≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zatvorske kazne do 3 godine za ometanje izbornog procesa: Oglasilo se Tužilaštvo o mogućim ekcesima

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

ako navode, u tužilaštvima će dežurati veći broj javnih tužilaca

  • 6
Izbori, Srbija, 2020, glasanje Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Više javno tužilaštvo u Beogradu obaveštava javnost da je, imajući u vidu informacije u javnosti da bi na dan održavanja republičkih i gradskih izbora17. decembra moglo da dođe do ometanja izbornog procesa i izazivanja ekscesa, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio pojačana dežurstva u svim osnovnim javnim tužilaštvima na teritoriji glavnog grada, kao i u beogradskom VJT.

- Tužilaštva će odmah reagovati na svaki pokušaj ometanja građana da ostvare svoje biračko pravo i procesuirati učinioce krivičnih dela - navodi se u saopštenju.

Kako navode, u tužilaštvima će dežurati veći broj javnih tužilaca kako bi se obezbedila efikasna reakcija na eventualne pokušaje povrede izbornog prava i osiguralo neometano sprovođenje vanrednih izbora u demokratskim uslovima.

- Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da Krivični zakonik, propisuje krivična dela protiv izbornih prava, a između ostalih i krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 КZ, kojim je propisano da će se kazniti zatvorom do 3 godine onaj ko silom, pretnjom ili na drugi protivpravan način spreči održavanje glasanja na biračkom mestu, odnosno da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do 2 godine, onaj ko ometa glasanje izazivanjem nereda na biračkom mestu, usled čega glasanje bude prekinuto - piše u saopštenju.

Vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori održavaju se 17. decembra 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    14. decembar 2023 | 14:30

    Dojava za bombu bez obzira na izbore, a pogotovo kad se odnosi za skole i decu, dozivotna robija. Oni koji su u inostranstvu i to rade protiv Srbije kao u dobra vremena. Po kra…. Po…..,, To svi rade!

  • Radoslav

    14. decembar 2023 | 14:31

    Bravo treba stati na put razbojnicima

  • ARS

    14. decembar 2023 | 14:45

    Jel za sve Zakon isti i za privilegovane ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA