• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Jedini način da Đorđe ostane živ": Dečak u novembru saznao da boluje od leukemije, od tada je u "Tiršovoj"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Đorđe je u principu dobro, fizički je malo oslabio i iznuren je, ali je psihički dobro", kaže Mile Jovanović, Đorđev otac

  • 0
Đorđe Jovanović, Loznica, leukemija

Foto: privatna arhiva

Đorđu Jovanoviću (16) iz Loznice je neophodna transplantacija koštane srži. Đorđe je saznao da boluje od najtežeg oblika leukemije u novembru prošle godine. Od tada je u bolnici u Tiršovoj, prima terapiju, četiri ciklusa, a nakon toga neophodna mu je transplantacija matičnim ćelijama, navodi RTS.

- Đorđe je u principu dobro, fizički je malo oslabio i iznuren je, ali je psihički dobro - kaže Mile Jovanović, Đorđev otac. On dodaje da bez koštane srži i nema izlečenja.

Prema rečima Predraga Slijepčevića iz Udruženja "Leuka", Đorđe ima nekoliko meseci, zavisi od toga kako će ići tok lečenja.

- On mora malo da se stabilizuje kada završi sa lečenjem da bi moglo da se pristupi transplantaciji. Transplantacija se radi matičnim ćelijama, ali je to transplantacija kostne srži. Važno je znati da se matične ćelije uzimaju iz krvi i svi mogu da daju u narednih mesec dana i krv i uzorak za matične ćelije bukvalno na svakom mestu gde su akcije Instituta za transfuziju i ostalih zavoda. Gde god da se daje krv, možete da date i uzorak matičnih ćelija. To je jedini način da Đorđe ostane živ - kaže Predrag Slijepčević.

Uslovi za potencijalnog donora su da ima između 18 do 45 godina i nema kardiovaskularnih zdravstvenih problema kao ni sa bubrezima, plućima, imune bolesti i slično. Proces davanja uzorka za koštanu srž bezazlen i traje tridesetak sekundi.

– Danas je sam proces davanja koštane srži, odnosno matičnih ćelija, mnogo jednostavniji nego nekada i bez ikakvih neprijatnosti. Sa druge strane donor čini neverovatna stvar jer u najbukvalnijem smislu nekome daje nov život – kaže i objašnjava da su ljudi samoinicijativno počeli da sakupljaju novčanu pomoć koja za sada nije potrebna jer transplantacija ne košta ništa i ide preko RFZO, a obaviće se u Institutu za majku i dete.

Video: Lidija Stojanović - novi život sa transplantiranom jetrom i donorstvo organa u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok