Vreme čitanja: oko 2 min.

Mihajlo je rođen pre vremena, majka se otrovala hranom, pa se i beba inficirala: Da bi prohodao, spas je u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa šest meseci starosti Mihajlo Kotrlja dobija epilepsiju i dijagnozu Vestov sindrom, a sa nepunih godinu dana dobija i dijagnozu cerebralna paraliza

  • 0
Mihajlo Kotrlja Printskrin: Budi human

Trogodišnjem Pančevcu Mihajlu potrebna je pomoć kako bi otišao na operaciju u Ameriku i načinio prve samostalne korake, navodi 013.info.

On je rođen prevremeno, a razlog je trovanje hranom majke nedelju dana pre porođaja usled čega je inficirana i beba. Po rođenju je u trećem satu intubiran, u desetom satu života dobija generalizovane konvulzije kao posledicu moždanog krvarenja, koje se ponavljaju u više navrata i u narednim danima, a trećeg dana iz porodilišta je prevezen na Institut za majku i dete, gde na odeljenju intenzivne nege nastavlja borbu narednih mesec dana.

Sa šest meseci starosti dobija epilepsiju i dijagnozu Vestov sindrom, a sa nepunih godinu dana dobija i dijagnozu cerebralna paraliza, G80.0 Paralysis cerebralis spastica quadriplegica.

Do sada je različitim terapijama i vežbanjem postignuto da Mihajlo sedi sam, a sa dve i po godine i da propuzi, ali usled velikog spazma (hipertonija) u donjim ekstremitetima, još uvek ne uspeva da stoji ni da hoda samostalno. Redovno vežba i trudi se, međutim spazam se ne smanjuje. Nakon bezuspešnih pokušaja da se stanje poboljša raznim terapijama, uz savete stručnjaka roditelji odlučuju da odu na SDR (selektivno dorzalna rizotomija) operaciju u Ameriku, nakon koje postoji nada da će Mihajlo prohodati samostalno. Cilj SDR operacije je da poboljša sposobnost hodanja smanjujući spastičnost mišića.

Mihajlo Kotrlja Printskrin: Budi human

Roditelji su do sada uspevali da samostalno finansiraju lečenje, ali im je sada potrebna pomoć plemenitih ljudi u vidu donacija, da Mihajlo što pre napravi svoje samostalne korake.

Sandra Konevski, Mihajlova mama kaže da je najveći izazov s kojim se suočava Mihajlovo učešće u svakodnevnim aktivnostima kod kuće i van.

- Trudim se da što više bude uključen u sve, kao i sva druga deca, ali najveća prepreka jeste to što ne stoji i ne hoda samostalno, pa sam mu ja podrška, u svakom smislu.

Sredstva su potrebna za operaciju, putne troškove, za svakodnevne intenzivne fizikalne terapije, defektološke i logopedske terapije, ortopedsko-neurološke rehabilitacije, banjsko lečenje, hidroterapije, hipoterapije, specijalističke preglede i ortopedska pomagala, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Kako je Sandra objasnila, sama rehabilitacija podrazumeva najpre fizikalne vežbe, kako bi Mihajlo usvojio motoričke obrasce koje nije stekao u periodu kada je bio beba.

- To je vid stimulacije kroz različite vežbe, da Mihajlo stoji sam i da prohoda. Takođe, rehabilitacija obuhvata i masažu radi opustanja mišića. Tu je i hidroterapija, koja se pokazala kao odlična terapija za opuštanje i hipoterapija (jahanje konja u terapeutske svrhe), zatim i defektološki i logopedski tretmani, koji su neophodni kako bi što manje kasnio u psiho-motornom razvoju za svojim vršnjacima - dodaje majka dečaka.

Mihajlu možemo da pomognemo na sledeće načine, putem Fondacije Budi human:

upiši 1513 i pošalji smsm na 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001670961-29

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671562-69

IBAN:

RS35160600000167156269

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Video: Beograđanin Luka Beriša, ima više dijagnoza, ali primarna je autizam

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA