≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Budite srećni što vam je dete uopšte živo": Medicinsko čudo Natalija imala kovid, stanje joj se pogoršalo

Vreme čitanja: oko 6 min.

Upišimo 77 i pošaljimo SMS na 2407

  • 5
Natalija Stevanović, Budi human Foto: Privatna arhiva

Natalija Stevanović (18) pravo je medicinsko čudo. Rođena je mrtva, ali su lekari uspeli da je spasu. Pre 13 godina doživela je saobraćajnu nezgodu nakon koje prognoze nisu bile dobre, a za svojih 18 godina preživela je pet kliničkih smrti. Zbog toga je njena porodica i bližnji zovu Nika, po boginji pobede. Natalija je, zbog novih zdravstvenih problema, rođendan i maturu provela u bolnici, a stanje joj se pogošalo kada se zarazila virusom korona.

- Naca je imala teži oblik kovida. Bila je u Batajnici, jedno vreme na 16 litara kiseonika. Šećer joj je sve vreme ludovao, svaki dan je bio viši od 30. Krvna slika joj je bila katastrofa. Nakon 10 dana su je pustili kući. Kod kuće je bila pet dana, a onda je opet završila u bolnici. Zbog gastropareze su joj stala creva. Primljena je sa šećerom 42, hemoglobinom 79, leukocitima 15, CRPom 38, niskim kalijumom, kalcijumom, natrijumom, D-dimerom 1078. Bila je u ketoacidozi, povraćala - prića za Telegraf.rs Natalijina mama Tatjana.

Kako objašnjava, lekari su čak posumnjali da Natalija ima krvarenje u mozgu.

- Zvali su neurohirurga sa kojim je ona odbila svaku vrstu saradnje. Naprosto to dete mrzi doktore, hirurge očima ne može da vidi, a hoće da bude neurohirurg. U bolnici je bila 15 dana. Sada je kod kuće i malo joj je bolje, ali i dalje ima muke sa stomakom i kuburi sa šećerom jer su joj privremeno skinuli insulinsku pumpu i vratili je na penove. Jednom kad sam pozvala za informacije, doktorka mi je rekla: "Budite srećni što vam je dete uopšte živo sa takvim dijagnozama" - dodaje.

Sve je, kako objašnjava, počelo kada je Nataliju jedno jutro počela da boli grudna kost i kada je počela da povraća. Pozvali su Hitnu pomoć koja je Nataliju prevezla u bolnicu. Tamo je ustanovljeno da i ona i mama imaju kovid.

- Srećom, u prolazu je bio jedan lekar, nefrolog, koji se setio Natalije zbog prethodne posete bolnici i rekao je da je smeste u Batajnicu. Urgirao je da tamo dobije mesto, a prevezli su je sanitetom Hitne pomoći. U Batajnici je bila oko 10 dana, a potom je puštena kući. Tamo joj je, kako je rekla, bilo jako dosadno jer je samo ležala, primala infuziju i nikako nisu mogli da joj spuste šećer. Rezultati su bili katastrofa, šećer je svaki dan bio 30. Sa takvim šećerom su je na kraju pustili kući, gde je bila pet dana. Onda je ponovo tokom noći počela da povraća. Dobila je ketoacidozu. Zvali smo Hitnu, hteli su da joj izmere šećer, ali nisu uspeli, jer aparat meri šećer do 33, a njen je bio viši. Morala je da ide u bolnicu, gde su mi izmerili šećer 42. Kalijum, kalcijum i natrijum su pali. Odveli su je odmah na odeljenje - priseća se Tatjana.

Nataliji su stavili kateter, kao i dve braunile, da bi mogla da dobija infuziju. Stavili su je na kiseonik, kao i u Batajnici, s tim da je u kovid bolnici bila na 16 litara kiseonika, a tog puta na pet, kao što je slučaj kod kuće, kada joj nije dobro. Lekari su mislili da ima krvarenje na mozgu. Natalija je pitala je da zove svog neurohirurga, ali joj je rečeno da će oni da pozovu svog. Pozvali su, kako kaže njena mama, baš neurohirurga kog nije želela, te je odbila saradnju s njim.

- Uvek priča kako mrzi doktore. Išla je na ultrazvuk i CT skener stomaka i lekari su zaključili da su joj, zbog gastropareze koju ima, stala creva. Stavili su joj sondu, izvukli sadržaj želuca. Ne voli ni da se priseća šta je sve prošla. Skinuli su joj insulinsku pumpu i vratili je na insulin zbog teškog zdravstvenog stanja usled ketoacidoze i post kovida. U septembru bi trebalo da ode lekaru da joj opet namesti insulinsku pumpu - objašnjava majka.

Saobraćajka umalo bila kobna

Ne samo da su lekari imali pune ruke posla da reanimiraju Nataliju jer je rođena mrtva, već je u petoj godini doživela nezgodu posle koje se jedva izvukla. Tada je zadobila potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti. Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

- Mamu i mene je 24. marta 2009. godine ispred vrtića udario pijani vozač. Tada sam doživela prvu kliničku smrt. Hitno su me prevezli u Urgentni centar. Imala sam tri reanimacije za manje od 24 sata, od kojih je prva trajala dva sata. U komi sam provela 31 dan. Mojoj mami su doktori tada rekli da mi je mozak mnogo oštećen, da imam cerebralnu paralizu. Rekli su da ću, ako se uopšte probudim, biti biljka i da ću život da provedem na aparatima. I eto, ja sam biljka, drago mi je - rekla je ranije Natalija za naš portal.

Kako je dodala, ne samo da hoda i govori, što niko posle udesa nije očekivao, već govori pet jezika - srpski, engleski, ruski, ukrajinski i španski. U srednjoj školi je pohađala tri smera i sada treba da upiše fakultet.

- Najveću zahvalnost za to što sam sad živa dugujem doktoru Milanu Mrdaku iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji je danas moj dobar prijatelj i kog mnogo volim - ističe.

Isti lekar koji je Nataliji spasao život na rođenju, ponovo je uradio isto nakon nesreće.

- Doktori nisu odustali od mene i reanimirali su me. Noć je bila kritična, umirala sam im više puta. Novi doktor, koji je tada naišao, nije želeo da me ostavi da umrem sama u plastičnoj kutiji. Celu noć me je držao na grudima kako bih preživela. Babica Olja me je krstila u bolnici - dodaje Natalija.

Konstantno novi problemi

Natalija je išla i u inostranstvo na transplantacije matičnih ćelija. Krajem prošle godine dobila je i dijagnozu cistične fibroze, retkog genetskog oboljenja koje zahvata pluća, pankreas, jetru, creva, kao i digestivni trakt. Osim toga, ima i dijabetes i celijakiju.

U martu je Natalija takođe bila u bolnici, a nekoliko meseci ranije je bila na VMA zbog dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije koja se javlja kod dijabetečara i može da bude opasna po život, i tamo su otpočeli ispitivanja za cističnu fibrozu jer je bila na respiratoru. Za dlaku je izbegla traheostomiju, hirurško otvaranje dušnika sa prednje strane, kako bi se omogućilo disanje.

- Moj neurohirurg kaže da sam ja jaka i da ću da pobedim sve. Tako da se ja ne brinem oko ove cistične fibroze. Mislim da ću da budem okej. Ako je on rekao da će sve da bude u redu, ne može da ne bude - priča Natalija.

Bez obzira na sve nedaće, Natalija je nasmejana, nepokolebljiva i vedrog duha. Redovno osvaja srca medicinskih radnika koji su joj ujedno i inspiracija jer je njena želja da postane neurohirurg.

Novac za Natalijino lečenje prikuplja se putem fondacije Budi srećan, a potreban je za transplantaciju matičnih ćelija u Turskoj, smart vest drenažni prsluk, terapije u hiperbaričnoj komori i lekove na mesečnom nivou.

Pomozimo Nataliji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 77 i pošaljimo SMS na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-505644-30

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002728.9

IBAN: RS35160005400002728998

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Video: Slavko je odlučio da sam prepešači do Cera za malog Todora: Poziva i druge da se uključe u akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    16. avgust 2022 | 09:55

    Ja sam od 18 do 23 više bio u bolnici nego u kući, propustio svašta što su vršnjaci proživeli, dijagnozu nisu mogli da uspostave, više operacija bez mnogo uspeha, do poslednje, kada sam počeo da se oporavljam. Bilo je i lekarskih propusta, ali su me lekari i izlečili na kraju. Nikada nisam pomislio da ih mrzim. Kakav je to stav?!

  • mia

    16. avgust 2022 | 08:36

    Zao mi je nje zbog te sudbine ali ponavljati da, mrzi lekare, da joj je dosadno, smatram vrlo nevaspitano. Da li bi joj bilo zanimljivije dva metra ispod zemlje?!

  • mila

    16. avgust 2022 | 10:33

    Kad napisu zbog kovida dajte ljudi više stvarno ste smorili! Dođje čovek umire oni kao jao možda ima kovid brate neće mali grip da ga ubije sigurno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA