≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Plaše se da će joj srce stradati": Natalijino stanje sve lošije, lekari strahuju, morali da je reanimiraju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako tvrde lekari, aplastična anemija je pored kalijuma najviše ubija, a Natalija sa samo 19 godina ima celu listu teških dijagnoza

  • 0
Natalija Stevanović Foto: Privatna arhiva

Natalija Stevanović (19) medicinsko je čudo i tinejdžerka koja je dosad preživela 5 kliničkih smrti, ipak, dijagnoze koje ima svakodnevno joj otežavaju život, a u poslednjih nekoliko dana stanje se naglo pogoršalo, te se ova divna devojčica sada nalazi na intenzivnoj nezi.

Njena baka Mirjana i dalje ne posustaje. Svako novo jutro gaji nadu da će se skupiti dovoljno novca kao bi njena unuka konačno živela život kakav zaslužuje i ostvarila najveću želju - da postane neurohirug. Ipak, najnoviji splet okolnosti uneo je nemir kako Nataliji, tako i porodici, a lekari strahuju da će joj sada i srce stradati.

- Došlo je do pogoršanja cistične fibroze i epilepsije, imala je i operaciju, zamenjena su oba šanta. Nešto se iskomplikovalo i ona je na intenzovnoj od 1. jula. Krvna slika je u padu i pada sve više svaki dan. Kalijum ne mogu nikako da podignu i plaše se da će da joj strada srce zbog toga. Plasiran je CVK ne znam kad izlazi, ne znam ništa - navodi nesrećna baka.

Kako tvrde lekari, aplastična anemija je pored kalijuma najviše ubija, a Natalija sa samo 19 godina ima celu listu teških dijagnoza.

- Njene osnovne dijagnoze su cistična fibroza, dijabetes, celijakija, hidrocefalus zbog kog ima dva šanta, farmakorezistentna epilepsija zbog koje pije 4 leka, ali ipak ima više od 30 napada dnevno i aplastična anemija - dodaje Mirjana za naš portal.

Nažalost, u subotu je takođe došlo do težeg pogoršanja stanja ove tinejdžerke, te je čak i reanimirana, a na intenzivnoj nezi je skoro 10 dana.

"Cistična fibroza za napada samo obolelog, već i njegovu porodicu"

Jednom prilikom Natalija je pokušala da objasni šta je cistična fibroza, a njen odgovor rasplakao je sve prisutne.

- Cistična fibroza je, hajde da kažemo, bolest, ali ona ne napada samo obolelog, napada i njegovu porodicu. Kada me pitaju šta je cistična fibroza, ne znam da objasnim, nikad i nisam znala. Cistična fibroza je jako bolna i surova bolest. Odnosno, to nije bolest, to je kazna, kažnjena sam čim sam rođena. Samim mojim rođenjem nije data radost, nije dat život, data je kazna, dat je pakao. Svesna sam da se sa cističnom fibrozom polako, ali sigurno umire. Prosto, kada dođeš do nekih 18-19 godina, svaku noć ležeš sa mišlju da li ćeš sutra ustati, da li ćeš se probuditi. Ja sam osuđena onog dana kada sam došla na ovaj svet, a ni za šta nisam bila kriva. Ipak sam kažnjena, a ne znam zašto. Ja sam pozitivna i stalno se smejem, mentalno sam ispred pet cističnih fibroza, moj mozak može sve, ali pluća ne mogu i tu ja gubim bitku... - objasnila je Natalija.

Bez obzira na sve nedaće, Natalija je nasmejana, nepokolebljiva i vedrog duha. Redovno osvaja srca medicinskih radnika koji su joj ujedno i inspiracija jer je njena želja da postane neurohirurg.

Nataliji su potrebna sredstva za buduće transplantacije matičnih ćelija u inostranstvu, laboratorijske analize, suplemente, kontrolne preglede, tretmane u hiperbaričnoj komori, troškove prevoda medicinske dokumentacije, putne troškove i smeštaj, kao i sve terapije i lekove koji dolaze sa svakom novom dijagnozom koju dobija.

Nataliji možemo pomoći na sledeće načine:

SMS porukom sadržaja 908 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000000795522-71

IBAN: RS35160600000079552271

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA