≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je najstarija devojčica u Srbiji sa SMA: Mala Zorica je 7 godina vezana za krevet, ne može da diše ni guta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zorica u potpunosti zavisi od svoje majke koja je samohrani roditelj, a žive od tuđe nege i pomoći što nije dovoljno ni za njen potrošni medicinski materijal

  • 2
Zorica Dragojlović, SMA Foto: Fondacija Humanost bez granica

Ona je najstarija devojčica u Srbiji sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA) najtežeg oblika tip 1 i medicinsko čudo. Malom Zoricom (8) je već nakon prvih meseci života bolest zavladala i ona zbog toga nikad nije sela ili samostalno napravila bilo koji pokret.

Nju u životu održavaju respirator i drugi aparati, ali i fizikalna terapija koju već sedam godina sprovodi u kućnim uslovima.

Zorica Dragojlović rođena je kao zdrava beba sa ocenom deset. Već prvih meseci bolest se ispoljila. Bolest joj je oduzela mogućnost samostalnog disanja, gutanja i govora. Zoka je najstarija devojčica sa SMA tip 1 u Srbiji, koja je još uvek živa zahvaljujući respiratoru i svim drugim aparatima koji su joj od životnog značaja, kao i fizikalnoj terapiji, koju već sedam godina sprovodi u kućnim uslovima.

Ona je mentalno očuvana i sve razume, ali zbog slabosti mišića ne može da priča i vezana je za krevet.

Zorica u potpunosti zavisi od svoje majke koja je samohrani roditelj, a žive od tuđe nege i pomoći što nije dovoljno ni za njen potrošni medicinski material.

Za lakši život ove borbene devojčice potrebna su sredstva za medicinska pomagala, za kupovinu aparata ukoliko se neki pokvari, medicinski materijal, servisiranje aparata, banjsko lečenje, rehabilitacije, ortopedska pomagala, fizikalnu u patronaži. Ako Zorica prekine vežbe sa fizijatrom njeno telo će oslabiti, dobiće kontrakture koje su bolne i biće lomljiva na dodir.

Zoka je čudo i prkosi bolesti bez obzira šta lekari rekli.

Za pomoć maloj Zorici možete poslati SMS sa brojem 84 na 2407 ili uplatom na račun.

Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj, internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko PayPal-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    1. februar 2023 | 18:54

    Samohrani roditelj je udovac-a a ne razvedena zena sa detetom. Ovu zenu,kao i mnoge druge, je muz napustio jer nije hteo tu muku oko deteta. Ovo dete ako je preraslo taj skupi lek makar zasluzuje svu neophodnu negu i tretmane koji joj se mogu obezbediti. I ne bi bilo lose da se bavite malo istrazivackim novinarstvom. Napisite jedan clanak u novinama na gore pomenutu problematiku-zena koje su ostavljene od strane partnera kada su usledili strasni momenti, pisite o njihovoj borbi za zivot i zdtavlje svoje dece.

  • Ris

    2. februar 2023 | 05:43

    Tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA