≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jelica se bori sa cerebralnom paralizom, čeka operaciju u Ukrajini: "Gledam u svog sina prikovana za kolica"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upišimo 41 i pošaljimo SMS na 3030

  • 0
Jelica Kovačević, cerebralna paraliza Foto: Privatna arhiva

Jelica Kovačević (39) rođena je u Pančevu, kao nedonošče, u 7. mesecu sa teškim moždanim i telesnim oštećenjem - cerebralnom paralizom. Ta dijagnoza joj je, kako priča, ustanovljena na Institutu za majku i dete u Beogradu kada je bila beba stara svega 9 meseci.

Nažalost, njeno zdravstveno stanje je počelo da se pogoršava iz dana u dan. Uspela je da izvrši prvu transplataciju matičnih ćelija u Ukrajini što joj je omogućilo više vremena da se posveti svom detetu, međutim kada je na red došla druga transplatacija, ona nije bila u mogućnosti da otputuje zbog trenutnog ratnog stanja u Ukrajini.

Zbog toga joj je zdravstveno stanje sve lošije i prikovana je za invalidska kolica, objavila je Jelica na svom Fejsbuk profilu.

- Nažalost nemam lepe vesti. Moje zdravstveno stanje iz dana u dan se pogoršava... Prva transplantacija matičnim ćelijama izvršena u Ukrajini imala je ogroman učinak i nakon toga sam se samostalno kretala, nije postojao veliki spazam mišića, mogla sam se mnogo više posvetiti detetu. Zbog aktuelne situacije u Ukrajini kada je došlo vreme za drugu transplataciju ja nisam otišla ... Kako vreme prolazi moje zdravstveno stanje je sve lošije. Prikovanoj za invalidska kolica preostalo mi je samo da gledam u svog sina kako odrasta - piše u objavi.

Kako je napisala, šansa da ponovo ode na transplataciju u Ukrajinu sada postoji jer je klinika nastavila sa radom, ali za odlazak joj je potrebno 22.000 evra.

Podsetimo, Jelica je, nažalost, od rođenja pa sve do 6. godine bila potpuno nepokretna, ali kako kaže, čak i kada je uspevala da se kreće bez kolica, nikada to nije mogla sama.

Jelica je početkom aprila prošle godine trebalo da ode u Kijev, glavni grad Ukrajine, na implantaciju matičnim ćelijama, ali su se njene nade srušile sa prvim bombama i eksplozijama.

- Taman kad mi se ukazala životna prilika da sigurnim korakom koračam, zaratilo se u Ukrajini. Klinika trenutno ne radi i sigurno neće raditi dok se rat ne završi. Iako su svi dobro, prosto se tamo sad ništa ne može uraditi. Rekli su mi da treću dozu, koju toliko čekam, pokušam da dobijem u nekoj od klinika koje to rade - navela je tada Jelica za Telegraf.rs.

Inače, Jelica je do sada dva puta išla na tretmane matičnim ćelijama koji su joj umnogome pomogli. Uspela je da stane na svoje noge, a uz sinčića Nikolu, dvogodišnjeg mališana, napravi prve korake.

On joj je najveća motivacija i snaga, razlog zbog kog želi da joj bude bolje. Kako je ranije ispričala, rođenje deteta je za nju najlepši dar od Boga koji je mogla da dobije u životu.

- Iako sam znala da neću mnogo toga moći da radim oko sopstvenog deteta zbog svoje dijagnoze, "usudila" sam se da ga rodim i presrećna sam zbog toga. Veoma je teško kada ne možete da uzmete dete u ruke, da ga presvučete i sve ostalo. Uz pomoć supruga koji mi ga je dodavao u naručje, uspela sam da ga nekako držim. Zahvaljujući matičnim ćelijama, sve se promenilo. Sada sama, bez ičije pomoći, brinem o sinu dok je suprug na poslu što je nekada radila žena koju smo plaćali - ispričala je naša sagovornica.

Prvu implantaciju matičnim ćelijama Jelica je imala 1. septembra 2020, drugu 13. aprila 2021. godine. Napredak je, napominje Jelica, i te kako vidljiv, ali tu nije kraj.

Pomozimo Jelici, koja će posle lečenja, stabilnije hodati i imati kvalitetniji život.

Upišimo 41 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human41 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-0000000404979-64

Uplatom na devizni račun: 160-0054000008187-77

IBAN: RS35160005400000818777

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Video: Todor ima 23 meseca, a na nivou je deteta od 7: Terapije su veoma bolne, ali pružaju nadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA