Vreme čitanja: oko 3 min.

Luka (5) izgubio oca, pa dobio tumor na mozgu: Kada su mislili da je kraj, bolest se vratila, a novca nemaju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tetka Katarina kaže da je majka dečaka u strahu, te da se brine hoće li moći da isplate bolničke troškove

  • 1
Luka Stajković Foto: Privatna arhiva

Dečak iz Beograda koji u novembru puni pet godina, ove dane provodi u Turskoj. Tamo je još od januara, kada je svoje lečenje započeo u inostranstvu.

Njegovo ime - Luka Stajković - prvi put smo čuli prošle zime. Najpre da je jedno tada četvorogodišnje dete teško obolelo, potom da za njegovo ozdravljenje licitiraju jedan porše, da neki stariji članovi humanitarnih fondacija, koji su prikupili novac za svoje lečenje, pozivaju humanitarce da se sada bore za njega, a do javnosti su stigli i gorki delovi porodične priče. Godinu dana pre nego što će saznati svoju dijagnozu, Luka i njegova mlađa sestra izgubili su oca.

Sa majkom, koja je u aprilu napunila 29 godina, sada je u jednoj bolničkoj sobi. Dugo se činilo da napreduje, ali je poslednji magnet pokazao pogoršanje. Kako njegova tetka Katarina kaže u razgovoru za Telegraf, otkrili su mu pet novih tumora na mozgu.

Novih pet tumora

"Dva tumora na velikom mozgu, koja ranije nisu bila, i tri na malom. Usred hemioterapije, Luki se vraća karcinom", priča tetka u čudu.

Kratko nas podsećajući šta je prethodilo, ponavlja da je tumor kod dečaka otkriven u decembru prošle godine, da mu je ubrzo ugrađen šant, te da je višak likvora koji je pritiskao mozak otekao. Onda je usledila operacija.

"Trajala je satima. Posle toga niti je pričao niti je jeo. Samo plače i vrti se", priseća se tetka.

Kaže da je utom usledilo kontrolno snimanje, a sa njim i neprijatno iznenađenje rezultatima.

"Po njihovim rečima, tumor se vratio za dve nedelje. Kad smo otišli u Tursku, lekari su nam rekli da tumor nije ni bio otklonjen, nije ceo", objašnjava.


Na novim testovima u inostranstvu utvrđeno je da ima i metastaze na kičmi. Luka je operisan, a leva ruka, noga i oko nepomično su pokazali ozbiljnost situacije.

"Posle par dana se videlo da trza, u međuvremenu se i oko povratilo, počeo je da trepće. Mesec dana od operacije krenuo je sa prvim zračenjem i hemioterapijom koje su trajale 30 dana svaki dan.

Progovorio tri meseca nakon operacije

U međuvremenu je dobio izliv krvi na mozak, pa je bio na intenzivnoj nezi, tu je bio dva dana na aparatima. I ne sećam se svega. Kad su to sanirali, on je progovorio, prvi put od operacije koja je bila još u Beogradu, posle tri meseca", navodi dalje.

Prva kontrola usledila je nakon mesec dana.

"Nestao tumor s kičme, očišćena glava, odreagovao je".

Luka Stajković Foto: Privatna arhiva

Mesec dana kasnije počinje održavanje. Terapije su, objašnjava tetka jake.

"Tri dana se prima, tri nedelje se odmara. Tako je trebalo da bude šest meseci. Međutim, nakon trećg mu rade ponovni magnet gde su našli pet novih tumora", vraća se na ovaj trenutak u sadašnjosti.

Cela porodica bori se da izdrži težinu ovih dana.

Ko ne doživi, ne može da zna

"Ko ne doživi, ne može ni da zna. Bol u grudima, bol u stomaku, tu sluđenost. Još fotografiju kad mu vidite, reči i nisu potrebne", objašnjava kako se osećaju.

Kaže i da su lekari ostali nemi. Majci su kazali da takav ishod nije bio očekivan i da to znači da je rezistetntan na terapiju za održavanje. Sada mu predstoji lečenje od početka - nova zračenja i nove hemioterapije.

Zbog toga što su tumori veličinom mali, ocenjuju da nema potrebe da se operišu. Ali menjaju pristup. Prvo pet dana zračenja, pa 12 hemioterapija - pet dana da ih primi, mesec dana da odmara i tako godinu dana.

"Sestra me zvala i rekla da nema novca. Uplašena je. Veliki su troškovi. Ostalo je oko 300.000 evra na računu Fondacije, a bilo je oko 900.000. A on počinje lečenje ponovo. Tek treba da se napravi predračun. Dan u bolnici je preskup", navodi Katarina.

Kaže nam i da je dečak slabašan. Da mesecima jede uz pomoć sonde, da ima tek 14 kilograma. Kaže i da ne hoda, da su pokušali sa fizikalnim terapijama, ali da je sada vezan za krevet.

"Samo što je propričao, to je razlika. I dosad smo verovali u Boga, i dalje ćemo", poručuje.

Pomozimo Luki!

Slanjem SMS 1427 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001511388-53

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun:

160-6000001512030-67

IBAN:

RS35160600000151203067

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga ScZoki

    2. avgust 2023 | 22:47

    Oooo mila duso,Bog neka te cuva i Sv.Ilija da snage.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA