≫ 

Jutro posle izbora u Beogradu: GIK - SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus, 20 njih nije

Cenzus su prošle 4 liste

  • 46

U Beogradu su juče održani lokalni izbori na kojima je ubedljivu pobedu odnela lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd". Pored ove još tri su prešle cenzus, a ukupna izlaznost je prema podacima Ipsosa do 20 časova je bila 51,10 odsto.

Nije mogao da dođe do reči od aplauza, a onda je Vučić pročitao procente koje u Beogradu ne pamte (VIDEO)

Cenzus su prošle još tri liste i to “Dragan Ðilas - Beograd odlučuje, “Aleksandar Šapić - Gradonačelnik” i “Ivica Dačić - SPS - Dragan Marković Palma - JS”.

Prema rezultatima Ipsosa na uzorku obrađenom od 90,6 odsto biračkog tela koje je glasalo, SNS je osvojio 45 odsto, Đilas - 18,8 odsto, Šapić - 9,1 odsto a  SPS-JS - 6,1 osto.

Prema proceni CeSID-a u budućem beogradskom parlamentu će, prema osvojenom broju glasova, SNS imati 64 odbornika.

Koalicija koju je predvodio Dragan Ðilas imaće 27 odbornika, Grupa građana Aleksandar Šapić 12, a socijalisti osam odbornika.

14.00 - CRTA: Konačna projekcija - SNS 44,96 odsto

Prema konačnoj projekciji izbornih rezultata posmatračke misije CRTA, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, izborna lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" osvojila je 44,96 odsto glasova.

Lista "Dragan Ðilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" osvojila je 19 odsto

Lista "Aleksandar Šapić - gradonačelnik" zabeležila je rezultat od 8,88 odsto.

Listi "Ivica Dačić - SPS, Dragan Marković Palma JS" pripalo je 6,11 odsto.

To su četiri liste koje će se naći u gradskom parlamentu.

Od listi koje nisu prešle cenzus, 3,92 odsto pripalo je listi "D JB i Dveri - Da ovi odu, a da se oni ne vrate", "Inicijativa ne davimo Beograd - Žuta patka - čiji grad, naš grad" osvojila 3,45 odsto.

Srpska radikalna stranka uzela je 2,39 odsto glasova Beograđana, LJubiša Preletačević Beli osvojio je 2,3 odsto glasova, dok je lista "Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, Nova i ZEP" uzela 2,18 odsto glasova.

Demokratska stranka Srbije osvojila je 1,1 odsto, lista "Beograd ima snage - Zavetnici" 0,64 odsto, Pokret obnove kraljevine Srbije 0,52 odsto, a "Šta radite bre - Marko Bastać" 0,51 odsto.

Zelena stranka Srbije osvojila je 0,43 odsto, Ruska stranka 0,38 odsto, "Zelena stranka - Kakav Beograd želiš" 0,33 odsto, dok je LDP Čedomira Jovanovića osvojila 0,24 odsto.

Slede "Nijedan od ponuđenih odgovora" sa 0,2 odsto, Građanska stranka Grka Srbije sa 0,19 odsto, Dr Muamer Zukorlić 0,18 odsto, "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka" 0,17 odsto, Republikanska stranka 0,14 odsto, te liste "Jedinstvena stranka pravde" i "Za Beograd Beogondola" sa po 0,1 odsto.

Nevažećih listića bilo je 1,61 odsto, a oko 160.000 birača ostalo je bez svojih predstavnika, jer liste za koje su glasali nisu prešle potreban cenzus za ulazak u gradski parlament od pet odsto.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

13.40 - Dačić: Nastavićemo saradnju sa SNS, gradonačelnik neće biti iz SPS

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je uveren da će ta stranka nastaviti da sarađuje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na gradskom nivou, ali je odbacio mogućnost da novi gradonačelnik Beograda bude iz redova SPS.

Dačić je rekao da je sinoć posetio štab SNS i da je čestitao Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi dodajući da su se njih dvojica sastali i jutros, ali da nisu razgovorali o formiranju vlasti u Beogradu.

- Imali smo sastanak o nekim drugim temama. Kada je reč o konkretnim rešenjima u gradu, čekaće se da se proglase rezultati, da se vidi da li se neko žalio, da li će biti ponavljanja na nekim biračkim mestima... Tako da sačekajmo tih 50 dana koje je spomenuo Vučić - kazao je Dačić novinarima u beogradskom naselju Ovča gde je prisustvovao uručenju ključeva stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Dačić je izričito odbacio mogucćnost da prvi čovek prestonice bude član SPS čak i kada bi im, kako kaže, Vučić to ponudio.

- Nismo to zaslužili. Oni su pobedili i treba da imaju svog gradonačelnika - naglasio je Dačić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

11.15 - Čak 20 listi nije prešlo cenzus

Na beogradskim izborima čak 20 od ukupno 24 liste nije prešlo cenzus, a svih tih 20 listi je, prema ne potpuno preciznim računicama, osvojilo ukupno oko 180.000 glasova.

Ti glasovi su, prema Dontovom sistemu, "propali".

Agencija IPSOS je, naime, procenila da je preliminarno izlaznoszt bila oko 51,1 odsto, te da je glasalo oko 820.000 od ukupno oko 1.606.000 upisanih birača, prema GIK.

Srđan Bogosavljević iz "Ipsos Stratedžik marketinga" rekao je za Blic da je ta agencija do sada radila na više do 28 izbora, a da ne pamti da se dogodilo da "propadne" blizu 180.000 glasova, koliko su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus.

Na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, SNS je osvojila 45 odsto glasova, Đilas - 18,9 odsto, Šapić - 9,3 procenta, SPS - 6,2 odsto, DS - 2,1 odsto, SRS - 2,4 odsto , ÐB-Dveri - 3,9 odsto, Beli - 2,4 procenta, Ne davimo Bgd - 3,5 odsto, DSS - 1,1 a još 14 lista imalo je ispod 1 odsto glasova.

Printskrin: Studio B

10.50 - Obradović:Ne priznajemo ove rezultate,čekamo uvid u materija

Pokret Dveri saopštio je danas da ne priznaje ishod beogradskih izbora koje je, kako navode, proglasio Aleksandar Vučić.

- Još uvek ne znamo šta je tačno naš rezultat, jer Gradska izborna komisija nije izašla sa svojim rezultatima, već rezultate izbora saopštavaju stranke vlasti i nevladine organizacije pod kontrolom vlasti - navodi Boško Obradović.

On u saopštenju tvrdi da je bilo mnogo nepravilnosti i prigovora na biračkim mestima:

- Još uvek nam pristižu zapisnici sa svih biračkih mesta, i dok ne ostvarimo uvid u birački materijal i ne uverimo se šta je naš pravi rezultat, ne priznajemo rezultate koje je proglasio Vučić - navodi se u saopštenju.

- Posle svega, lično smatram da je Beograd dobio i vlast i opoziciju kakvu je želeo - kaže Obradović, čija je lista, zajedno sa D JB Saše Radulovića ostala ispod cenzusa.

08.00 - Za oko 50 dana biće poznato ime gradonačelnika Beograda

07.36 - GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

Pogledajte kako je izgledala izborna noć:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    5. mart 2018 | 09:31

    Sve cestitke za pobedu koju je osvojila lista"Zato sto volimo Beograd"

  • Anka

    5. mart 2018 | 09:44

    U kampanji je bilo svega ali ipak gradjani daju poslednji sud. Licno smatram da su dobro odabrali i cestitam im na tome

  • Ljubica

    5. mart 2018 | 09:32

    Beogradjani divni ste jer ste odabrali najbolju ekipu da vam stvara jos bolji Beograd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA