Vreme čitanja: oko 2 min.

"U najboljim godinama sam dobila prve simptome": Jelena se već 16 godina bori sa MS-om, nada se leku u Moskvi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od septembra 2020. godine Jelena dobija lek "okrelizumab" * Lek prima na šest meseci, kroz infuziju u Kliničkom centru * Od kada je na tom leku sve joj je gore

  • 2
Jelena Stanković, multiple skleroza Foto: privatna arhiva

Požežanka Jelena Stanković (39) prve simptome bolesti osetila je, kaže, u najboljim godinama. Tek što je završila fakultet multipla skleroza se javila. Jeleni se dešavalo da joj padne temperatura, da dobije ospe ili da ima, kako kaže, šeprtljav hod, otežan, pojašnjava.

Simptomi su se smenjivali, uz učestale prehlade.

Dijagnozu je, sedam godina od prvih simptoma, postavio doktor Nebojša Stoisavljević sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije 2014. godine. Forma bolesti definisana je 2017. godine, u pitanju je primarno-progresivna forma, koja neminovno dovodi do invaliditeta.

Kako je ispričala za Telegraf.rs, od septembra 2020. godine dobija lek "okrelizumab". Lek prima na šest meseci, kroz infuziju u Kliničkom centru. Od kada je na tom leku sve joj je gore, kaže Jelena. Oseća se znatno lošije, pogotovo kada je hod u pitanju, nestabilna je, ima problema sa ravnotežom.

Jelena Stanković, multiple skleroza Foto: privatna arhiva

- Nekoliko puta sam pala u kući - priča Jelena. - A imam problem i sa padom stopala.

Pad stopala je uobičajeni simptom multiple skleroze u kojem osoba ima poteškoća sa kontrolisanjem stopala, zbog čega mora da ga vuče ili naglo zanosi prilikom hodanja. Pad stopala uzrokuje probleme sa savladavanjem stepenica, pločnika i neravnih površina, a neretko dovodi do zapinjanja i padanja, piše Neuronet.

I kad je život tek počinjao za devojku u tim godinama, Jelena je dobila nerazdvojnu pratilju:

- Živim sa majkom, otac mi je umro 2015. godine, nemam svoju porodicu, trudim se da radim, pre svega zahvaljujući mojim kolegama u poreskoj inspekciji.

Jelena smatra da i za nju ima leka, jer je iz prve ruke čula iskustva devojke iz Kraljeva koja je bila na lečenju u Moskvi.

- Ona je pre osam meseci bila na tretmanu koji traje 30 dana. Nije mogla da pređe sama ni 500 metara, a sad može i nekoliko kilometara. Ja sam poslala svoju anamnezu lekarima u Moskvi, u Nacionalni medicinsko-hirurški centar Pirogov. Oni su odgovorili da mogu da me prime i da će mi pomoći. Nezvanično, samo tretman koji se inače sprovodi sopstvenim matičnim ćelijama, košta 50.000 evra, a tu su još i propratni troškovi.

Jeleni možemo da pomognemo putem Fondacije Budi human:

upiši 1520 i pošalji sms na 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001671002-03

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000001671693-64

IBAN:

RS35160600000167169364

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Video: Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brat

    8. jul 2023 | 07:54

    Puno sreće ti želim

  • Jojo

    9. jul 2023 | 01:08

    Raspitaj se na VMA ,moj brat tamo dobija ruski lek u inekciji na 7dana. Mora da odobri RFZO. Stanje je normalno uz manje nus pojave. Pitaj dr Vojvodica klinicki centar Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA