≫ 

"Nemanja je išao u vrtić, a sad nas ne prepoznaje": Ispovest majke čiji je sin imao boginje, a nije vakcinisan

Nemanja je nepokretan, ne prepoznaje svoje roditelje, ne reaguje na zvuk i ne znaju koje je njegovo stanje svesti u ovom momentu

  • 54
Nemanja Ljutić Foto: Privatna arhiva

Sve više je dece u Srbiji koja su zaražena morbilima. Do toga je došlo zbog smanjenja obima vakcinacije MMR vakcinom. Osim njih, Srbiji prema rečima stručnjaka, prete i zauške, rubela, ali i dečja paraliza, difterija, veliki kašalj... Anastasija Ljubić je majka čije dete, šestogodišnji Nemanja, zbog morbila trpi ozbiljne posledice, a, kako kažu, neki i dalje ne veruju u to.

Nemanja već dve godine poluje od Subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa, koji je nastao kao posledica virusa morbila. Pre dve godine išao je u vrtić, a sada više ne prepoznaje svoje roditelje.

- Nemanjina priča počinje sa inficiranjem morbilima, odnosno malim boginjama, u toku epidemije koja je zadesila našu zemlju 2018. godine. Zarazio se u bolnici na dečjem odeljenju urologije, gde smo u tom momentu boravili zbog jedne rutinske intervencije. Na koji način se Nemanja zarazio morbilima? Vrlo jednostavno, epidemija je uveliko bila u jeku, a u sobi do naše ležala je devojčica za koju se nije znalo da je inficirana sve dok nije izbila ospa, a tada je već bilo kasno. Većina male dece je bila zaražena na odeljenju, među kojima i Nemanja. Ovo objašnjavam i posebno naglašavam da bi ljudi shvatili da ovaj virus nije bezazlen, da se brzo i lako širi vazduhom, bez direktnog kontakta sa zaraženom osobom - objašnjava za Telegraf.rs Nemanjina majka Anastasija.

Nemanja je, kako kaže, virus morbila prebrodio u kućnim uslovima. Roditeljima se tada činilo da će virus da prođe, kao i bilo koji drugi. Nije bilo straha od komplikacija. Smatrali su da je njegov organizam dovoljno jak da se izbori. Osim temperature i osipa, koji se prvo pojavio iza ušiju, a potom počeo da se širi na ostatak tela, drugih simptoma nije bilo.

- Imali smo strah od potencijalne upale pluća, što može da bude karakteristično za ovaj virus, dalje od toga nismo razmišljali niti znali. Naš život nastavio se normalnim tokom sve do kraja 2020. godine, kada je Nemanja iznenada počeo da gubi funkcije, nedugo posle proslave trećeg rođendana, a 2,5 godine nakon infekcije malim boginjama. Ovo je jako bitno da se naglasi, jer ovakva posledica virusa koju Nemanja ima može da se dogodi i za pet, čak i 10 godina, od kad dete preleži male boginje - dodaje majka.

Nemanja je 1. septembra, kao zdrav dečak, krenuo u vrtić, a polovinom novembra iste te 2020. godine izgubio je motoričke i mentalne funkcije. Bolest je progresivno nastupila, prvo gubitkom ravnoteže i hoda, a kasnije svega ostalog.

- Dan za danom gubio je funkcije, nastala su velika oštećenja na mozgu usled delovanja virusa koji se još prilikom infekcije 2018. godine, uvukao duboko u ćelije mozga. U pitanju je teška neurodegenerativna bolest - subakutni sklerozirajuci panencefalitis (SSPE) koji spada u teške posledice koje mogu da nastanu nakon inficiranja morbili virusom, odnosno malim boginjama. Dijagnozu smo, nažalost, utvrdili vrlo lako. Nakon svih uzetih analiza na mnogobrojne bolesti i upale koje su stigle negativne, saznali smo da u likvoru postoje antitela na morbila. U serumu je dozvoljeno i očekivano, jer ih je preležao, ali u likvoru ne smeju da budu pronađeni. To znači samo jedno, da je virus probio krvno-moždanu barijeru i tako lako stigao do mozga - objašnjava Anastasija.

Jedina prevencija ovih komplikacija je MMR vakcina. Nemanja se zarazio sa šest meseci, kada je za MMR vakcinaciju još bilo rano.

- Bolest je stvarna, komplikacija su stvarne, a najviše je poražavajuće što je to zaista stvarno u 21. veku. Bolesti koje su se nekada smatrale iskorenjenim, već godinama se vraćaju na velika vrata. Zarazne bolesti koje uništavaju živote preko noći. Svakom roditelju koji odbija MMR vakcinu za svoje dete poručila bih da sagleda i ovu drugu stranu, koja nije nemoguća, koja se ne dešava samo tamo negde, u dalekoj Indiji, već nam je tu, pred očima. Takođe, bitno je jasno razumeti razliku između Varičela, odnosno ovčijih boginja, koje smo svi većinom prelezali, i morbila za koje se ne savetuje prirodno sticanje imuniteta, već se zaštitita imunizacijom. Ovo nije nikakvo zastrašivanje, već upozorenje svima, od porodice koja se bori i zajedno sa detetom proživljava ovu bolest već dve druge godine - zaključuje Nemanjina mama.

Nemanja je nepokretan, ne prepoznaje svoje roditelje, ne reaguje na zvuk i ne znaju koje je njegovo stanje svesti u ovom momentu. Bez obzira na sve, Nemanja vredno vežba svaki dan, sa njim vredno rade terapeuti koji veruju u njegov napredak kao roditelji.

Osim fizikalnih tretmana u koje je uključen svaki dan i terapije hranjenja, na svaka četiri meseca odlaze u Tursku na tretman matičnim ćelijama.

Zahvaljujući svim ljudima koji se bore za Nemanju, on uspeva da kontinuirano sprovede sve terapije. Sledeći odlazak za Tursku planiran je za mart, a preostalo je da se sakupi još 10.000 evra, kako bi Nemanja primio 11. i 12. dozu terapije. Zbog toga roditelji mole da se ujedinimo kao do sada i pomognemo Nemanji.

Za Nemanjino bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Nemanji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 995 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human995 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87

Uplatom na devizni račun: 160600000085707503

IBAN: RS35160600000085707503

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kata

    21. januar 2023 | 09:31

    Jovan Jovanović Zmaj je sve svoje đuliće sahranio. U to vreme nisu postojale vakcine protiv tuberkuloze i malih boginja. Borili smo se da nam deca požive, a sad kad smo u tome uspeli, pojave se antivakseri da nas prosvetle. A i oni sami vakcinisani.

  • Miki

    20. januar 2023 | 21:59

    Vitus nikada nije izoliran to kazu nobovci al su mediji placeni da plase narod.

  • Generacija

    20. januar 2023 | 23:22

    Smo mi koji nismo primali MMR vakcine, prelezali smo i morbile i varicele i zauske bez posledica. Stekli imunitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA