Doktorka je rekla "ju, to je strašno", a Aleksandra je samo jednom zaplakala: Ispovest sestre srpske Mona Lize

Dvadesetsedmogodišnja studentkinja u vreme epidemije korona virusa bije svoju bitku, sa velikim čekanjem saznala je da glavobolje nemaju veze sa brigom oko ispita

  • 7
Aleksandra Dinić Foto: Privatna arhiva

Studira pravo u Beogradu. Voli životinje, ima psa, ima mačku. Vrlo je društvena, otvorena, ima prepoznatljiv smisao za humor. Ima i beleg na podlaktici, zagonetku za radoznale. Protekle dve godine, teške za mnoge, provela je u rešavajući lični problem. Od jeseni 2020. do jeseni 2022. za nju je samo prošlo vreme. Problem postoji, a nedavno je dobio ime i "cenu". Dvadesetsedmogodišnja Aleksandra Dinić iz Sremske Mitrovice, koju je starija sestra Nataša opisala jednostavnim rečima, nesrazmernim njenoj lepoti, ima vrlo agresivan tumor na mozgu. Pre dve godine prošla je kroz prvi ciklus analiza, potom naučila da živi sa tegobama čije značenje nije znala, sve dok početkom 2022. bolovi nisu postali nesnosni.

Onda je, kaže Nataša u razgovoru za Telegraf.rs, ponovo upućena na magnet i sa novom dijagnozom poslata u bolnicu. Rečeno joj je da ima upalu mozga i veliki otok koji pritiska kičmenu moždinu.

- Tu je bila direktno životno ugrožena, u riziku da joj taj veliki edem prekine kičmenu moždinu - seća se situacije koja je porodicu zatekla u maju ove godine.

Pre toga Aleksandra je osećala da joj delovi tela trnu, nekad i cela polovina; mravinjanje po rukama i nogama. To se činilo zanemarljivom nelagodom u odnosu na ono kroz šta je kasnije prošla.

Terapija koju je primala u Kamenici nije urodila plodom. Odatle je upućena u Klinički centar Srbije.

- Kad su videli njen magnet iz 2020. i ovaj iz 2022, njena doktorka je rekla: 'Ju, to je strašno. To je tumor, to je gliom' - navodi sestra.

Aleksandra Dinić Aleksandra Dinić / Foto: Privatna arhiva

Neverovatni niz pokušaja neuspešne dijagnostike i tu se nastavio. Nove analize krvi i na viruse ponovo su bile negativne. Utom je pala odluka da joj "otvore glavu" i uzorak biopsije potvrdio je sumnje doktorke. Ipak, bez genetskih analiza, nalaz nije mogao dobiti potvrdu, pa je uzorak poslat na analizu u trenu u kom je terapija protiv glioblastoma već započeta.

- Mi smo posle nekog vremena poslali to njeno moždano tkivo na dodatne analize u Zagreb - kaže sestra dodajući da su potvrdne analize stigle pre tri nedelje, te da je ovoga puta dijagnoza konačno i nažalost potvrđena.

Čita, crta, hoda - da ispuni dan

Aleksandra je skoro dva meseca bila po bolnicama. Za to vreme pokazala je hrabrost, koja je inspirisala stariju sestru.

- Sve ona to vrlo dobro podnosi. Jaka je duhom. Možda je jednom zaplakala - navodi.

Trenutno je u Mitrovici. Sebi zadaje zadatke da pregura dan. Pročita neku stranicu knjige, napravi crtež, prošeta psa, načini do hiljadu koraka, jer njeno je telo vrlo umorno.

- Kratkoročno pamćenje joj je vrlo loše, prisutne su svakodnevne glavobolje. Samo pravi razliku između podnošljivih i nepodnošljivih. Kada ima nepodnošljive, vozimo je u Hitnu da primi dodatnu terapiju intravenozno - navodi sestra.

Lekari u Srbiji su dali loše prognoze, zbog čega je sela za računar i krenula da istražuje opcije. Saznala je da je u Japanu patentiran lek koji daje nadu za obolele od glioblastoma.

- Hitno sam kontaktirala našu ambasadu u Tokiju i poslala im njenu medicinsku dokumentaciju. Međutim, mi još uvek nemamo odgovor od Univerzitetske klinike i ne znamo da li je Aleksandra kandidat za lečenje tamo. Nadamo se pozitivnom odgovoru - kaže navodeći da su nade usmerili na onog ko se prvi odazove njihovom apelu.

Za to vreme traje lečenje u Srbiji, na način na koji je to ovde moguće.

Aleksandra Dinić Aleksandra Dinić / Foto: Privatna arhiva

- Kod nje operacija tumora nije bila moguća zato što njen tumor prožima tkivo, kao mreža. Nema jasne razlike između zdravog i tumorskog tkiva. Treba joj terapija koja će da traži tumorske ćelije i da ih ubija - objašnjava.

U međuvremenu je istraživala opcije u Evropi.

- Saznala sam da je na jednoj klinici u Nemačkoj moguće izraditi vakcine od njenog tumorskog tkiva koje su u stanju da ubiju taj tumor. Oni sad vrše analize tog tkiva i njene krvi i mi ćemo za par nedelja dobiti odgovor od njih da li mogu da izrade vakcine od njih. U 98 odsto slučajeva to može. Kad se ubrizgaju, one traže te tumorske ćelije i uništavaju ih. To je personalizovana vakcina za nju. Napravili smo procenu da je potrebno oko 200.000 evra - navodi sestra.

Svi oni koji mogu i žele da pomognu Aleksandri to mogu učiniti preko Fondacije "Budi human", slanjem SMS poruke 1360 na broj 3030, cena poruke je 200 dinara ili uplatama:

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001468223-53

Uplatom na devizni račun:

160-6000001468323-44

IBAN:

RS35160600000146832344

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Video: Marinu Minić pokušao pre četiri godine da ubije bivši partner, ispalio četiri hica iz pištolja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    28. oktobar 2022 | 06:05

    NARODE, POMOZITE OVAKVIM LJUDIMA A NE TAMO NEKIM RIJALITIMA!!!!

  • Dr

    28. oktobar 2022 | 06:33

    Ima psa i mačku. Da zna narod koliko su opasne njihove dlake i izmet pun parazita ne bi ih držao ni u dvorištu, a kamo li u stan.

  • maki taki

    27. oktobar 2022 | 22:33

    Eh 😞🍀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA