Vreme čitanja: oko 4 min.

Održana sednica Republičke izborne komisije: Razgovaralo se o ovih 12 tačaka dnevnog reda

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ponovno glasanje će se održati u subotu, 30. decembra od 7 do 20 časova

  • 0
Sednica RIK Printskrin: Youtube / Tanjug News Agency official

U toku je sednica Republičke izborne komisije na kojoj je reč o ponavljanju izbora za narodne poslanike na više biračkih mesta u Srbiji. Ponovno glasanje će se održati u subotu 30. decembra od 7 do 20 časova.

Sednici prisustvuje 26 članova komisije, a za donešenje odluke neophodno je da za nju glasa 18 članova.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević otvorio je sednicu izlaganjem zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja na izborima za narodne poslanike na biračkim mestima u inostranstvu.

Glasalo se na 81 biračkom mestu u ukupnpo 35 stranih država, a broj birača koji je uisan u spisak je 39.270, u kutijama je bio 31.550 glasačkih listića, a 361 je nevažeći, odnosno 31.189 važećih glasačkh listića.

Prve tri liste sa najviše glasova na biračkim mestima u inostranstvu su zborna lista Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane osvojila je 17.797 glasova, lista Srbija protiv nasilja osvojila je 8.640 glasova, na trećem mestu lista Ivica Dačić Premijer osvojila je 1.102 glasa.

Po drugoj tački dnevnog reda bilo je reči o donošenju rešenja o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima je poništeno u opštini Kula i to na biračkim mestu broj 1, biračkom mestu broj 21. i broj 33. Predlog je da se ponovno glasanje održi u subotu. Doneto je jednoglasno rešenje za ponovno glasanje na ovim mestima u skladu sa zakonom.

Za ova bračka mesta na kojima se glasa štampaće se 2.905 glasačkih listića, ovaj broj je jednak broju birača na ovim biračkim mestima na kojima se ponavlja glasanje.

Govorilo se i o prigovoru birača Luke Bralića iz Zemuna, zbog, kako je naveo, evidentnog  pogrešnog glasanja u opštini Zemun na biračkom mestu broj 14. On iznosi da je na biračko mesto došao uredno, prošao sve radnje i kada je zaključio da nijednoj izbornoj listi ne bi dao svojoj glas odluičio je da listić ne ubaci u kutiju već krišom iznese sa lica mesta i zato podnosilac smatra da bi trebaalo ponoviti glasanje. On zahteva poništavanje glasanje i ponovno glasanje.

O predmetu zahteva za poništavanju glasanja na biračkom mestu konstatovano je da ne može biti predmet razmatranja jer ne postoji pravni osnov da se postupi po molbi podnosioca prigovora.

Zamenik člana RIK Miloš Srećković smatra da nije smeo da iznese listić sa izbornog mesta, jer je on na taj način mogao da zloupotrebi pravo i sa bilo kog mesta iznese listić i tako se rezultati na tom mestu ponište.

- Sve i da je ovaj birač išao pravnim putem, ovaj zahtev je neutemeljen i vidi se da je ovo sračunato opstrukcija izbornog procesa - rekao je on.

Zeljka Radeta, članica RIK smatra da je nemoguće da su identičan prigovor, identičan tekst napisali na osnovu istog postupka birača, te ona smara da je ovo neuobičajeno.

- Mislim da će izborna komisija na lokalu više verovati biračkom odboru sastavljenom od 40 članova nego jednom biraču. Ovo je za mene jedan neozbiljan prigovor.

RIK je prigovor izglasao kao nedozvoljen.

Odlučivanje o prigovoru Vilimana Milovančevića iz Beograda koji je primljen 19. decembra, koji kaže da je zamenik člana biračkog mesta broj 17. Kaže da mu je bilo onemogućeno da da glasa jer nije bilo na listiću broja za koji bi glasao i dodao je da je primetio i niz nepravilnosti i smatra da treba da se poništi glasanje.

Predsednik RIK kaže da prigovor nije pravilno poslat, da mu nedostaje predmet prigovora i da je nerazumljiv, nije neved broj telefona, adresu, poštu i on se u skladu sa zakonom smatra nepotpunim, te komisija ne može da reaguje.

Predlog je odbačen kao nerazumljiv i nepotpun.

Tačka šest odlučivanja o prigovoru Ivana Božića iz Beograda u kojoj je ista situacija kao sa biračem Lukom Bralićem iz Zemuna.

Uz ista obrazloženja koja su navedena u tom rešenju prigovor je odbačen.

Tačka sedam birač Snežana Šoškić iz Beograda priložila je prigovor protv odluke o utvrđivanju konačnog broja birača. Ona zahteva da se ovo preispita.

Utvrđeno je da je ovaj prigovor neblagovremen i da je istekao rok za podnošenje prigovora, te je odbačen.

Tačka osam odlučivanje o prigovoru birača Ljiljane Antonić iz Beograda. Predlaže da se izbori u Srbiji odlože zbog nepravilnosti, kaže predsednik RIK-a, navodeći da je prigovor nedozvoljen.

- Što se tiče nas pitanja prijavljivanja i odjavljivanja boravišta nisu i ne mogu biti predmet uređivanja zakona o izboru, već nekih drugih posebnih zakona - kaže Dimitrijević.

Branka Đukanović iz Beograda podnela je prigovor i navodi da to čini da je izborni proces kompromitovan i nelegitiman zbog pitanja statusa Kosova i Metohije.

- Zakonom je prigovor taksativno propisan. Ovo ne spada u krug zakonom propisanih slučajeva po kojima birač ima pravo na prigovor. Smatram da je prigovor podnet od neovlašćenog lica - kaže Dimitrijević.

Prigovor je glasanjem utom odbačen.

Tačka 11 prigovor Milivoja Šakote iz Beograda isti je kao jedan od prigovora koji su prethodno odbačeni. Poslat je kao preporučena pošiljka. U gradskoj opštini Čukarica navodi da je bilo stavljanja glasačkog listića u džep.

U raspravi je predočeno da je moguće podneti krivičnu prijavu protiv ovakvih podnosilaca prigovora. Glasanjem prigovor proglašen nedozvoljenim.

Poslednja tačka 12 - prigovor Jovana Dragomila iz Beograda. Navodi da ulaže prigovor zbog navodnog kompromitovanja i nelegitimnosti izbornog procesa. I ovaj prigovor je odbačen kao podnet od neovlašćenog lica.

Tačka 13 - razno. Javio se zamenik člana RIK Boško Balčaković koji je komentarisao situaciju da je postojalo primedbi na izbornom mestu, ali da nisu skenirane uz zapisnik.

"Ovo je da bismo nekada u bućnosti rešili pitanje", istakao je.

Sednica je zaključena u 17.37 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA