Darija ima 4 godine, a pred njom je još 7 operacija: Ne priča, ne vidi, ima još 2 meseca da skupi novac

Upišimo 1308 i pošaljimo SMS na 3030

  • 6
Darija Tašković, humano Printscreen: Budi human

Trogodišnja Darija Tašković (4) iz Bujanovca boluje od teškog oštećenja očnog živca na oba oka i za njeno lečenje na klinici u Rusiji je potrebno 82.000 evra. Ona je dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće i do 16. meseca njen razvoj je tekao bez ikakvih problema.

- Kad je Darija napunila dve godine, ustanovljena je retka dijagnoza Septo-optička displazija ili teška nerazvijenost očnog živca na oba oka. Ne samo što je retka, već ova dijagnoza obuhvata i niz drugih neuroloških oštećenja - kaže za Bujanovačke Darijina mama Marija.

Darija je prošle godine imala dve operacije na klinici u Rusiji i, po rečima mame Marije, neophodno je još minimum sedam operacija da bi napredak bio vidljiviji.

- Nakon operacija je bilo nekog pomaka u tom protoku od oka do mozga i jedina nada nam je ubrizgavanje aloplanta za regeneraciju očnog živca koji se radi samo na klinici u Rusiji - dodaje.

Osim toga što ima oštećenje vida, kod Darije je usporen razvoj, pa su joj zbog toga svakodnevno potrebni logopedski i defektološki tretmani koji iziskuju velike troškove.

Darijin otac Stefan obavlja honorane poslove, a Marija je, zbog svakodnevne brige oko Darije i njenog mlađeg brata, nezaposlena, što finansijsku situaciju dodatno otežava.

Ona kaže da su se proteklih godinu dana nekako snalazili sa novcem kako bi Dariji omogućili sve potrebne tretmane, ali da im je za ponovni odlazak u Rusiju neophodna finansijska pomoć.

- Najbitnija nam je operacija očiju, govor i napredak u razumevanju. Mislili smo da ćemo moći sami da se izborimo, ali je iznos prevelik. Prodali smo sve što smo mogli - kaže ona.

I pored retke i teške bolesti, Darija je veselo dete, ali ne i samostalno. Ne priča, ne vidi i briga o njoj podrazumeva 24-časovni nadzor njenih roditelja.

Njoj su potrebna sredstva za operacije, logopedske i defektološke tretmane, laboratorijske analize, lekove, suplemente, prevodilačke usluge, kao i za putne troškove i troškove u toku lečenja.

Za njeno lečenje potrebno je najmanje 9,7 miliona dinara, a sledeća operacija oba oka na klinici u Rusiji mora se obaviti najkasnije do kraja septembra.

Za Darijin vid! Budimo Humani!

Pomozimo Dariji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1308 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1308 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001421580-11

Uplatom na devizni račun: 160-6000001422088-39

IBAN: RS35160600000142208839

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA