≫ 

Kosta je bio zdrava beba, a onda kreću problemi: Bio je jako razdražljiv, grizao sebe i odeću

Naime, da Kosta ima većih razvojnih problema ništa nije ukazivalo do druge godine života

  • 2

Šestogodišnjem Kosti Spasojeviću, dečaku kojem je 2021. godine dijagnostikovan Phelan-Mcdermid sindrom, potrebna je naša pomoć.

Naime, da Kosta ima većih razvojnih problema ništa nije ukazivalo do druge godine života.

Pošto mu se ni sa 2 i po godine nije razvio govor, krenuo je na logopedske tretmane i napredak je išao veoma sporo. Sa 3 i po godine dobija prvi epi napad i tada kreću njegovi problemi.

Izgubio je sav napredak, prestao je potpuno da kontroliše fiziološke potrebe, bio je jako razdražljiv i grizao je sebe i odeću, izgubio je potpuno kontakt očima, pokazni gest i nije reagovao ni na šta.

Genetskim testiranjem 2021. godine dijagnostikovan mu je Phelan-Mcdermid sindrom (delecija na 22q13 hromozomu). Ovo je jako redak sindrom i za njega su tipične regresije, epilepsija, kašnjenje u razvoju govora i hipotonija kao i poremećaji autističnog spektra.

Kosta redovno ide na logopedsko-defektološke tretmane, ali je napredak jako spor jer mu je pažnja veoma loša i epi napadi ga dosta usporavaju.

Ono što daje nadu za Kostino izlečenje jesu tretmani matičnim ćelijama u Turskoj za koje je potrebno dosta novca.

Sredstva su potrebna za tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, intezivni logopedski i defektološki kao i fizikalni tretmani, tretmani u hiperbaričnoj komori kao i banjsko lečenje, laboratorijske analize i suplementi, delfinoterapije, kao i za putne troškove i smeštaj.

Za Kostino lepše sutra! Budimo humani!

Pomozimo Kosti!

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001421525-79

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422081-60

IBAN:

RS35160600000142208160

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA