoze, novembra 2020. godine, ovaj hrabri mladić je operisan. Potom je išao na hemioterapije, u više ciklusa. Poslednji je trajao od septembra 2021. do januara 2022. godine, kada su lekari rekli da više nemaju terapiju kojom mogu da ga leče.

- Kada su nam doktori to saopštili, pitali su me kakvo je moje mišljenje u vezi sa svim što se dešava. Rekla sam da se nadam čudu od Boga, da će se moje dete spasiti. Tada mi je rečeno: Kakvo čudo? Za njega ne postoji lek - priča za Telegraf.rs Danijela Avakumović, Stefanova majka.

Ipak, kaže, gledajući svog sina, njegovu snagu i volju, bila je uverena da će on sam sebe izlečiti.

- Stefan ima otvorene rane u gluteusnom delu, sve vreme. Ceo taj deo mu je otvoren. Zbog tih rana, lekari su nam rekli: "Moraćete da naučite da šijete". Kad god se okrene, sve ga boli, boli ga svako pomeranje. Posebno je loše od Božića, kada je potpuno otekao. U nogama ima vodu, pa ne može ni da hoda - navodi naša sagovornica.

Kako kaže, u tom periodu mu je bilo najgore - bio je potpuno dezorjentisan, a zbog ležanja su mu se pojavile i dekubitne rane.

- Do sada smo, eto, od početka godine, sami sve finansirali. A samo njegovo previjanje rana košta oko 3.000 evra mesečno. Ali, Stefan je pozitivan. Jednom je, dok je ležao u bolnici, uzeo mikrofon i pevao. Prvi put kad je imao rak, jako brzo se oporavio, išao da igra folklor posle hemioterapija - objašnjava Danijela dodajući da je njen sin danas mnogo bolje nego pre nekoliko meseci.

- Čak je i rekao: Samo mi je ova voda u nogama problem, tumor ću sam da sredim - dodaje majka.

Zbog snage u sebi, volje da živi i optimizma praćenog ljubavlju prema životu, Stefan se nada uspešnom lečenju u Turskoj, u bolnici koja im se javila juče i odobrila njegov hitan prijem.

- Potrebno je da, za početak, uplatimo 10.000 evra i na put krenemo u nedelju. Danas su nas obavestili da u ponedeljak planiraju da mu urade prve analize, pregledaće ga onkolog i potom mu ugraditi takozvani port preko kog će primati terapiju. U utorak bi već sa tim trebalo da se krene - objašnjava Danijela.

Ona ukazuje i na to da je samo putovanje rizik, ali da se svi nadaju da će sve proteći u najboljem redu.

- Opcija da se ide odavde avionom nije moguća, jer ne bi dobro podneo tu promenu pritiska. Zato ćemo ići sanitetom iz Beograda, na put koji će trajati oko 12 sati. Dobro je da ćemo biti u pratnji jednog lekara, i nadamo se da će sve biti u redu - optimistična je Stefanova majka.

A koliko je Stefan divan mladić govori i to što je, kako priča njegova majka, rekao da je srećan što je Bog njemu dao bolest, a ne njegovoj mlađoj braći, jer to ne bi podneo.

Pomozimo Stefanu da se što pre operiše i započne s lečenjem. Uplate je moguće, dok se ne aktivira njegov nalog u Fondaciji Budi human, vršiti putem računa njegove majke - 265000000533330257.

Video: Anastazija (6) ima cerebralnu paralizu i slabovida je: Potrebno joj je lečenje matičnim ćelijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anđela Despotović

    13. april 2022 | 15:44

    Molim sve ljude koji žele i mogu da doniraju sredstva kako bi se moj drug što pre izlečio! Hvala svima koji na bilo koji način pomažu❤️🙏

  • 🙏🙏🙏

    13. april 2022 | 15:17

    Uhhhhh.Tesko,pretesko.🙏🙏🙏

  • Bole

    13. april 2022 | 15:31

    Srce, dusa … Sve me zaboli kada procitam ovako nesto … Drago dete drzi se ☹️☹️☹️☹️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA