Miloš (7) se prehladio, izvadili su mu krv: Kad su lekari videli nalaze, zapanjili su se. Tad je počela borba

Kako za Telegraf.rs priča Milošev otac, Nemanja Ćelap, sve je počelo kao obična prehlada i ništa nije slutilo na užas koji tinja u Milošu

  • 2
Miloš Ćelap Foto: Privatna arhiva

Jedna obična prehlada, malom Milošu Ćelapu (7) je promenila život. Sa akutnom leukemijom uhvatio se hrabro u koštac i dobio bitku, ali sreća nije dugo trajala. Nakon samo par meseci dobija bolove u rukama i nogama, sve je slutilo na recidiv. Sumnje su se obistinile i nakon mesec dana od polaska u prvi razred Miloš je opet u bolničkoj postelji. Potrebna mu je naša pomoć kako bi otišao na transplataciju, a Milošev donor je njegova osmogodišnja sestra Višnja.

Kako za Telegraf.rs priča Milošev otac, Nemanja Ćelap, sve je počelo kao obična prehlada i ništa nije slutilo na užas koji tinja u Milošu.

Miloš Ćelap, akutna leukemija Foto: Budi human

- On se u maju 2021. godine prehladio. Ta prehlada je bila kao i sve druge, ali s obzirom da se nakon upotrebe antibiotika pojavila upala uha, uradili smo analize krvi. Tada smo dobili informaciju da nešto nije u redu sa krvnom slikom. Nalaz su ponovili još dva puta i saopštili nam da hitno treba da ode u bolnicu - priča Nemanja.

Uputili su se odmah na odeljenje za hitne slučejeve u Novom Sadu ngde su mu tu rekli da "mu nije ništa". Miloševi roditelji sa njim samoinicijativno odlaze u bolnicu gde su, kako kaže Nemanja, doktori odmah prepoznali o čemu se radi.

- Odnos leukocita i trombocita je bio takav da može da ukazuje na neki problem sa krvi, tačnije na potencijalnu leukemiju. Nakon nekoliko dana urađen je nalaz koštane srži i posle toga ustanovljeno je da je to akutna limfoblastna leukemija - priča Nemanja.

Lečenje su, kako kaže, započeli u Novom Sadu gde su bili dva meseca, nakon čega odlučuju da lečenje nastave u Tiršovoj.

- Naravno odmah su nas prihvatili i tu je rađena hemioterapija. Prošao je šest blokova hemioterapija koje su bile dosta teške, ali s obzirom na jačinu terapije on je to super podneo. Sve to je trajalo do kraja godine, i početkom 2022. počeli smo polako da se uhodavamo i živimo normalno. Imali smo kontrole na 15 dana i vratili smo se normalnom životu. Odlazak na more, na planinu, sve kao što je nekad bilo - priča Nemanja.

Miloš je, dodaje, krenuo redovno 1. septembra u prvi razred. Zubići su krenuli da ispadaju i sve je bilo u redu. U oktobru je opet naišla prehlada koja nikako nije prolazila, a posle nje nastupili su i bolovi.

- Stalno smo radili krvnu sliku i bilo je sve dobro. Onda se desilo da se jedno veče probudio sa bolom u ruci  što je bio signal da nešto nije u redu. Doktorka je to shvatila ozbiljno i pozvala nas odmah na hitnu kontrolu. Odmah su uradili nalaz krvi i sve je bilo kako treba. Očigledno je recidiv otkriven u začetku, jer smo još dva puta radili nalaz krvi i sve je bilo u redu. Sedam - osam dana posle toga je počeo da se žali na bol u nogama i sami smo znali da je to najverovatnije to - kaže Nemanja.

Nakon toga oni se ponovo vraćaju u Tiršovu gde se postavlja dijagnoza istim postupkom. Zaključeno je da je recidiv u pitanju i u takvim slučajevima, kako naglašava Nemanja, mora da se radi transplatacija.

- Miloš je sada u Tiršovoj jer je imao blagu temperaturu i CRP mu je porastao, tako da je ostao sada na odeljenju. Generalno je dobro koliko može biti dobro za to stanje. On je ponovo sada na dva bloka hemioterapija i za 7. mart bi trebala da se uradi transplatacija - priča Milošev otac.

Trenutno su u pregovoru sa Italijaima, kako kaže Nemanja. Operaciju su zakazali i saopštili iznos potreban za taj poduhvat.

- Tek deseti deo novca smo skupili što je solidna suma za kratak period, ali to nažalost ide u talaisima - dodaje.

Oni se, kaže Nemanja, drže kako moraju. Bore se, jer znaju da druga opcija ne postoji.

- Borimo se, znamo da moramo da budemo jaki. Teško nam je. Duplo nam je teže jer se vratilo - dodaje.

Dobra vest koju su dobili je da su analize potvrdile da njihova osmogodišnja ćerka Višnja može da bude donor.

Za Miloša! Budimo humani!

Pomozimo Milošu slanjem SMS poruke sa brojem 1420 na 3030 ili uplatom na dinarski račun: 160-6000001511379-80

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001512010-30

IBAN:

RS35160600000151201030

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    17. januar 2023 | 00:02

    Kakav si ti slatkiš!!! Naravno da ćemo da pomognemo!!!

  • NV

    18. januar 2023 | 17:23

    Miloše ne daj se! Bori se molim te! Svi Novosadjani navijaju za tebe! Uplaćujemo svi za tebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA