≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nika imala stravičan udes, današnji dan slavi kao drugi rođendan: Ima samo 34 kilograma, treba joj naša pomoć

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pošaljimo 908 na 3030 da pomognemo Nataliji

  • 0
Natalija Stevanović Foto: Privatna arhiva

Natalija Stevanović (19) je medicinsko čudo koje je preživelo više kliničkih smrti, ali nastavlja borbu za život. Na današnji dan doživela je saobraćajnu nezgodu koja je dodatno pogoršala njeno zdravstveno stanje. Iako se i dalje hrabro bori, Natalija je visoka 159 centimetara, a ima samo 34 kilograma.

Njena velika želja bila je da upiše Medicinski fakultet i da postane neurohirurg, kao doktor koji joj je spasao život. Fakultet je upisala, ali je sve prekinula opaka bolest koja je sprečava u tome da ostvari svoj san.

Natalija je bila dobro sve do 6. septembra 2023. godine kada počela da iskašljava krv. Tada je primljena na intenzivnu negu sa trombocitima 4, leukocitima 0.3, hemoglobinom 66, eritrocitima 1,9 i svim granulocitima 0.0.

Nakon detaljne dijagnostike dobila je dijagnozu Aplastična anemija D61.3, maligni tumor krvi koji karakteriše aplazija koštane srži, anemija i leukemija.

Njena hipoplazija koštane srži iznosi čak 60 odsto, dok se javila i akutna megakarioblastna leukemija.

- Imam i tumorske promene na mozgu, dijabetes od 13. meseca života, celijakiju, cističnu fibrozu, farmakorezistentnu epilepsiju i hidrocefalus - objašnjava Natalija za Telegraf.rs.

Doživela pet kliničkih smrti

Ne samo da su lekari imali pune ruke posla da reanimiraju Nataliju jer je rođena mrtva, već je u petoj godini doživela nezgodu posle koje se jedva izvukla. Tada je zadobila potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptični status, kliničku smrt, prelom butne i pubične kosti. Posledice nesreće su hemiplegia, hemipareza leve strane, tremor, ventrikulomegalija i mikrocista.

- Mamu i mene je 24. marta 2009. godine ispred vrtića udario pijani vozač. Tada sam doživela prvu kliničku smrt. Hitno su me prevezli u Urgentni centar. Imala sam tri reanimacije za manje od 24 sata, od kojih je prva trajala dva sata. U komi sam provela 31 dan. Mojoj mami su doktori tada rekli da mi je mozak mnogo oštećen, da imam cerebralnu paralizu. Rekli su da ću, ako se uopšte probudim, biti biljka i da ću život da provedem na aparatima. I eto, ja sam biljka, drago mi je - ispričala je Nalija za Telegraf.rs.

Kako dodaje, ne samo da hoda i govori, što niko posle udesa nije očekivao, već govori pet jezika - srpski, engleski, ruski, ukrajinski i španski. U srednjoj školi pohađa tri smera i upisala je fakultet.

- Najveću zahvalnost za to što sam sad živa dugujem doktoru Milanu Mrdaku iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji je danas moj dobar prijatelj i kog mnogo volim - istakla je.

natalija nika stevanović humano Foto: Privatna arhiva

Isti lekar koji je Nataliji spasao život na rođenju, ponovo je uradio isto nakon nesreće.

- Doktori nisu odustali od mene i reanimirali su me. Noć je bila kritična, umirala sam im više puta. Novi doktor, koji je tada naišao, nije želeo da me ostavi da umrem sama u plastičnoj kutiji. Celu noć me je držao na grudima kako bih preživela. Babica Olja me je krstila u bolnici - dodala je Natalija.

Kako je za naš portal ranije rekla Nacina baka Mirjana, ona je, kada se probudila nakon saobraćajne nesreće, dobila još jedno ime - Nika. Simbolično, po grčkoj boginji pobede.

- Nazvali smo je Nika jer je pobedila. Svi je zovu tako. Više je ljudi znaju kao Niku, nego kao Nataliju. Ime se ne vodi u matičnoj knjizi rođenih, ali smo joj ga mi tako dali i dobro je što smo to uradili nakon prve bitke jer je i sve ostale dobila. Odaziva se na Natalija, Nika i Gavrilo, jer je to ime trebalo da dobije da se rodila kao dečak - priča baka.

Natalija preživljavanje nesreće slavi kao drugi rođendan - torta svećice i pokloni su neizostavni.

Veliki broj dijagnoza

Natalija se trenutno leči od dijabetesa koji ima od 13. meseca života, celijakije, cistične fibroze, hidrocefalusa zbog koga ima ugradjen vp i va šant, farmakorezistentne epilepsije i pije kombinaciju 4 leka, ali ima preko 30 napada svakog dana.

Nataliji je u septembru dijagnostikovana akutna megakariocitna leukemija zbog čega je neophodna transplantacija koštane srži i gastropareze, odnosno paralizu želuca, zbog čega se hrani preko nazogastrične sonde.

Nataliji možemo pomoći na sledeće načine:

SMS porukom sadržaja 908 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000795180-30

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000000795522-71

IBAN: RS35160600000079552271

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Instrukcije za plaćanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA