Vreme čitanja: oko 2 min.

VJT u Subotici nije primilo krivične prijave zbog izbora 17. decembra

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izveštaj o ovom događaju je stigao u tužilaštvo 21. decembra i biće stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju pronalaska Merkovića radi utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, navodi VJT u Subotici

  • 0
Rača, glasanje, Srbi sa Kosova, Kosovo i Metohija, izbori, izbori 2023. Printskrin: Tanjug.rs

Zaključno sa 22. decembrom u osnovnim javnim tužilaštvima u Subotici i Senti nisu primljene krivične prijave koje se odnose na krivična dela protiv izbornih prava kada je reč o izborima za Narodnu skupštinu i za Skupštinu AP Vojvodine 17. decembra, saopštilo je danas Više javno tužilaštvo (VJT) u Subotici, piše Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici su 21. decembra od strane MUP Srbije, PU u Subotici, primljena četiri izveštaja koja se odnose na događaje iz izbornog dana.

U prvom izveštaju navodi se da su policijski službenici PU Subotica, na izbornom mestu 32, obavili razgovor sa predsednicom biračkog odbora Jovanom Golubović i utvrđeno je da je član izborne komisije na ovom izbornom mestu Vladimir Merković (SSP), nezadovoljan načinom sačinjavanja zapisnika, istrgao jedan primerak istog i uputio se najverovatnije prema gradskoj izbornoj komisiji Grada Subotice, ometanja izbornog postupka nije bilo.

O svemu je obavešten tužilac OJT Subotica Saša Crnković, koji se izjasnio da se u vezi ovog događaja dostavi izveštaj OJT Subotica.

Kako je navedeno, u 14.00 sati Merković se sa delom zapisnika pojavio u sedištu glavne izborne komisije Grada Subotice i obratio se predsednici GIK Tatjani Božić sa pitanjem "šta ćemo sa ovim?", a nakon što mu je Božić rekla da taj deo zapisnika vrati na izborno mesto, Merković je izašao iz zgrade i otišao u nepoznatom pravcu.

Izveštaj o ovom događaju je stigao u tužilaštvo 21. decembra i biće stavljen zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u cilju pronalaska Merkovića radi utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, navodi VJT u Subotici.

U drugom izveštaju navodi se da je na prijavu građana da se u okolini biračkog mesta, iz vozila marke KIA plave boje, vrši kupovina glasova, izašla patrola i da ništa i nikoga nije zatekla, obavljen je razgovor sa predsednikom biračkog odbora i čeka se izveštaj.

Predsednica GIK Tanja Božić, kako se navodi u trećem izveštaju, prijavila je da jedno lice ne dozvoljava komisiji da ide na teren, kod glasača koji su nepokretni, bolesni i slično.

Utvrđeno je da je jedan glasač glasao i tražio da odu kod njegove majke, ali rok za prijavu takvih događaja je bio do 11.00 sati, pa nisu mogli ići, na šta je čovek negodovao, ali nije niko sprečen ili onemogućen da glasa.

Izveštaj je dostavljen u OJT Subotica 21. decembra i po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica, navodi VJT u Subotici.

U četvrtom izveštaju se navodi da su građani prijavili da se u okolini biračkog mesta u Malom Iđošu vrši kupovina glasova.

Izašla je patrola PS Mali Iđoš, ništa i nikoga nije zatekla i obavljen je razgovor sa predsednikom biračkog odbora, a izveštaj je dostavljen u OJT Subotica 21. decembra.

Po istom se dalje neće postupati, osim u slučaju prikupljanja novih činjenica, navedeno je u saopštenju VJT u Subotici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA