Potresna poruka majke malog Ogija koji ima 9 dijagnoza i sedi u mraku: Temperatura u kući je 9 stepeni

Da bi Ognjen koristio inhalacije koriste agregat. Međutim, to nije adekvatno napajanje za respirator koji koriste

  • 0
Ognjen Jerković i sestre u mraku Foto: Facebook/Marija Jerković

Petogodišnji Ognjen Jerković i njegova porodica u gročanskom naselju Plavinci žive bez struje, jer zbog administrativnih zavrzlama ne mogu da dobiju priključak. A dečak i sada sedi u mraku, sa bezbroj dijagnoza, dok njegovi lekovi stoje u komšijinom frižideru.

"Moja deca su u mraku, devojčice su nas dočekale bolesne sa temperaturom, Ogi, koji ne sme da dobije sada virus, počinje da kaslje, što kod njega izaziva gušenje. Temperatura u kući je 9 stepeni. Noćas nam je pukla cev na kotlu, jer se agregat pokvario i sada smo uneli šporet. Bog neka nam pomogne, Ogi ima autizam i može da se zapali. Pet godina pišemo, pet godina se moja deca smrzavaju.

Opština Grocka kaže da ih boli glava od pritiska javnosti i da im stalno zvoni telefon, jer ih novinari zovu, zaboga, odakle mi smemo da kažemo istinu. Da li treba moje dete da se zapali pitam sve ljude. Mi nemamo dug, nećemo jesti samo da imamo struju. Hožete li mirno spavati, ako se mom detetu sa autizmom nešto dogodi, jer mi zbog njega šporet ne smemo ni da unesemo, da li je mrak za našu decu i da li mi manje vredimo jer imamo bolesno dete tuđom greškom, pa se niko za nas nije založio da platimo i dobijemo humane uslove?

Molimo ljude da podele jer mi više ne znamo kako i šta, ovo nije život na svu muku", napisala je Ogijeva majka Marija Jerković.

Ogi je peto i najmlađe dete. Nažalost, od samog rođenja imao je zdravstvenih problema,

- Ležala sam u porodilištu u Višegradskoj, 15 dana pre porođaja. Bio mi je zakazan carski za 13. jul 2017. godine. Međutim, dobila sam bolove 11. jula, i pošto je bio peti carski, odveli su me u salu uveče oko 23 sata. Doktoka koja je bila dežurna me je najpre izvređala što rađam toliko dece. Imala sam bolove na pet minuta, nisam mogla da se svađam. Samo sam pitala da li ona mene hoće da porodi. Stavili su me na sto. Bila sam u lokalnoj anesteziji. Kada je izvadila Ognjena, ispao joj je iz ruku i pao na pločice. Brže su ga podigli, ona se odmah sklonila, a mene su završili asistenti - ispričala nam je ranije Marija, Ognjenova majka.

Tada je detetu pukla plućna maramica i povređen mu grkljan prilikom intubacije.

- Sa 19 meseci mu je krenula epilepsija, težak oblik, imao je do 100 napada dnevno. Zatim je Ognjen dobio mezijalnu temporalnu sklerozu na mozgu, ima oštećenje mozga. Ima i sistemski lupus, ima autizam, jedan od težih oblika. Ognjen i dalje ne komunicira sa decom. Prima matične ćelije u Turskoj. Zahvaljujući njima, on je progovorio. Nije pričao. Malo je smireniji. I dalje ima te svoje napade histerije i ne možete da ga smirite bez diazepan rektiola. Bakterije su mu napale desni bubreg. Ima ešerihiju i još jednu bakteriju. Ima reumatitis obe ruke i noge, ima probleme sa crevima. Ognjen prima inhalacije svaki dan, na svaka dva sata, ali smo mi trenutno prestali da mu dajemo jer nemamo struju - ispričala nam je Marija.

Gradili su kuću 2017. godine.

Ali, da bi dobili sve što kuća treba da ima, trebalo je da bude zabeležena i na satelitskom snimku iz 2015. godine.

Jerkovići danas imaju vodu, dobili su čak i kućni broj, ali legalizacija je uslov za priključak struje, baš ono što im najviše treba.

Da bi Ognjen koristio inhalacije koriste agregat. Međutim, to nije adekvatno napajanje za respirator koji koriste.

Video: Ogi ima 5 godina i 9 dijagnoza, vezan je za respirator, a u kući nema struju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA