Vreme čitanja: oko 2 min.

Andrija vodi bitku za život otkad je kročio na svet: Imao dve operacije na otvorenom srcu, a borba tek sledi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri dana nakon rođenja urađena i operacija na otvorenom srcu ovom hrabrom dečaku

  • 0
Andrija Malušev Foto: Pokreni život

Jednogodišnji Andrija Malušev je dete iz druge uredne trudnoće, rođen u terminu bez komplikacija. Po rođenju zbog cijanoze i sumnje na srčanu manu i totalni anomalni uliv plućnih vena, odmah biva prebačen na Institut za majku i dete.

Na Institutu mu je istog dana dijagnoza i potvrđena (Q26.2 Anomalia totalis connexus venarum pulmonalium; I27.2 Hypertensio pulmonalis secundarioa; J96.9 Insufficientia respiratoria, non specificata;).

Tri dana nakon rođenja urađena i operacija na otvorenom srcu ovom hrabrom dečaku. Nakon operacije dolazi do komplikacija zbog intraventikularne hemoragije sa minimalnom intraparenhimskom propagacijom, a nakon čijeg praćenja je utvrđena regresija, pa zato nije bilo potrebe za neurohirurškim lečenjem.

Posle mesec dana oporavka Andrija u stabilnom stanju odlazi kući, gde naredna 2 meseca napreduje iznad proseka i motorički i u kilaži, kao i neurološki.

Međutim, nakon dva i po meseca dolazi do pogoršanja, odbija obroke, postaje razdražljiv i teže diše, zbog čega je hitno primljen na Institut za majku i dete radi dijagnostike i praćenja.

Dijagnoatičkom kateterizacijom i ultrazvukom utvrđena opstrukcija protoka plućnih vena, plućna hipertenzija i srčana isuficijencija. Nakon čega je doneta odluka o hirurškoj korekciji plućnih vena, takođe na otvorenom srcu.

Andrija Malušev Foto: Pokreni život

Oporavak je bio ispraćen jakom upalom pluća, ali se nakon toga Andrija otpušta u dobrom opštem stanju. Kratko nakon otpusta, ovom dečaku se stanje ponovo pogoršava praćeno slabim unošenjem obroka, kašljem i otežanim disanjem, pa biva ponovo hospitalizovan od 19.12.2022. godine.

U januaru mesecu urađena je balon dilatacija plućne vene u kojoj se ponovo pojavila stenoza, a Andrija 4 meseca provodi na intenzivnoj nezi bez majke.

U januaru ovog dečaka zahvatila je nova nesreća - biva u indukivanoj komi, na azotu, a prevazišao je i dve jake sepse i grip. Zbog dugotrajne zavisnosti od mehaničke ventilacije koja traje od januara meseca urađena je traheotomija.

Tokom hospitlaizacije često je i sa odeljenja prelazio na intenzivnu negu zbog kriza plućne hipertenzija, epizoda febrilnosti i desaturacija. Skener pokazuje brzu progresiju nalaza na plućima (znaci intersticijski edema, gruba septalna zadebljanja, konsolidacija plućnog parenhima), a samim tim i pritisak na rad srca i njegovo dalje slabljenje.

Poslednja kataterizacija je urađena juna meseca radi postavljanja stenta u stenotičnu plućnu venu. Međutim, vena se potpuno zatvorila stenozom, pa je sam ulazak u istu bio nemoguć, kao i postavljanje stenta.

Maleni Andrija se hrani preko sonde. Nakon svih nedaća koje su snašle ovog dečaka koji je tek kročio na svet, neophodna su sredstva potrebna za potrošni materijal, za sterilnu negu trahijalnog otvora, izradu sirupa, suplemente, dodatke ishrani, potrošnog materijala za pripremu terapije (u terapiji ima 12 leka) , za samolepljive senzore za praćenje saturacije i pulsa, punjenje transportne kiseonične boce, sedalicu za decu sa teškoćama u motornom razvoju, putne troškove kao i za dalje lečenje, jer Andrija je još uvek jako mali i nije kandidat za transplantaciju pluća i srca.

Da Andrija dobije bitku za život! Pomozimo Andriji!

Slanjem SMS poruke 181 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001733089-79

Uplatom na devizni račun: 160-6000001730636-66

IBAN: RS35160600000173063666

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom putem Paypala na linku: Paypal

Uplatom putem kartice na linku: E-doniraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA