Vreme čitanja: oko 1 min.

Filip je veseo i vredan, ali bolest mu kvari detinjstvo: Ujedinjeni možemo pomoći da mu se vrati osmeh

Vreme čitanja: oko 1 min.

Filipu su u narednom periodu, sem rehabilitacionih tretmana, potrebne i hirurške intervencije za opuštanje spazma i transplantacija matičnim ćelijama u inostranstvu

  • 0
Filip Radojičić Foto: Budi human

Filip Radojičić (9) je veseli dečak koji svojim osmehom ulepša svako jutro svojim roditeljima. Voli kada mu mama čita priče, a sa tatom obožava da gleda trke Formule 1.

Ono što Filipa razlikuje od većine vršnjaka je to što je nakon teškog porođaja, u trećem danu svog života, imao neonatalne konvulzije i što je morao da bude pod difuznom oksigenoterapijom. Zbog hipoksije koju je imao, došlo je do oštećenja mozga, a kao posledica toga dijagostifikovana mu je cerebralna paraliza, najteži, peti stepen motorne disfunkcije.

Filip je mentalno očuvano dete, vrlo radoznao i voli da uči, ali još uvek nije u mogućnosti da samostalno hoda, sedi, niti da koristi ruke.

Bez obzira na problem koji ima, on je vrlo uporan i vredan dečak. Sa svojom mamom i treapeutima koji mu pomažu vežba i po više sati sati dnevno. Iako je proces spor, napretka ima – počinje polako da koristi ruke, a najsrećniji je kada sam uspe da prinese ustima kašičicu za užinu.

Lekari i njegovi roditelji se nadaju da će uz započete planirane terapije u jednom momentu uspeti da samostalno sedi i služi se rukama. Ali, rehabilitacioni tretmani i pomagala za decu sa ovom vrstom problema su izuzetno skupi.

Filipu su u narednom periodu, sem rehabilitacionih tretmana, potrebne i hirurške intervencije za opuštanje spazma i transplantacija matičnim ćelijama u inostranstvu. Da bi mogao da komunicira sa drugarima u vrtiću potreban mu je specijalni komunikator, koji se takođe može nabaviti samo u inostranstvu.

Sredstva su mu potrebna za neurorehabilitacione tretmane, transplantaciju matičnim ćelijama, feidenkrais metod, logopedske tretmane i edukacije, kao i za smeštaj u toku lečenja.

Filipu možemo pomoći na sledeće načine: 

Slanjem SMS poruke sadržaja 456 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-0000000496159-64

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-0054000025804-91

IBAN: RS35160005400002580491

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA