Aleksandra i Veljka majka je napustila, a otac im teško bolestan: Jedan ide u šumu po drva, drugi sprema ručak

Iz jednog malog mesta Ravnište, kod Brusa, četiri dečije ruke vredno rade poslove odraslih

  • 36
Porodica Luković selo Ravnište opština Brus Foto: Facebook/Danica Dimitrijevic Petrovic

Često ne možemo ni da poverujemo koliko život može biti nemilosrdan, a Veljko (12) i Aleksandar Luković (14) osetili su to na najteži način, već kao deca. Njih je majka napustila pa sada sve životne nedaće, ljubav i tugu dele sa dedom i ocem koji je teško bolestan, u jedinoj prostoriji koju imaju. U njoj provode vreme, jedu, spavaju. Kako se bliži zima, njihova muka postaje još teža.

Iz jednog malog mesta Ravnište, kod Brusa, četiri dečje ruke vredno rade poslove odraslih. Aleksandar priprema drva za zimu, dok Veljko pravi ručak za porodicu. Oni su veoma rano preuzeli na sebe veliku odgovornost koju im je život surovo nametnuo.

Majka je Aleksandra i Veljka napustila i stvorila drugu porodicu, a kako kažu, rođendan im čestita kad ima kredita.

Otac Radiša (52) koji ima tumor na mozgu, uprkos bolesti, trudi se da im obezbedi osnovne uslove za život, ali ga ona često u tome sprečava. Podmuklo mu podmeće nogu kad god pokuša da uradi nešto od fizičkih poslova, pa u pomoć priteknu njegovi sinovi za kojih ne postoji nemoguće.

U jedinoj sobi koju imaju na jednom krevetu spavaju otac i deda, a na drugom Aleksandar i Veljko.

Kako kaže humanitarka Danica Dimitrijević Petrović, koja je bila u poseti ovoj vrednoj porodici, kuća je čista kako se ne viđa ni tamo gde ima ženske ruke.

- Porodica je zaista divna. U kući je prečisto, sve je na svom mestu - kaže Danica.

Da nevolja bude veća, socijalna pomoć koju su primali, ukinuta je navodno zbog automobila koji se vodi na oca, a koji su mu kupila braća jer je Ranište planinsko selo.

- Jedino primanje koje su imali je socijalna pomoć koja je ukinuta zbog automobila koji se vodi na ovog sirotog čoveka koji je polovan kupljen za 400 evra, a socijalni rad je procenio vrednost automobila na 1.800 evra. Deca su ostala bez ikakve pomoći na milost i nemilost teškom vremenu, bez majčinske ljubavi, u jednom krevetu i jednoj sobi koju su primorani da dele - kaže Danica.

Ona je ovoj skromnoj porodici odnela namirnice u vredosti od 10.000 dinara, koliko je bila u mogućnosti, svesna da to nije dovoljno pozvala je sve humane ljude da se odazovu i pomognu Lukovićima.

Dok stariji brat ide u šumu po drva za zimu, mlađi ostaje da spremi ručak za sve, ali u inat teškoj svakodnevici oni su jedna srećna i vrlo složna porodica.

- Njihovim domom vlada takva atmosfera. Slogom i ljubavlju odiše svaki kutak kuće. Oduševilo me to na koji način žive - kaže Danica.

Kako ova porodica ceni svaku pomoć i trudi se da i sama doprinese boljem i lepšem životu, svaki doprinos je dragocen.

Način na koji možete pomoći ovoj porodici je uplatom sredstava na:

Dinarski račun: 340-11031144-85

Devizni

IBAN RS 35340000001103114485

340-10112476-28

Sve dodatne informacije možete dobiti i preko Daničinog telefona 063/800-59-41. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    7. novembar 2022 | 21:43

    Aloooo,vi bezmozgovici!? Na osnovu cega ste ovoj decici ukinuli socijalnu pomoc?Imate li vi srca i duse? Svi centri za socijalni rad su ruglo Srbije.Svu tu bagru proterati s'radnih mesta.

  • dr mr

    7. novembar 2022 | 21:26

    Sram vas bilo. Ukinuli ljudima socijalnu pomoć. Pa najbolje da ih uguramo u zemunicu da tamo žive. I onda bi nešto našli da im uskratite život.Sta sada čovek ne sme da ima auto? Pa ne vozi bmw-a. Fujjjjjj gadite mi se. Pod hitno preispitati rad ustanove koja im je ukinula pomoć. A odgovornom oduzeti auto, naterati ga da uzme kredit, smanjiti platu za 65% i ostaviti ga da živi život. A porodici i malim dečacima želim svu sreću ovog sveta i da otac ozdravi. A ovom 😎

  • Neko iz mase

    7. novembar 2022 | 23:00

    Komsija,albanac,ima pekaru, razveo se od zene,ali zive u istom stanu sa troje dece. Zena prima socijalnu pomoc,decije dodatke, neke pomoci kao samohrana majka,sro cuda. Da opet napisem IMAJU PEKARU!!!!! Ali da se razvedemo,da uzmemo jos par desetina dinara,zar ne? I sto da ne! Takvima treba pomoci,a nasoj Srpskoj deci,Srpskim porodicama za 2 dinara vise od proseka skidaju sa liste! Hvala ti predsednice sto se boris za svoju decu! Sram te bilo!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA