≫ 

Nije mogao da me zagrli, ali je digao glavu za poljubac: Denis se posle 10 meseci probudio iz kome, ovako živi

Majka Tanja doživela je šok kada joj se posle toliko vremena pogled ponovo susreo sa sinovljevim, a da je on svega bio svestan

  • 3
Denis Milovanović, Svilajnac Foto: Privatna arhiva

Ljudi misle: "probudio se iz kome, pa će sad da sedi, trči, priča, peva"... Stvarnost je ipak drugačija.

Ovako u razgovoru za Telegraf.rs počinje ispovest Tanja Milovanović, majka mladog Denisa (24) koji se posle 10 meseci probudio iz kome. Denis Milovanović iz Svilajnca je prošlog leta doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Lekari su uspeli da mu održe vitalne funkcije, ali se on nije budio.

Zahvaljujući brigi porodice postao je svestan posle čak 10 meseci dubokog sna. Majka Tanja doživela je šok kada joj se posle toliko vremena pogled ponovo susreo sa sinovljevim, a da je on svega bio svestan.

- To mi je bila jedina želja i onda se odjednom ostvarila. Bila sam presrećna i preplašena u isto vreme. Nisam znala da li se seća ičega, da li zna ko sam ja, a ko je on... - priča nam hrabra majka Tanja.

Na njeno pitanje da li želi svoje omiljeno jelo, palačinke, Denis je izgovorio "može palačinke". I to je bio prvi znak njegove svesnosti.

- Ne pamtim da sam ih ikad brže ispekla. Bile su gotove za tri minuta, a on ih je pojeo čak pet. Toliko je ogladneo posle kome - sada već s osmehom priča Tanja.

Nakon toga je proverila da li se Denis seća svojih prijatelja i odakle je, koju je školu završio, kako se zove i koliko ima godina.

- Sve zna, čak i tablicu množenja i čitanje. Ali, još ne može samostalno da započne razgovor. Samo odgovara kada ga nešto pitate. I to nam mnogo znači jer bar znamo kada ga nešto boli i kada mu smeta. Pred nama je dug oporavak - s uzdahom priča Tanja. Ali, ovog puta, njen uzdah nije težak i tužan, već pun nadanja.

Proslavila je nedavno i najlepši rođendan koji pamti. Pojavila se na vratima sobe i pitala Denisa da li zna koji je to dan.

- On je rekao "tvoj rođendan". Ja sam mu rekla da želim jak zagrljaj kao poklon. On je raširio ruke, ali nije mogao da me zagrli. Onda je podigao glavu i poljubio me u obraz. To je bio moj najlepši rođendan ikada - priznaje nam Tanja.

Sada su trenutno u Krapinskim Toplicama u Hrvatskoj gde treba da krenu s rehabilitacijom. Još im lekari nisu rekli niakkvu prognozu, a i konačan predračun tek treba da bude ispostavljen.

Denisu zato i dalje treba naša pomoć. Naime, dok je bio u komi, jedina nada bila je krajnje specifična operacija na mozgu u Hrvatskoj, Japanu ili Kini. Za nju i neophodnu rehabilitaciju bilo je potrebno 60.000 evra.

Akcije prikupljanja pomoći organizovali su Denisovi drugovi. Kako se on probudio iz kome bez operacije, prikupljenih 35.000 evra porodica će iskoristiti da odmah započne rehabilitaciju u specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama u Hrvatskoj.

Iznos je ipak nedovoljan za potpun oporavak.

- Najbolja bi recimo bila Baklofenska pumpa koja košta od 10-35.000 ugradnja, onda botoks da bi se zglobovi, koji su se ukoštali, mogli razgraditi jer je kalcifikacija stvorena za godinu dana nekretanja, onda robotika, ali to se sve posebno plaća - objašnjava Tanja.

Porukom 1207 na broj 3030 svi možemo pomoći da Denis uspešno završi lečenje i potpuno se oporavi.

Za Denisovo izlečenje otvoren je tekući račun kao i nalog u humanitarnoj fondaciji "Budi human". Možete mu pomoći:

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001292588-54

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000001292850-44

IBAN: RS35160600000129285044

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Video: Oko njega deca vrište od bolova, a on pokušava da se izbori za život: Potresan snimak Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA