Vreme čitanja: oko 1 min.

Saopštenje predsednika Republičke izborne komisije povodom tvrdnji o izbornoj krađi

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prenosimo njegovo saopštenje

  • 1
Republička izborna komisija RIK sednica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Povodom nastavka talasa insinuacija i zlonamernih tvrdnji da se na sutrašnjem glasanju na izborima za narodne poslanike priprema izborna krađa, čiji je očigledan cilj da u javnost unese nemir i osećaj nesigurnosti u regularnost izbora, dužan sam sve da podsetim da sutrašnje glasanje sprovode organi za sprovođenje izbora koje, u skladu sa zakonom, čine predstavnici i vlasti i opozicije, navodi u saopštenju predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević.

Ako znamo da na izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih velika većina pripada opoziciji, javnost treba da zna da će sutrašnje glasanje na biračkim mestima sprovesti birački odbori u kojima će od ukupno 148.987 predstavnika podnosilaca izbornih lista, ubedljivu većinu imati upravo predstavnici opozicije, što bi čak i onima najnepoverljivijima trebalo da predstavlja dovoljnu garanciju da zloupotreba ne sme i ne može biti.

Želim da napomenem i to da je u Republičkoj izbornoj komisiji, od ukupno 35 članova, opozicija zastupljena sa 20 svojih predstavnika, što treba imati u vidu kada se od jednog dela te opozicije upire prstom upravo ka Republičkoj izbornoj komisiji, zahtevima da se drži zakona i svojih zakonskih obaveza.

Međutim, da bi se sutrašnje glasanje zaista sprovelo u svemu u skladu sa zakonom, demokratskom tradicijom i u tolerantnoj atmosferi, i ovom prilikom, još jednom, apelujem na sve učesnike na izborima da ozbiljno shvate svoju ulogu i potrebu da svojim sveukupnim delovanjem daju puni doprinos legitimitetu sutrašnjeg glasanja i celog izbornog procesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bio i video

    16. decembar 2023 | 19:54

    Svake izbore je pratila ta priča o krađi glasova, a svako ko je bio bar posmatrač na izborima zna da je to prazna priča. Bilo je u vreme Miloševića lupanje kutija gde su gubili, ali to nije krađa nego otimačina, a to nije isto. Ove unapred priče o krađi služe samo kao opravdanje za eventualno loš rezultat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA