≫ 

Ogi je ispao doktorki na porođaju, od tad se muči: Vezan je za respirator u kući bez struje i mora u Tursku

Roditelji su dosadašnje lečenje finansirali sami i iscrpeli sve resurse stoga se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu kako bi Ognjen što pre otišao u inostranstvo

  • 6
Ognjen Jerković Foto: Privatna arhiva

Ognjen Jerković ima samo 5 godina a već se bori za dah. Vezan je za respirator, fizikalnu terapiju, matične ćelije. Spisak dijagnoza je koliko ima i godina, a sada zbog svega mora po ko zna koji put u Tursku na tretman matičnim ćelijama, i za to mu nedostaje 3.000 evra. 

Međutim, povod za ovo pisanje nije samo novac za njegovo lečenje. O Ogiju smo pisali više puta. On živi u kući u kojoj nema struje, a koja mu je neophodna za respirator, bez kog, on ne može. porodica ima agregat, Ali se respirator kvari kada se priključi na njega. 

Ognjen je, da podsetimo, rođen u Beogradu, kao peto i najmlađe dete u porodici. Nažalost, tokom porođaja, usled traume koju je doživeo, intubiran je i prebačen na respirator. Usled povreda koje je zadobio, njegov život je bio ugrožen, a zdravlje trajno narušeno.

Nakon što mu je zdravstveno stanje postalo stabilno, prebačen je na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ’’Dr Vukan Čupić’’ gde je usledila detaljna dijagnostika. Specijalističkim pregledima je utvrđeno da Ognjen ima mezijalnu temporalnu skleroza, kilu mozga, epilepsiju, disharmoničan razvoj, mešoviti specifični poremećaji razvoja.

Usledila je svakodnevna borba... Fizikalne terapije, mnoštvo lekova koje Ognjen mora svakodnevno uzimati da bi preživeo.

- Ognjen je uz mukotrpan rad uspeo prohodati, ali otežano. Od marta ove godine počeo se žaliti na svakodnevnu glavobolju koja ga budi iz sna, sa nagonom za povraćanje. Majka je primetila promene u ponašanju (smejanje bez razloga, odsutnost). Krenuli su svakodnevni epileptički napadi koje prati ukočenost leve ruke i leve noge uz fiksiranje pogleda u levu stranu. Napadi traju oko 1 minut, a u toku dana bi imao od jednog do tri napada. Ognjen je postao nestabilan pri hodu, levu ruku i nogu slabije koristi - navodi se na sajtu Fondacije Budi human.

Uz konsultaciju lekara, Ognjenu bi što pre trebalo izvršiti operativni zahvat na mozgu (odstranjivanje kile, koju ima od rođenja) a koji bi se radio u inostranstvu.

Roditelji su dosadašnje lečenje finansirali sami i iscrpeli sve resurse stoga se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu kako bi Ognjen što pre otišao u inostranstvo na operaciju.

Sredstva su mu potrebna za lečenje, operaciju, rehabilitaciju, kontrolne preglede, fizikalne, logopedske i defektološke tretmane, za lekove kao i za putne troškove i smeštaj

Ognjenova majka Marija kaže za Telegraf.rs  da ovo nisu jedine muke njihove porodice. Žive u kući bez struje.

-  Ognjena je dete doktorka ispustila na porođaju u Višegradskoj. Tada su mu naprsla pluća, pukla plućna maramica, došlo je do intubiacije pa je on bio tri meseca na respiratoru u Tiršovoj.  Ognjen sada ima epilepsiju, medijalnu temporalnu sklerozu na mozgu, sistemski lupus , oštećenje 30 odsto mozga, reumatitis obe ruke i noga. Mokri krv a ni ne može da  mokri kako treba. Teško diše pošto je on i amstičar i pošto nemamo struju ne može da koristi inhalator na svaka dva sata kako bi trebalo - priča nam majka Marija. 

Da ne bi bili podstanari u stanovima puni vlage, izgradili su 2017. godine kuću.  Ali, do danas su bez struje.

- Ne dozvoljavaju nam priključak jer nismo na satelitskom snimku iz 2015. godine. Uveče uključimo agregat na 2,3 sata. Živimo od jedne plate. Imamo i dva đaka - treći i drugi razred, a radi samo suprug. Mi hoćemo da platimo priključak i legalizaciju, ali nam ne daju - kaže majka Marija.

Ognjenu možemo da pomognemo uplatom na neki od računa: Dinarski z.r.: 205-9011008413740-64

Devizni z.r.: 9031003508019

SWIFT-BIC: KOBBRSBG

IBAN: RS35205903100350801993

Video: Lenka napreduje posle prve doze matičnih ćelija: Lakše razume roditelje i doziva mamu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ognjene,

    26. oktobar 2022 | 22:28

    Lepoto mala i mila, svu srecu ovog sveta ti zelim!

  • Ana

    26. oktobar 2022 | 22:49

    Ajmo Srbijo, dobri ljudi po ko zna koji put da pomognemo🙏🙏🙏

  • MiMi

    27. oktobar 2022 | 07:07

    Da li je dotorka odgovarala za ovo i da li joj se od plate odbija za lečenje ovog deteta?🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA