≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Milion i 420.000 dinara za Katarinu iz Kruševca prikupljeno na koncertu: Za protezu joj treba 45.000 evra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Katarina je rođena bez leve noge

  • 0
Katarina Arsić Foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN

Na humanitarnom koncertu za Kruševljanku Katarinu Arsićkoji je održan prošlog utorka u Hali sportova u organizaciji Sokolskog društva Kruševac prikupljeno je 1.420.000 dinara koji su uplaćeni na račun Katarine Arsić kako bi sebi priuštila novu protezu za nogu za lakši i sigurniji hod, navodi RTK.

Za Katarinu su pevali Milica Todorović, Stevan Anđelković, Bojan Lexington i mnogo drugi brojni pevači iz Kruševca i okoline. Katarini možete pomoći i slanjem sms poruke na 3030 sa tekstom 1160 ili uplatom na račun koji se nalazi na sajtu stranice Budi human.

Katarina je rođena bez leve noge. Već dugo koristi pomagalo koje ne može da isprati sve njene aktivnosti kao dvadeset jednogodišnje studentkinje, a uz to može i da naruši zdravlje. Porodica je sakupila petinu novca od 45.000 evra, koliko košta savremena proteza sa mikroprocesornim kolenom.

Sa devet meseci dobila je protezu koja joj je omogućila da napravi svoje prve korake. Uz pomoć prve proteze postala je nezavisna, naučila je da stoji i održava ravnotežu, da hoda i da se igra sa drugarima. Bio je to veliki napredak.

Kako je Katarina rasla i postajala aktivnija, proteze koje je do tada nosila nisu bile dovoljne da bi je ispratile u svim dečijim aktivnostima stoga joj je bilo potrebno koleno. Još jedan napredak, još jedan korak ka poboljšanju kvaliteta njenog života. Koleno je dobila sa tri godine i brzo ga savladala, zahvaljujući njemu igrala se samostalno u vrtiću, sama je išla u osnovnu školu, kasnije u srednju, učestvovala u radionicama, a 2019. godine je upisala Filozofski fakultet u Nišu.

To koleno, mada joj je obezbedilo nezavisnost, ima dosta nedostataka. Kao student često je u pokretu. U svakodnevnim aktivnostima kao što su odlazak na fakultet, do prodavnice ili tokom dugih šetnji brzo troši snagu koja joj je potrebna da bi pravilno savila koleno i samim tim pravilno hodala. Nepravilan hod dovodi do velikog opterećenja zdrave noge i deformacije kičme što može ostaviti trajne posledice. Takođe nema potpunu kontrolu nad kolenom, pa ako dođe do saplitanja, nije u mogućnosti da spreči pad. Zbog nedostatka kontrole hod po uzbrdici, nizbrdici i određenim terenima na kojima joj je hod otežan ili potpuno nemoguć. Stepenište predstavlja teško savladivu prepreku. Dolazi vreme snega i leda što ove stvari čini još težim osobama koje koriste protezu.

Katarina je nedavno imala priliku da testira protezu sa mikroprocesorskim kolenom C-Leg 4 koja u velikoj meri može da joj pomogne da vodi život bez umora i uz sigurnost, ali i da joj omogući da radi stvari koje do sada nije mogla. U pitanju je koleno nemačkog proizvođača koje obezbeđuje sigurniji hod po ravnim i neravnim površinama, ravnotežu prilikom hodanja unazad i stajanja, takođe zahteva manje snage prilikom hoda jer senzorski sistem prilagođava hod realnom vremenu.

Proteza sa ovim kolenom je za Katarininu porodicu nedostižna i nisu u mogućnosti da joj je obezbede stoga se obraćaju svim humanim i dobrim ljudima koji shodno svojim mogućnostima, žele da joj pomognu kako bi mogla lakše i sigurnije da hoda.

Katarini su sredstva potrebna za specijalističke preglede, protetičko koleno sa mikroprocesorom, rehabilitaciju kao i za putne troškove i smeštaj.

Katarini možemo da pomognemo na sledeće načine:

UPIŠI 1160 I POŠALJI SMS NA 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001248347-81

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001248560-24

IBAN:

RS35160600000124856024

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA