≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

RIK: Usvojen predlog da dva ministarstva provere navode koalicije SPN

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dimitrijević je prethodno tokom sednice rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu

  • 5
Republička izborna komisija, izbori 2023. Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK), večeras je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova, i državne uprave i lokalne samouprave upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja".

U korist ovog predloga glasalo je 19 od 27 članova RIK.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je tokom rasprave o zahtevu koalicije „Srbija protiv nasilja“ za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda, rekao da RIK nije nadležan za raspisivanje izbora, a da će dopisi ministarstvima biti upućeni „radi otklanjanja u javnosti izražene sumnje da je izvršeno neko fiktivno prijavljivanje prebivališta i upisa birača u jedinstveni birački spisak“.

"Oni su nadležni organi za evidenciju prebivališta građana i da im izvrše proveru poziva za glasanje koji su nam predati uz zahtev...ta provera bi trebalo da sadrži podatak, da bi otklonio bilo kakvu sumnju, kada su birači upisani u birački spisak, da se dostave informacije o broju birača upisanih u jedinstveni birački spisak po godinama, zatim da li svi birači imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u pozivima", istakao je Dimitrijević.

Kako je naveo, za one koji nemaju efektivno prebivalište na adresama iz poziva, treba da se dostavi pregled broja birača po godinama, od koje na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište.

Dimitrijević je prethodno tokom sednice rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

"U više navrata sam pojašnjavao da RIK ne može, ni na koji način, da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, a još manje da utiče na raspisivanje novih izbora", rekao je Dimitrijević.

Kako je naveo, koalicija SPN zamolila ga je da pruži pravno mišljenje i tumačenje podnetog zahteva , kao i materijala koji su uz ovaj zahtev podneti, a to su bili posebno pozivi za glasanje takozvanih "fantomskih birača", odnosno navodnih nepostojećih birača na određenim adresama koje su dostavili na jednoj gomili poziva za glasanje.

(Tlegraf.rs)

Video: Blokiran saobraćaj, incident na protestu SPN ispred RIK-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa što bre?!

    23. decembar 2023 | 21:54

    AV, 21.12.2023: "izbori...do sada najčistiji i najpošteniji"

  • Milos

    23. decembar 2023 | 21:46

    Nisu to navodi opozicije nego i posmatraca i posmatracke misije CRTA.

  • Slavica

    23. decembar 2023 | 22:45

    Ponavljanje izbora na svim nivoima uz uredjene biracke spiskove a ne da imamo glasaca kolko i stanovnika i da kako ce mo mi u Srbiji ziveti odlucuju oni koji tu ne zive. O tome su izvestili i strani posmatraci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA