≫ 

Filip je rođen mali kao mrvica, pupčanik mu se obmotao oko vrata i davio ga. Puni 5 godina i ne može da govori

- Ko može, neka danas pošalje SMS poruku 1114 na 3030, umesto poklona nama će mnogo značiti - apeluju Despotovi roditelji

  • 1
Despot Šipić Foto: Privatna arhiva

Mali Despot Šipić, koji je prevremeno rođen, zbog čega ima usporen razvoj psihomotornih funckija i nemogućnost govora, danas je napunio 5 godina. Njegovi roditelji napisali su mu posebno emotivnu čestitku.

- Danas je poseban dan, danas greje sunce, isto je grejalo i kad si došao na ovaj svet, dan kada si se rodio zvezdo naša malena. Danas tačno u 12:50 minuta si se rodio i već tad kao maleni sa 2 kilograma i 250 grama izborio si se za svoj život, jer si imao 3 puta omotanu pupčanu vrpcu oko vrata i tako probio vodenjak da bi spasio sebi život. Hitna operacija carskog reza je odrađena, hvala ti Bože. Tako mali, a tako pun snage i borbe za život.

- Danas slavimo 5. rođendan, svim snagama i silama ti pomažemo baš u svemu, kad vidim tebe srećnog i koliko svaki dan se boris i trudiš u govoru, razumevanju. Danas ti je sve dozvoljeno jer je danas dan kad si ušao u nas život i tako nas naučio pravim stvarima, zapravo, mi učimo zajedno sa tobom. Srećan rođendan sine naš, da si nam živ i zdrav 100 godina i da uvek imaš taj čaroban osmeh. Ko može, neka danas pošalje SMS poruku 1114 na 3030, umesto poklona nama će mnogo značiti. Volimo te puno, mama, tata i bata.

Potrebno mu je da ode na lečenje matičnim ćelijama u inostranstvo, a za šta je potrebno da se sakupi 25.00 evra.

Despot je rođen prevremeno 29.4.2017. godine u Beogradu. Na samom porođaju je ustanovljeno da mu je pupčanik bio obmotan oko vrata tri puta zbog čega je porođaj završen hitnim carskim rezom.

Po izlasku iz bolnice Despot se razvijao normalno. Sa 13 meseci je izgovorio prve reči, prohodao sa 18 meseci. Međutim, roditelji su primetili promene kod Despota, kašnjenje u razvoju.

Despot je prestao da govori... umesto govora svoje nezadovoljstvo je ispoljavao plakanjem i histerijom...

Roditelji Despota odvode na specijalističke preglede i dijagnostiku..

Nakon dve godine Despot je dobio 2 dijagnoze R47.0 Dysphasia et aphasia (otežan govor) i R62.8 Insufficientia evolutionis physiologicae alia (usporen fiziološki razvoj).

Despot unazad dve godine pohađa dva puta nedeljno logopedske i defektološke tretmane. Pomaka ima ali ne dovoljno. Još uvek ima poteškoće u govoru i razumevanju, plaši se životinja i burno reaguje kada je u njihovoj blizini.

Zbog nemogućnosti izražavanja teško stupa u kontakt sa drugom decom i ne voli promene u svom načinu igranja. Voli rutinu i ne voli menjati svoje okruženje, mesto boravka i teško podnosi odvajanje od roditelja. Despot je veseo i umiljat dečak koji ne skida osmeh sa lica. Voli provoditi vreme napolju.

Porodica nije u mogućnosti da sama obezbedi novčana sredstva koja su im neophodna da Despot nastavi sa lečenjem, stoga se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu.

Sredstva su mu potrebna za lečenje, tretmane matičnim ćelijama, logopedske i defektološke tretmane, za delfino i hidro terapije, za senzornu i taktilnu stimulaciju, hiperbaričnu komoru, Tomatis metode, laboratorijske analize kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Despotove prve reči! Budimo humani!

Pomozimo Despotu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1114 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1114 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001216630-75

Uplatom na devizni račun: 160600000121704882

IBAN: RS35160600000121704882

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Skeniranjem NBS IPS QR kod-a na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA