≫ 

Lazaru sa 14 godina otkazala oba bubrega, odbacio i mamin: Samo nov može da ga skine sa decenijske dijalize

Na listi čekanja je od prvog dana za kadaveričnu transplantaciju, nijednom se nije ukazala čak ni mogućnost, te je šansa za njegov život je u inostranstvu

  • 1

Lazar Čolić (37) imao je svega 14 godina kada su mu 13. oktobra 2000. godine otkazala oba bubrega, pa je bio prinuđen da život nastavi pomoću dijalize. U junu 2001. godine, majka mu je donirala bubreg, ali je i on otkazao. To ga je vratilo iznova na borbu, u kojoj smo mu mi potrebni, da se skine sa dijalize pomoću koje živi čitavu deceniju deceniju.

- U junu 2001. godine Lazaru je urađena transplantacija bubrega u Dečijoj bolnici Tiršova, od strane stručnog tima lekara iz Nemačke. Tom prilikom mu je majka donirala bubreg sa kojim je funkcionisao do 2012. godine, kada je nakon 6 meseci provedenih u bolnici, došlo do otkazivanja i transplantiranog, majčinog bubrega. Taj trenutak je značio povratak na dijalizu i ponovnu borbu - navodi se na sajtu Fondacije "Budi human" koja sauplja novac za Lazarevo lečenje.

Od tada, svaki drugi dan, Lazar po četri sata provodi na dijalizi preko 10 godina.

- Dijaliza, kao proces, se koristi da zameni funkciju bubrega, usled njegove disfunkcije. Dijaliza je jedini spas i način da Lazar i ostali pacijenti nastave sa delimično normalnim životom. Iako je jedini način da nastave sa životom, proces dijalize uskraćuje mnoge životne aspekte. Ljudi teško prihvataju činjenicu da im život zavisi od aparata, koji im daje život ali ograničava življenje.

Kako je majka već donirala bubreg, a otac je dijabetičar i samim tim nije adekvatan davalac, Lazar je čekao i verovao u mogućnost kataverične transplantacije u Srbiji. Na listi čekanja je od prvog dana i za to vreme, nijednom se nije ukazala čak ni mogućnost za transplantaciju, te je šansu odlučio da potraži u inostranstvu. Obavio je pripremne analize u inostranstvu, transplantacija je sledeći korak. Sredstva su mu potrebna za troškove transplantacije, troškove lekova i suplemenata, troškove puta i smeštaja u toku lečenja.

Lazaru možemo pomoći slanjem SMS poruke 1400 na 3030,

ili

uplatom na dinarski račun:

160-6000001511332-27

Uplatom na devizni račun:

160-6000001511562-16

IBAN:

RS35160600000151156216

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znam tipa madjar iz hrvatske

    4. januar 2023 | 17:14

    kome su u nemackoj bubrezi radili samo 30% stalno visok pritisak a onda je keva dosla iz hrvatske donirala mu jedan bubreg koliko se secam nisu dugo bili u bolnici on je ozdravio poceo da radi imao je I on toliko godina a keva mu je dobila posao na severu nemacke kod neke bogate familije momku zelim da sto pre stigne do novog bubreg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA